5 °C Budapest
Business people discussion advisor concept

Egyre több magyar bank vezeti ki ezeket a hiteleket: nagyot bukhat, aki nem lépett időben

2022. december 12. 15:16

Az OTP Bank december 10-től, a Raiffeisen pedig 13-tól függeszti fel az otthonfelújítási hitelek értékesítését, így az UniCredit Bankkal együtt már három pénzintézet nem fogad el ilyen igénylést - írja a Bankmonitor.

Az OTP Bank 2022. december 10-től nem értékesít otthonfelújítási hitelt, a Raiffeisen Bank pedig december 13-tól függeszti fel az igénylést. Ezzel az UniCredit Bankkal együtt már három pénzintézet nem fogad be igénylést. A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan a többi bank is hasonlóképpen dönthet, ugyanis egyre kisebb az esély arra, hogy év végéig sikerül megkötni a hitelszerződést, elvégezni a tervezett felújítási munkálatokat, valamint benyújtani az otthonfelújítási támogatási igénylést.

Az akár 6 millió forint összegű támogatott otthonfelújítási hitel jogszabály szerint 2022. december végéig igényelhető, ám azt már tudni lehetett, hogy a bankok ennél hamarabb lehúzzák majd a rolót.

Ennek több oka is van:

  1. A támogatott otthonfelújítási hitel egy jelzáloghitel konstrukció, aminek az átlagos átfutási ideje rendszerint 1-1,5 hónap az értékbecslés és a földhivatali ügyintézés miatt. (A fedezetlen személyi kölcsönök esetében átlagosan 5-6 munkanap alatt számlán lehet a megigényelt összeg.)
  2. A támogatott otthonfelújítási hitel célja az, hogy az igénylő ebből finanszírozza meg az elvégzendő munkálatokat, amelyekre utólag megigényelheti az otthonfelújítási támogatást. (A gyerekes családok lakóingatlanjuk felújítási költségének legfeljebb 50 százalékát, maximum 3 millió forintot utólag visszakaphatnak a Magyar Államkincstártól.) A Kincstár a támogatási összegből automatikusan előtörleszti a felvett kölcsönt. Vagyis a hitel folyósítását követően a munkát még el kell végezni, erre azonban mind kevesebb idő áll rendelkezésre.
  3. 2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. Ez azért okozhat problémát, mert a felújítási támogatási igénylést személyesen kizárólag a kormányablakokban lehet benyújtani, ám ezen kívül a szükséges dokumentumok postán és a Kincstár online felületén keresztül egészen 2022. december 31-ig beadhatók.

A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan további bankok is felfüggeszthetik a felújítási hitel igénylés befogadását, ezért annak, aki az utolsó pillanatban élne a lehetőséggel, minél hamarabb lépnie kell. Már csak azért is, mert egyelőre nincs információ az otthonfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó hitel 2023-as folytatásáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem