17 °C Budapest
Neon artist working on piece for sign on work table in industrial loft

Ez a magyar KKV-k egyik nagy rákfenéje: így lehetne rajta segíteni

MTI
2022. január 21. 11:02

Az elmúlt 1,5-2 évben érezhetően hosszabbodtak a fizetési határidők. Kis- és középvállalkozások széles köre számára ez komolyan hátráltathatja a likviditás fenntartását - áll egy friss közleményben.

Magyarországon a vállalkozások közel 60 százalékára jellemző, hogy egyéb kikötések nélkül belemegy a fizetési feltételek enyhítésébe, amely arány európai összevetésben kifejezetten magasnak mondható – mutat rá az MNB egy korábbi elemzése. A járvány és annak nyomán a bekövetkezett gazdasági visszaesés hatására ráadásul ágazatok egész sorában a fizetési morál mérséklődését lehetett tapasztalni. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2021 első félévéről készített kutatása szerint például a társaságok 64 százalékának akad legalább egy olyan üzleti partnere, amely késedelmesen fizetett. 

Ezzel párhuzamosan – a BÁV Faktor piaci visszajelzései alapján – a fizetési határidők növekedése is érzékelhető volt az elmúlt 1,5-2 évben. Kis- és középvállalkozások (kkv) például multinacionális cég beszállítójaként rendszeresen találkoznak 90 napos fizetési határidőkkel. Ez pedig mikrocégek tömegeinek a létét nehezíti. A hosszú, akár 3 hónapot meghaladó fizetési határidők az FMCG szektorban jellemzőek, míg 30-90 nap közöttiek az építőipar,a gép- és könnyűipar, illetve egyes szolgáltatások esetében gyakoriak - írja közleményében a BÁV.

„A pandémia alatt a kkv-k érzékelhetően nagyobb hangsúlyt fordítanak a likviditási helyzetük folyamatos fenntartása. Ebben jelentős szerepet kaphat a jövőben a kereskedelmi faktoring. Amennyiben az Európai Uniós számokat vesszük alapul, akkor a jelenlegi szintekhez képest a hazai faktorálás kiugróan nagy piaci növekedési lehetőség előtt áll. Ehhez hasonló fejlődési potenciált a honi pénzügyi ágazaton belül nem igazán találni. Ennek kiaknázásához azonban szükség van arra, hogy a faktorházak olyan termékfejlesztésekkel, innovációkkal álljanak elő, amelyek segítségével a szolgáltatás a cégek számára gyorsan, könnyen és ügyfélbarát módon elérhető” – hangsúlyozta Rátkai Tamás, a BÁV Faktor vezérigazgatója. 

A KSH friss számai szerint jelenleg Magyarországon mintegy 520 000 társas vállalkozás működik. Ebből alig 5 000 faktorál. Az Európai Központi Bank egy friss összesítése szerint viszont az uniós vállalkozások mintegy 9 százalékánál finanszírozási forrásként a faktoring megoldásként jön szóba. Ezt alapul véve a hazai növekedési lehetőség igencsak tetemes, hiszen az uniós számok alapján itthon reális esély van arra, hogy egyre több társaság igénybe vegye ezt a szolgáltatást.  

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fejlődésnek vannak is jelei 2020-ban – a megelőző évihez képest – 23%-os növekedés után, összesen 3225 milliárd forint volt a teljes faktorált hazai forgalom. Idén minden esély megvan a további előrelépésre, hiszen a 2021 első félévben a faktorált forgalom elérte az 1660 milliárd forintot, ami a tavalyi teljesítményt kereken 10%-kal haladja meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?