11 °C Budapest

Itt a rendelet: olcsóbb lakáshiteleket, gyorsabb ügyintézést hozhat az új értékbecslés bevezetése

2021. február 4. 05:15

Ha az MNB is jóváhagyja, akkor elindulhat Magyarországon a statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés, amely gyorsabb hitelügyintézést, több tízezer forintos megtakarítást jelenthet az ügyfeleknek.

Most kedden jelent meg a Magyar Közlönyben az pénzügyminisztériumi rendeletmódosítás, amely lehetővé teszi a statisztikai alapú ingatlan-értékbecslést. Hogy ez miért is fontos lépés az adminisztrációban, és mit nyerhetnek vele az ügyfelek?

Nos, az egyik oldalon ez gyorsabb hitelügyintézést, több tízezer forintos megtakarítást jelenthet a banki ügyfeleknek. Ugyanakkor fontos kiemeni, hogy a lakásérték 80 százalékaa helyett annak 60 százalékáig lehet majd eladósodni, ha így értékeltetjük a megvásárolni kívánt ingatlant.

A statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés módszertanát a bankok nem minden esetben alkalmazhatják. Mint a rendelet fogalmaz, új hitelkihelyezés céljából történő értékelés esetén a hitelező abban az esetben állapíthatja meg statisztikai alapú értékelési szakvélemény alapján az ingatlan hitelbiztosítéki értékét, ha:

  • a szabályzata tartalmaz rendelkezéseket a statisztikai alapú értékelésre vonatkozóan,
  • az ingatlan lakás megnevezéssel nyilvántartott lakóingatlannak minősül,
  • az ingatlan Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a Budapesti Agglomeráció területéhez tartozó településen található,
  • az értékbecslést megelőző naptári évben az ingatlanok forgalmi értékadatai rendelkezésre állnak, vagyis az adott településen - Budapest esetén adott kerületen belül - legalább tíz, egymástól fajlagos árában legfeljebb 30%-kal eltérő ingatlan-adásvételre sor került.
  • a lakás ingatlan-nyilvántartás szerinti alapterülete legfeljebb 150 m2,
  • a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-át,
  • a statisztikai értékeléshez szükséges adatokat az értékelési szakvélemény tartalmazza. Az ingatlan értékeléséhez 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot szükséges benyújtani, ami alapján az ingatlan beazonosíthatónak és jogilag rendezettnek tekinthető.

Noha a rendelet már lehetővé teszi a bankoknak, hogy felkészítsék az értékbecslés gyakorlatát az új lehetőségre, addig azonban nem indulhat ilyen típusú értékbecslés, amíg a jegybank nem hagyja jóvá az eljárást. Ehhez ugyanis módosítani kell a jegybanki szabályokat, hiszen a 2015 óta élő adósságfék-szabályozásában a statisztikai alapú forgalmi értékmegállapítás és a hozzá tartozó 60%-os hitelfedezeti korlát még nem szerepel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm