Nagyot nézhet több százezer magyar lakáshiteles: szeptembertől durván elszáll a törlesztő

Nagyot nézhet több százezer magyar lakáshiteles: szeptembertől durván elszáll a törlesztő

2021. szeptember 1. 11:32

A jegybanki alapkamat 0,3 százalékpontos emelésével a BUBOR értéke is nőtt, ami közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek árát. A Bankmonitor számításai szerint emiatt szeptemberben egy 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel kamata 0,7 százalékponttal fog emelkedni. Ilyenből pedig több százezer van még mindig Magyarországon. A hitelmoratórium pedig sok esetben elfedi a problémát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jegybanki alapkamat emelése sok mindenre hatással van, talán az egyik legközvetlenebb módon a rövid futamidejű hozamokat befolyásolja. Ezek közé tartoznak a bankközi hozamok – mint amilyen a BUBOR is -, melynek mértéke közvetlenül befolyásolhatja egyes lakáshitelek törlesztőrészletét.

De mi is az a BUBOR? Az a kamat, amelyen a kereskedelmi bankok hitelt nyújtanak egymásnak rövid futamidőre, vagyis gyakorlatilag a változó kamatú hitelek “beszerzési ára”. Ezért egy ilyen kölcsön kamata kamatfordulókor olyan mértékben fog megváltozni, amilyen mértékben a referenciamutató értéke módosult az előző kamatfordulóhoz képes. (Ha például a 3 havi BUBOR értéke az induló állapothoz képest 0,5 százalékponttal emelkedett 3 hónap alatt, akkor az ehhez kapcsolódó kölcsönök kamata is 0,5 százalékponttal fog emelkedni.)

Mennyivel drágulnak szeptembertől a hitelek?

A hitelekre a referenciamutató hónap utolsó munkanapja előtti második napon érvényes értéke lesz az irányadó. Vagyis az augusztus 27-én érvényes érték lesz lényeges a szeptemberben átárazódó kölcsönök tekintetében. Az akkor érvényes 3 havi BUBOR nagysága 1,61%, a 3 hónappal ezelőtti, május végi érték pedig 0,91% volt. Vagyis 0,7 százalékponttal emelkedik szeptembertől a kamata az érintett kölcsönöknek.

Az új hiteleken belül a változó kamatozású kölcsönök aránya elenyésző, ugyanakkor a már meglévő lakáshitelek közel fele még mindig éven belüli kamatperiódusú. Ezen konstrukciókon belül is igen jelentős a 3 havi kamatperiódusú konstrukciók aránya, ez annak köszönhető, hogy a deviza hitelek forintra váltásakor a kamatperiódust 3 hónapban határozták meg.

Elfedi a drágulást a hitelmoratórium

A hitelmoratórium miatt azonban számos adós nem érzékeli a kamatemelést. Ez érthető is, hiszen 2020. március 18-a óta nem kell fizetni egyes adósoknak a hitelük után semmit. Ezen adósoknak a kamatokat nem engedik el a szüneteltetés alatt, és törlesztőrészletük is megemelkedhet a moratóriumot követően az esetleges kamatemelkedések miatt.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Neked is elszállt a törlesztő? Érdemes hitelkiváltáson gondolkodni, nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában

A moratórium kezdete óta 1 százalékponttal emelkedett a 3 havi BUBOR értéke, vagyis az érintett kölcsönök kamata is. Márpedig októbertől – jelen állás szerint szeptember 30-ig tart a moratórium – az érintett adósok a kamatemelkedés miatt a törlesztőrészletek növekedésével fognak szembesülni. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű kölcsön adósa 4 700 forint törlesztőrészlet emelkedéssel fog szembesülni a futamidejének megnövekedése mellett is.

Mi történt a devizahitelek forintra váltása óta?

A 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön jó részét még mindig a régi devizahitelek teszik ki. (Ilyen konstrukcióvá alakították át ugyanis az egykori devizahiteleket.) Ez a lépés azonban egyelőre sikeresnek tűnik. Hiszen a kamatkockázat nem jelent mást, mint a kamatszint relatív gyakori módosulását. Ez a változás pedig az elmúlt 6 évben – még az elmúlt 1,5 év emelkedése mellett is – kedvező volt. A forintra váltás idején – 2015. februárjában – a 2,10% volt a 3 havi BUBOR értéke.

Ehhez képest a mutató jelenlegi 1,61 százalékos értéke még mindig 0,5 százalékpontos csökkenést jelent. (Két további alapkamat-emelés mellett futhat fel a referenciamutató értéke a 2015. év eleji szintjére.) Márpedig a 0,5 százalékponttal kedvezőbb kamat miatt a törlesztőrészlet 2 300 forinttal kedvezőbb egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű hitelnek szeptembertől, mint a forintra váltás idején volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19