7 °C Budapest
A sunny living room with many cardboard boxes, filled with possessions. In the foreground sits a box with a black dog peering out. Window and boxes provide a space for copy.

Mi folyik a pesti agglomerációban: érik a fordulat a magyar ingatlanpiacon?

2022. május 12. 17:02

Éves szinten forgalombővülés, valamint a lakásárak kitartó emelkedése jellemezte 2021-ben a magyarországi lakáspiacot, derül ki a KSH és az MNB friss statisztikáiból. Az előzetes adatok alapján a magyarországi lakáspiac legnagyobb növekedését a fővárosi agglomeráció és a Pest megyei családi házak könyvelhették el. Az egész évben megfigyelhető áremelkedés hatására a IV. negyedévben a magyarországi lakásárindex érte el európai összehasonlításban, 2015-höz mérve a legmagasabb, 216,8 százalékos értéket.

A tavalyi év minden szempontból túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, hiszen a forgalom bővülése mellett dinamikus áremelkedés jellemezte 2021-et, derül ki a KSH és az MNB legfrissebb, 2021. IV. negyedévét is feldolgozó lakásárindexeiből. Fontos megjegyezni, hogy a két árindex az eltérő módszertan miatt különbözik egymástól és a közölt statisztikák egyelőre előzetesek, az újabb forgalmi adatok feldolgozásával változhatnak.

A KSH adatai alapján 2021 teljes évben az adásvételek száma 19 százalékkal növekedett a 2020-as, hasonló feldolgozottsághoz képest, ami a 2018-as forgalmi csúcstól még elmarad, de a járványidőszakot megelőző, 2019-es év adatait már közel 4 százalékkal meghaladja. Éves szinten 2021-ben a használt lakások forgalma 18 százalékkal növekedett, míg az új lakásokból 32 százalékkal többet adtak el.

A megszokottnál korábban és nagyobb lendülettel éledt tavaly az ingatlanpiac, amiben meghatározó szerepe volt a 2021. januártól elérhető, kibővített otthonteremtési támogatásoknak. A forgalom és áremelkedés szempontjából kifejezetten erős első és második negyedév után a harmadik negyedévben már érezhetőek voltak a romló kamatkörnyezet jelei, majd az év végéhez közeledve a Zöld Otthon program elindulása adott újabb lökést, ami viszont csak az újépítések egy bizonyos szegmensét érintette, így hatása az összforgalomban kevésbé érhető tetten

– mondta Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

 2020-hoz képest nem csak a forgalom bővült, de az új és használt ingatlanok árváltozása is ismét együtt mozgott a tavalyi évben. A változó intenzitású, de folyamatos emelkedés hatására év végére a használt lakások ára 21 százalékkal, míg az újépítéseké 22 százalékkal volt magasabb 2020. IV. negyedévének szintjénél.

Ez a használt lakások esetében a KSH által eddig regisztrált legmagasabb éves áremelkedés, az új lakások esetében pedig mindössze 1 százalékponttal marad el a 2017-es rekordtól. Európai összehasonlításban, a 2015. évi bázison az Eurostat módszertana szerint számított összevont lakásárindex Magyarország esetében 2021. IV. negyedévében meghaladta a 216 százalékot, ami a legmagasabb érték az adatot közlő országok közül. Ugyanakkor hasonló, 200,6 százalékos lakásárindex jellemezte Csehországot is, ahol éves szinten a legnagyobb arányú, 26 százalékos áremelkedést regisztrálták.

Lakást vennél? A Pénzcentrum kalkulátorával segítünk megtalálni a legjobb hitellehetőségeket!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A KSH adatai alapján a használt lakások esetében 2021-ben minden magyarországi településkategóriában növekedett a forgalom, azonban a községek korábban dinamikus bővülése valamelyest lelassult és a városok üteménél alacsonyabb mértékben nőtt a tranzakciószám. A leglátványosabb növekedést Budapesten regisztrálták, ahol a forgalom éves szinten 17 százalékkal haladta meg a 2019-es értéket, igaz, hogy a 2015-ös csúcshoz képest a lemaradás, azonos feldolgozottság mellett, még mindig 39 százalékos.

Az előzetes adatok alapján a legnagyobb mértékű drágulás a főváros agglomerációjában ment végbe, ahol a használt lakások átlagos ára több mint 30 százalékkal növekedett 2020-hoz képest. Az árváltozást ingatlantípus szerint vizsgálva elmondható, hogy a többlakásos épületeknél nagyobb arányban növekedett a családi házak átlagára, Pest megyében elérve a 41 százalékot.

Az új lakások átlagos ára országosan 44,6 millió, míg a fővárosban 53 millió forint volt, az adásvételek legnagyobb arányban továbbra is Budapesten realizálódtak, míg a megyeszékhelyeken értékesítették az újépítésű lakások közel negyedét.

Többek között a kibővített otthonteremtési támogatások, majd a kivitelezési költségek drasztikus növekedése is hozzájárultak ahhoz, hogy a koronavírus okozta 2020-as lassulás után a 2021-es árindexek gyorsan kilőjenek. Ugyanakkor már a forgalom és az árváltozás éven belüli alakulásán is nyomon követhető volt az, ahogy a piac a külső tényezőkre reagált. Éppen ezért, amennyiben a jelenlegi romló környezet – az emelkedő infláció, dráguló hitelek, energia- és építőanyagárak növekedése, a kivezetésre kerülő támogatások, az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, valamint az EU-s források miatti bizonytalanság – változatlan marad, vagy esetleg tovább mélyül, úgy a kereslet fokozatos csökkenését és ezzel az áremelkedés ütemének inflációtól elmaradó mértékűre lassulását feltételezhetjük akár már az idei második félévtől, de nagyobb valószínűséggel 2023-tól

– foglalta össze várakozásait Valkó Dávid.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm