15 °C Budapest
Close up spouses calculating family budget paying utility bills online using laptop, check loan payments, counting expenses. Economy, save money, finances management and planning, paperwork concept

Kegyetlen, ami a lakáshitelekkel történik: jönnek a 10% feletti kamatok, robban a törlesztő is

2022. május 11. 10:04

Az elmúlt hetekben több alkalommal is emelte a jegybank a kamatot, ami mostanra durván begyűrűzött lakossági hitelek piacára is. A KSH adatai szerint ráadásul márciusban 9,5 százalékon állt és az MNB előrejelzései alapján még nem is feltétlenül tetőzött a pénzromlás, így a kamatemelések is hónapokon keresztül tarthatnak még. A folyamatos drágulást ezért már a lakáshitelek törlesztői is egyre direktebb módon követik le. Utánajártunk, mennyire érdemes sietni, ha kölcsönt vennénk.

Régóta nyilvánvaló, hogy a hitelpiac komoly átalakuláson megy át. A hitelkamatok - igénylői szempontból nagyon kedvező - historikus mélypontja már régen csak emlék. Azonban a lakáshitelekhez például még most is rendkívül kedvező feltételek mellett lehet hozzájutni, nem is véletlen a hatalmas lakossági kereslet ezek után.

Az elszálló infláció hatása azonban nem maradt el. Az áprilisban épp 9,5 százalékon tetőző pénzromlást ugyanis az MNB tavaly nyár óta folyamatos beavatkozással igyekszik tompítani. Ennek megfelelően nem ritkán havonta többször emelkedett a jegybanki alapkamat.

Ez utóbbi az a ráta ugyanis, amelyet a bankok kapnak a betéteikért a jegybanktól. Ha alacsony az alapkamat, olcsóbbak a hitelek, tehát a lakosság is bátrabban vesz fel kölcsönöket, ezért pedig több pénz cirkulál a magyar gazdaságban - az árak pedig elkerülhetetlenül nőnek, aminek az MNB a jelen helyzetben értelemszerűen gátat akar szabni. Ha viszont a ráta nő, akkor a bankok a megszerzett pénzt is drágábban hitelezik tovább az ügyfeleiknek, valamint a hazai betétek kamatai is magasabbak lesznek emiatt. Számos banknál pedig az utóbbi hónapokban a lakáshitelek esetében is jelentős kamatemelést jelentettek be, aminek hála már 10 százalékánál magasabb kamatokkal is találkozhatunk.

Nyakunkon a 10 százalékos kamatok

Májusban már 10 százalékot megközelítő, vagy akár meghaladó THM-et kínáló jelzáloghitel ajánlatokat sem nehéz találni a hitelpiacon. A Pénzcentrum kalkulátorában végignézve öt olyan ajánlatot is találtunk, aminek teljes hiteldíj mutatója meghaladta a 9,5 százalékot. Akár az MNB által publikált, március havi statisztikákkal, akár a Pénzcentrum kalkulátorában korábban elérhető ajánlatokon végignézve az elmúlt hónapok drágulása igazán drasztikusnak tűnik. 

Úgy látszik tehát, hogy lassan megjelentek a két számjegyű hitelkamatok. Az OTP Bank esetében ráadásul a minősített fogyasztóbarát hitelek is érintettek. A nem fogyasztóbarát hiteleik kondícióit megnézve pedig kiderül, hogy a Fix5 lakáshitelek esetében 185, a Fix20-nál pedig 54 bázispontos emelés történt. És ezek az amúgy a banknál elérhetőek közül is messze a kevésbé vonzónak tűnőek közé tartozó konstrukciók még mindig jóval olcsóbbak, mint a K&H úgynevezett üzleti feltételű lakáshitele, vagy a Sopron Bank "Otthonom" lakáshitele, melyek már az említett 10 százalékos, sőt az utóbbi esetében 11 százalékos határt is átlépik a THM-et nézve.

A legjobb hitelek is sokat drágultak

Persze mindig lehet kedvezőbb ajánlatok után kutatni, de a drágulás üteme igen gyors. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy az MNB vonatkozó statisztikái szerint idén márciusban a piaci lakáshitelek átlagkamata még csupán 5,26 százalékon állt. Persze a Magyar Nemzeti Bank által publikált szám egy átlagkamat, tehát ugyanúgy ahogy ennél kevésbé vonzó, ennél jóval kedvezőbb kamattal kecsegtető hitelek is elérhetőek voltak. Sokatmondó az is, hogy a 20 éves futamidővel folyósított 10 millió forintos kölcsönösszeget vizsgálva, a márciusban még a legolcsóbbnak számító UniCredit-es hitel esetén nem kevesebb, mint 182 bázispontos kamatemelésről beszélhetünk.

Az emeléseknek hála, a Pénzcentrum kalkulátorát végignézve sokat változott az egyes bankok ajánlatainak rangsora is, az azonban a legjobb ajánlatot tízes toplistáján található összes konstrukcióról elmondható, hogy volt valamilyen drágulás az elmúlt két hónapban.

A 10 évre fixált hiteleken végignézve jól látszik mennyire átformáltak a lakossági hitelpiacot a drágulások. A legvonzóbb ajánlatokat pedig mostanra azon pénzintézeteknél találunk, akik visszafogottabban tudtak drágítani. A jelenleg a kínálatban a legkedvezőbbnek tűnő Raiffeisen lakáshitel esetében még így is 76 bázispontos THM emelésről beszélhetünk, ami maximum a többi pénzintézet drágításai mellett tűnhet kevésnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Erste piaci kamatozású lakáscélú hitele valamivel kisebb mértékben, 53 bázisponttal drágult, amivel elérte, hogy a hetedik helyett mostanra a második legkedvezőbb kondíciókkal bíró ilyen típusú hitel a kalkulátorban listázottak közül.

Érdekesség, hogy a K&H Bank, jelenleg a harmadik legolcsóbbnak számító ajánlata egyben a legkedvezőbb minősített fogyasztóbarát hitele is a listán, hiszen eddig az első két helyet is ilyen kölcsönök foglalták el, de mivel a drágulás ezeket sem kerülte el, a már említett kölcsönök mára vonzóbbnak tűnhetnek náluk.

Ezek az UniCredit és a CIB Bank hitelei, amik igazi csúcsdrágulók voltak. Előbbi esetében 182, utóbbiéban 142 bázisponttal emelkedett a THM, amivel még mindig az öt legkedvezőbb kölcsön közé tartoznak, hiszen az eleve magasabb bázisról induló hitelek esetében sem maradt el az - általában igen drasztikus - emelés.

A drágulás persze jellemzően a  kamatperiódustól, az igénylő anyagi helyzetétől és számos egyéb említett faktortól függetlenül nézve is utolérte a hitelajánlatok jó részét. A Raiffeisen Banknál például május elsejétől a korábbiaknál 80 bázisponttal magasabb kamaton vehetünk fel 5 évre fixált kölcsönt. A a 20 éves végig fix kölcsönöké 75 bázisponttal emelkedett. A Gránit Banknál pedig május 3-tól az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata egyaránt 103-103 bázisponttal emelkedett. A Sopron Banknál pedig május 2-től lépett életbe az emelés. Itt az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatainak esetében legalább 100 bázisponttal emelkedett. 

Ennyi volt az olcsó hiteleknek?

A jelenlegi folyamatokból joggal következtethetünk rá, hogy közelítünk a piaci kamatozású lakáshitelek aranykorának  végéhez. A zöld hitelek, kifutásával és az egyéb államilag támogatott kölcsönök kifutásához közeledve kérdéses mennyire tudják majd a bankok az emelt árak mellett is kiszolgálni a magyar lakosság igényeit.

A folyamat vége persze még nem látszik, így könnyen lehet, hogy azzal járunk a legjobban, ha az érdeklődők minél előbb megteszik a hiteligénylést. Nem csak az otthonteremtési támogatás és hitel kifutása miatt lehet érdemes ugyanis most sietni, hanem azért is, hogy elkerüljük a néhány hónap alatt jó eséllyel sztenderddé váló, tartósan 10 százalék feletti kamatokat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm