1 °C Budapest
Nagyot nézhet több százezer magyar lakáshiteles: szeptembertől durván elszáll a törlesztő

Nagyot nézhet több százezer magyar lakáshiteles: szeptembertől durván elszáll a törlesztő

2021. szeptember 1. 11:32

A jegybanki alapkamat 0,3 százalékpontos emelésével a BUBOR értéke is nőtt, ami közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek árát. A Bankmonitor számításai szerint emiatt szeptemberben egy 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel kamata 0,7 százalékponttal fog emelkedni. Ilyenből pedig több százezer van még mindig Magyarországon. A hitelmoratórium pedig sok esetben elfedi a problémát.

A jegybanki alapkamat emelése sok mindenre hatással van, talán az egyik legközvetlenebb módon a rövid futamidejű hozamokat befolyásolja. Ezek közé tartoznak a bankközi hozamok – mint amilyen a BUBOR is -, melynek mértéke közvetlenül befolyásolhatja egyes lakáshitelek törlesztőrészletét.

De mi is az a BUBOR? Az a kamat, amelyen a kereskedelmi bankok hitelt nyújtanak egymásnak rövid futamidőre, vagyis gyakorlatilag a változó kamatú hitelek “beszerzési ára”. Ezért egy ilyen kölcsön kamata kamatfordulókor olyan mértékben fog megváltozni, amilyen mértékben a referenciamutató értéke módosult az előző kamatfordulóhoz képes. (Ha például a 3 havi BUBOR értéke az induló állapothoz képest 0,5 százalékponttal emelkedett 3 hónap alatt, akkor az ehhez kapcsolódó kölcsönök kamata is 0,5 százalékponttal fog emelkedni.)

Mennyivel drágulnak szeptembertől a hitelek?

A hitelekre a referenciamutató hónap utolsó munkanapja előtti második napon érvényes értéke lesz az irányadó. Vagyis az augusztus 27-én érvényes érték lesz lényeges a szeptemberben átárazódó kölcsönök tekintetében. Az akkor érvényes 3 havi BUBOR nagysága 1,61%, a 3 hónappal ezelőtti, május végi érték pedig 0,91% volt. Vagyis 0,7 százalékponttal emelkedik szeptembertől a kamata az érintett kölcsönöknek.

Az új hiteleken belül a változó kamatozású kölcsönök aránya elenyésző, ugyanakkor a már meglévő lakáshitelek közel fele még mindig éven belüli kamatperiódusú. Ezen konstrukciókon belül is igen jelentős a 3 havi kamatperiódusú konstrukciók aránya, ez annak köszönhető, hogy a deviza hitelek forintra váltásakor a kamatperiódust 3 hónapban határozták meg.

Elfedi a drágulást a hitelmoratórium

A hitelmoratórium miatt azonban számos adós nem érzékeli a kamatemelést. Ez érthető is, hiszen 2020. március 18-a óta nem kell fizetni egyes adósoknak a hitelük után semmit. Ezen adósoknak a kamatokat nem engedik el a szüneteltetés alatt, és törlesztőrészletük is megemelkedhet a moratóriumot követően az esetleges kamatemelkedések miatt.

Neked is elszállt a törlesztő? Érdemes hitelkiváltáson gondolkodni, nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában

A moratórium kezdete óta 1 százalékponttal emelkedett a 3 havi BUBOR értéke, vagyis az érintett kölcsönök kamata is. Márpedig októbertől – jelen állás szerint szeptember 30-ig tart a moratórium – az érintett adósok a kamatemelkedés miatt a törlesztőrészletek növekedésével fognak szembesülni. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű kölcsön adósa 4 700 forint törlesztőrészlet emelkedéssel fog szembesülni a futamidejének megnövekedése mellett is.

Mi történt a devizahitelek forintra váltása óta?

A 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön jó részét még mindig a régi devizahitelek teszik ki. (Ilyen konstrukcióvá alakították át ugyanis az egykori devizahiteleket.) Ez a lépés azonban egyelőre sikeresnek tűnik. Hiszen a kamatkockázat nem jelent mást, mint a kamatszint relatív gyakori módosulását. Ez a változás pedig az elmúlt 6 évben – még az elmúlt 1,5 év emelkedése mellett is – kedvező volt. A forintra váltás idején – 2015. februárjában – a 2,10% volt a 3 havi BUBOR értéke.

Ehhez képest a mutató jelenlegi 1,61 százalékos értéke még mindig 0,5 százalékpontos csökkenést jelent. (Két további alapkamat-emelés mellett futhat fel a referenciamutató értéke a 2015. év eleji szintjére.) Márpedig a 0,5 százalékponttal kedvezőbb kamat miatt a törlesztőrészlet 2 300 forinttal kedvezőbb egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű hitelnek szeptembertől, mint a forintra váltás idején volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52