Young mother and father with newborn baby sitting in their kitchen and having fun together

Ennyi volt, tényleg kivezethetik a Babavárót? Teljesen földbe állt a korábbi slágerhitel

2023. április 11. 10:02

Januárhoz képest kicsit felállt a padlóról a babaváró hitelek új szerződéseinek összege az MNB friss statiszikái alapján, de így is minden idők második legrosszabb eredményét produkálta. A Pénzcentrum által megkérdezett elemző szerint a fő ok az lehet, hogy a magyarok félnek a magas büntetőkamatoktól, de attól nem kell félni, hogy az állam kivezetné csak azért, mert most sokkal kevesebbet igénylünk belőle.

Továbbra sem találja a kiutat abból a hatalmas pofonból a magyarok sokáig kedvenc hitele, a babaváró, amit januárban kapott. Mint elemzésünkben rámutatunk, a hitelfelvételi kedv továbbra is jelentősen elmarad az eddig megszokottaktól, és a friss adatok szerint a hiteltípus a fennállása óta a második legrosszabb eredményt produkálta. Vajon van még visszaút ennek a világon is egyedülálló hitelnek, vagy esetleg hamarabb el kell gondolkodni a kivezetésén, mint az eredetileg kitűzött jövő év végi időpont?

Folyamatos zuhanás

12 milliárd forint volt a babaváró hitelek új szerződéseinek összege 2023 februárjában - ezt közölte az MNB legújabb statisztikai adatsorában, amelyet hétfőn tettek közzé. Ez nem csak minden idők második legrosszabb eredménye ennél a hiteltípusnál, de azt is jelenti, hogy a februári hónapok eredményei között is tovább folytatódott a zuhanás.

Megkérdeztük Árgyelán Józsefet, a Bankmonitor vezető elemzőjét, mi állhat a súlyos visszaesés mögött. Lapunknak az elemző azt mondta: féltek az emberek decemberben a kivezetéstől, ami még mozgolódást is okozott a hitelpiac összességét tekintve.

A kivezetéstől való félelem hatalmas érdeklődést generált decemberben - az akkori folyósítási adatok meghaladták a 70 milliárd forintot –, sokan inkább előrehozták hitelfelvételüket, hogy ne maradjanak le erről a lehetőségről. Emiatt érdemben csökkent az igénylések száma idén év elején.

Hozzátette, hogy a magas büntetőkamatoktól való félelem is közrejátszhat abban, hogy ennyire visszaesett a babaváró felvétele.

A vállalt feltételek nem teljesülése esetén az érdeklődők büntetést kell fizessenek. Természetesen ezen büntetés mértékének emelkedése is sokakat elriaszthatott, ennek hatása azonban kisebb lehet. Decemberhez képest nem változott érdemben a büntetés mértéke, és akkor jóval nagyobb volt az érdeklődés.

Biztosan marad?

Láthatjuk azt is az alábbi grafikonon, hogy a februári hónapokat tekintve ez a 12 milliárdos új jegyzési összeg a legalacsonyabb. Ilyen körülmények között az is érdekes kérdés, hogy az eddig kiadott 2000 milliárd forint ide vagy oda, vajon meddig éri meg a gazdaságpolitikának finanszírozni mindezt?

A büntetések emelkedése együtt jár azzal, hogy a kölcsön drágábbá válik az állam számára. Ugyanis a büntetés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az álélam által a banknak kifizetett kamattámogatást vissza kell fizetni. Ennek mértéke hitelfelvételkor 5 évre fixálódik, vagyis a korábbi hitelek nem jelentenek nagyobb terhet az állam számára. Az viszont kétségtelen, hogy ez a teher az elmúlt időszakban – az emelkedő állampapírhozamok miatt – egyre magasabb szinten fixálódott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És hogy elgondolkodik-e a kormány az idő előtti kivezetésen? Az elemző szerint nem, mert egyértelmű, hogy mit akarnak, akkor is, ha nem annyira éri meg.

A kormány eddigi kommunikációja alapján elkötelezett a családok támogatása mellett, ennek pedig nagyon fontos eleme a Babaváró hitel. Én a konstrukció hasznosságát nem az elmúlt két hónap adatai alapján mérném le, megvárnám, hogyan alakul az érdeklődés a tavaszi hónapokban.

Mitől félnek a magyarok?

Az alábbi grafikonon azt ábrázoltuk, hogy teljesített februárban a babaváró mellett a személyi hitelek és a lakáshitelek piaca. Előbbi esetében némi emelkedés jegyezhető fel, a lakáshitelek viszont csaknem egy éve nem találnak magukra, és az előző év azonos időszakához képest is nagyon durva a zuhanás.

Az elemző szerint már megjelent az a félelem, hogy a büntetőkamatok folyamatos emelkedése miatt a hitelek is drágulnak, és ez lehet az egyik magyaráazata a hitelek mikroválságának.

Megjelent ez a félelem, igen. Különösen a lehetséges büntetőtétel emelkedése miatt. Ez a félelem azonban nem újkeletű, már tavaly ősz végével találkozhattunk ilyen kifogásokkal, félelmekkel. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a Babaváró kamatmentessége mekkora előny – ez pedig a jelenlegi piaci környezetben még nagyobb. Egy lakáshitelt 8 százalék feletti kamattal, egy személyi kölcsönt pedig 12 százalékos kamattól igényelhetünk, ezzel szemben a Babaváró végig kamatmentes abban az esetben, ha teljesülnek az elvárások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem