6 °C Budapest
new family home concept - young parents and child with dream house scale model in hands. copy space cimlapi

Kiderült az igazság: ennyi hitelre van szükség egy saját lakáshoz Magyarországon

2021. november 10. 18:30

Az Otthon Centrum több ezer fős minta alapján készített elemzéséből, mely az ingatlant vásárlók idei hitelfelvételi szokásait vizsgálta, az derült ki, hogy az ügyfelek 39,4 százaléka vesz fel hitelt, átlagosan 17 millió forintot.

Az országos viszonylatban legtöbb hazai irodát működtető Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki - Tóth Gábor elmondta, hogy a hitelt igénylők 62,5 százaléka csak piaci alapú hitelt vett fel, valamint az idei év első kilenc hónapjában lakóingatlant vásárló ügyfelek 39,4 százaléka vett igénybe hitelt.

A hitelt felvevők bő harmada élt a családtámogatási lehetőségekkel és az ügyfelek többségében kombinált hitelt választottak. A leggyakoribb kombináció a CSOK-ot és hitelt együtt felvevők köre, ők a hitellel élők 22,5 százalékát alkotják. A csak CSOK-ot választók aránya 5,5 százalék, ugyanannyi, mint azoké, akik a hitel mellett a Babaváró hitelt is felvették. A Babavárót azonban arányaiban sokkal kevesebben fordították lakásvásárlásra, egyedüli támogatásként csupán egy százalékuk, míg piaci hitellel kiegészítve is csak a hitelt felvevők két százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

A felvett hitelösszeg és a támogatás együttes átlaga (a CSOK-kal és a Babaváróval együtt) 17 millió forint volt ebben az évben.

A mindkét hitelt igénybe vevők esetében ez az érték elérte a 20,75 millió forintot, de a vegyes támogatást választók esetében ez az összeg még ennél is magasabb. Ezzel szemben a piaci alapú hitelt választók átlagosan 17,2 millió forintos kölcsönt vettek fel. A Babaváró esetében a legalacsonyabb ez az összeg 7,4 millió forinttal, de a CSOK-kal kombinálva is csak 9,6 millió forintot ér el.

Az új, valamint használt lakást vásárlók esetében nagyon hasonló a finanszírozás

– folytatta a szakember, aki szerint a különbség leginkább a CSOK-ot igénybe vevők arányában érezhető. Azok, akik új építésű ingatlan vásárláshoz hitelt is igényelnek, jóval nagyobb arányban veszik igénybe a CSOK-ot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a lakóingatlanukat hitelből finanszírozók csak 40,6 százaléka választ tisztán piaci hitelt új építésű lakás vásárláshoz, míg 60 százalékuk részben vagy egészben CSOK-kal kombinál

– árnyalta tovább az Otthon Centrum adatait az elemzési vezető. A Babaváró hitel szerepe elhanyagolható, mindössze a hitellel és CSOK-kal is kalkulálók esetében számottevő (10,5 százalék).
Az országos adatokból az is kiderült, hogy a hitellel lakást vásárlók aránya országos átlagban 39,4 százalék, de ez országrészenként nagyon változó.

A legalacsonyabb Somogy megyében volt (13,5 százalék), a legmagasabb Fejér megyében (51 százalék), míg a budapesti érték az országos átlagnál csak minimálisan, 1 százalékkal magasabb. A már említett Fejéren kívül Pest, illetve Bács-Kiskun megyében, valamint a legkeletibb Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben volt magasabb ez az érték.

Területi vonatkozásban említést érdemlő különbség mérhető a CSOK-ot igénybe vevő vásárlók arányában is, amely országos átlagban 34,5 százalék. A hitelesek arányán belül Budapesten messze a legalacsonyabb ez az érték 18,8 százalékkal. A fővárost körülölelő Pest megyében már 48,3 százalék. Ennél is magasabb érték mutatható ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol minden második hitel részben vagy egészben CSOK, valamint Veszprém megyében, ahol 59,2 százalékkal a legmagasabb volt a CSOK-ot igénylők aránya az Otthon Centrum közvetítésével lakást vagy házat vásárlók körében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 10:29
Idén először úgynevezett árnyékkormányinfót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) két politikusa, Kál...
Holdblog  |  2023. február 1. 06:11
Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el! (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?