9 °C Budapest
home finances not tallying up for young family

Fontos változás élesedhet a hiteleknél: rengeteg lakásvásárlót érint a szigorú módosítás

2022. november 7. 17:33

Egy nemrég társadalmi egyeztetésre is kiadott tervezet szerint jelentősen átvariálná a jegybanktörvényt a kormány, ami főleg a hitelpiacon okozna komoly mozgolódásokat: a tervek szerint egy plafont vezetnének be a maximális összeg tekintetében, ez pedig meggátolhatná a súlyos eladósodásokat. Abban azonban az elemzők sem biztosak, hogy éppen most, a hitelpiac brutális zuhanása közepette kellene belenyúlni a jegybankot érintő törvényekbe. Megkérdeztünk két szakértőt a tervezetről, a hitelpiacra váró kihívásokról.

Nem elég, hogy súlyos bajban van a hitelpiac a vágtató infláció és az energiaárak idei elszabadulása miatt, a kormány most egy olyan lépésre készül, ami még egy csavart hoz a hitelek területén. A Pénzügyminisztérium által benyújtott, a jegybanktörvény megváltoztatását célzó javaslatban ugyanis az szerepel, hogy megszigorodna a hitelfelvétel: a jövőben plafont vezetnének be a felvehető hitelek mennyiségében.

Nem engednek eladósodni

A felvehető hitel összegét jelenleg közvetlenül nem korlátozza jogszabály, helyette az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) korlát feladata megakadályozni a túlzott eladósodást. A JTM ugyanis meghatározza, hogy az igazolt jövedelem legfeljebb mekkora százaléka fordítható hiteltörlesztésre. Eszerint például egy 10 évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshitelnél az 500 ezer forint alatti nettó jövedelem legfeljebb 50%-a fordítható adósságszolgálatra, míg félmillió forinttól 60% a plafon.

Az adósságféknek is nevezett szabály azonban kijátszható a hitel futamidő meghosszabbításával, hiszen míg egy 20 millió Ft összegű, 8%-os fix kamatú lakáshitel havi törlesztője 10 éves futamidőre 243 ezer Ft, addig 20 éves futamidőnél 168 ezer Ft-ot kell törleszteni ugyanerre. A futamidő elnyújtásának azonban van káros mellékhatása, mégpedig az, hogy mivel tovább használjuk a bank pénzét, hosszabb ideig kell rá kamatot fizetni, emiatt pedig jelentősen megnő a hitelre visszafizetendő összeg. A tervezetről hosszabban is írtunk a napokban, ezt a cikket itt tudod újra elolvasni:

Még sok a kérdőjel

Annak érdekében, hogy tisztábban láthassunk, megkérdeztünk két szakértőt is. Argyelán József, a Bankmonitor vezető elemzője a Pénzcentrumnak úgy fogalmazott: valóban az várható, hogy sok hitel esetében maximalizálják majd a felvehető összeget, de még elég sok a homályos részlet.

Alapvetően a törvény új eleme lehetőséget teremt arra, hogy az MNB új adósságfék szabályt vezessen be. A tervezet alapján ugyanis a jövedelem arányában is korlátozható lehet az igényelhető összeg maximuma. Eddig ugye a JTM és HFM szabály volt/van érvényben: előbbi a törlesztőrészlet/jövedelem arányát szabályozhatja, utóbbi pedig az ingatlanfedezet terhelhetőségének maximumára tartalmaz előírást. A tervezet alapján születhetne olyan előírás, melyben kikötnék, hogy az igényelhető hitelösszeg a nettó jövedelem hányszorosa lehet legfeljebb. Arról azonban nincs információnk, hogy az MNB ténylegesen alkot-e ilyen szabályt és ha igen, akkor abban mi fog szerepelni.

Kell ez egyáltalán?

Palkó István, a Portfolio elemzője lapunknak azt mondta, hogy szerinte most amúgy sem pörög annyira a hitelpiac, különösen a lakáshiteleknél figyelhető meg ez a trend. Abban sem biztos, hogy a jegybanktörvény módosítására ebben az olvasatban feltétlenül szükség lenne.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hazai lakossági hitelpiacra nem jellemző a túlfűtöttség, de ha volt is ilyen a közelmúltban, akkor az most mindenképpen véget ért, hiszen visszaesőben vannak a hitelkihelyezések. Egy adósságfék-szabálynak vagy tényleges, vagy potenciális visszafogó ereje van a hitelpiacra nézve, egyelőre azonban úgy tűnik, egyikre sincs szükség, a kérdés nem aktuális. Egy későbbi túlzott lakossági hitelboom megakadályozásában lehet szerepe egy új LTI-szabályozás bevezetésének, de hogy mekkora, és milyen hatása lenne a hitelpiacra, azt egyelőre korai megmondani.

Az kétségtelen tény, hogy a lakáshitelbumm valóban véget ért: mint mi is megírtuk, a jegybank által utoljára vizsgált hónapban, szeptemberben több mint 40 százalékkal csökkent az új lakáshitel-szerződések száma. Ilyen formában tehát valóban kétséges, hogy erre a módosításra most lenne a legnagyobb szükség, ugyanis a továbbra is vágtató infláció miatt nem várható, hogy újra növekedésnek indulnának a lakáshitelért folytatott rohamok a bankokban.

2019-ben, vagyis alig valamivel a covid okozta gazdasági mikroválság előtt indult az a hitelboom, aminek most nagyon úgy tűnik, hogy vége van az elszálló energiaárakkal, a rossz inflációs és kamatkörnyezettel. Érthető tehát a fentebb már taglalt 2021 februári visszaesés, de ahogy a grafikonon is látszik, rögtön utána egy hatalmas visszarendeződés indult el a piacon, és csak egyszer, éppen 2022 júliusában ment először 100 milliárd forint alá az új szerződések összege - eddig a percig. A lakáshitelezés visszazuhanásáról is részletesen írtunk a napokban, ezt a cikket ide kattintva olvashatod el újra:

Jelentős összeget fizetne be a jegybank

A tervezet nem kizárólag a hitelpiacra, hanem a Magyar Nemzeti Bankot érintő több dologra is kitér, számos ponton módosítaná a kormány a jegybanktörvényt. A Pénzügyminisztérium által egyeztetésre bocsátott törvénytervezet szerint:

  • a jegybanknak a nyeresége 50 százalékát kötelezően be kell fizetnie a költségvetésnek,
  • viszont nagy jegybanki vesztség esetén a költségvetés terhei időben látványosan szétterülnének,
  • továbbá az MNB elnöke pedig újabb adósságféket vezethet be a magánszemélyek hiteleire,
    a jegybanki tisztségviselők fizetése pedig emelkedne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem