11 °C Budapest

Ezt kell tennie annak, aki januártól sem tudja fizetni a hitelét

2020. december 14. 15:28

Az OTP Csoport postai küldeményben vagy elektronikus úton értesíti valamennyi, a 2021-es fizetési moratóriumban érintett magánszemély ügyfelét a moratóriummal és felmondási tilalommal kapcsolatos tudnivalókról. A 2021. január 1-je és június 30-a között biztosított fizetési könnyítéseket a törvény* értelmében azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik gyermeket várnak és/vagy nevelnek, munkanélküliek, nyugdíjasok, illetve közfoglalkoztatottak. A négy kiemelt társadalmi csoport tagjain kívül a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalatok is élhetnek a hat hónapra szóló 2021-es fizetési moratóriummal.

Azoknak a magánszemélyeknek, akik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra, de tovább törlesztenék a kölcsönüket 2021. január 1-től, nincs további teendőjük, jövőre folytathatják a törlesztést. Ha később meggondolnák magukat, akkor a 2021. június 30-ig tartó időszakban bármikor kérhetik a törlesztésük felfüggesztését.

Azok a magánszemélyek, akik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra és nem törlesztenék tovább a kölcsönüket 2021. január 1-től, lehetőség szerint 2020. december 31-ig nyilatkozatot kell tenniük az igénybevételi szándékukról és igazolniuk szükséges jogosultságukat. Fontos tudnivaló, hogy mindezt kizárólag a saját nevükben tehetik meg az ügyfelek. A jogosultságot igazoló dokumentumok pontos listája megtalálható a bank honlapján.

Hogyan tudnak az OTP Bank ügyfelei nyilatkozni és jogosultságukat igazolni?

A hitelintézet ügyfelei a jogosultságukat igazoló dokumentumokat és a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó nyilatkozatot egyszerűen, a saját otthonukból online is benyújthatják, a következő csatornákon:

  • az internetbankban, a "Fizetési moratórium 2021" menüpont alatt, vagy
  • a bank honlapján, vagy
  • személyesen, a bank fiókhálózatában is nyilatkozhatnak és igazolhatják a jogosultságukat.
A járványhelyzetre tekintettel és a kényelmes ügyintézés érdekében azt javasoljuk, hogy a nyilatkozatot és a jogosultságot igazoló dokumentumokat lehetőség szerint az internetbankban, vagy az OTP Bank honlapján nyújtsák be ügyfeleink. A bankok a korábbi hiteligénylési és a bankszámlára érkező jövedelmi adatokat felhasználhatják a jogosultság ellenőrzésére, ha erre az ügyfél adatkezelési felhatalmazást ad. A meghatalmazást adó ügyfeleinknek ez esetben nem kell benyújtaniuk a jogosultságukat igazoló dokumentumokat, az igénylési nyilatkozatot pedig kényelmesen és gyorsan leadhatják az online csatornák egyikén

- javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, a bank igazgatója. Az az ügyfél, aki a 2021-es fizetési moratórium időszakában szerez jogosultságot a fizetési könnyítés igénybevételére, és nem szeretné tovább törleszteni a kölcsönét, akkor ezt a változást követően, de legkésőbb 2021. június 30-ig, a nyilatkozat benyújtásával együtt igazolnia kell.

Hitelfelmondási tilalom, egyeztetés a bajba került adósokkal

Azokat a magánszemélyeket, akiknek fizetési nehézségük van, de nem tartoznak a kiemelt társadalmi csoportokba, ezért nem jogosultak a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére, a törvény értelmében hitelfelmondási tilalom illeti meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy - a többi hitelintézethez hasonlóan - az OTP Bank a 2020. március 18. napján már fennálló szerződéseket 2021. június 30-ig tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt nem mondhatja fel.

Minden egyéb, a késedelemmel járó, a szerződésben meghatározott következmény (kölcsöntípustól függően késedelmi kamat, késedelmi díj felszámítása, késedelmes napok Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő átadása) azonban alkalmazható ebben az esetben is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bank kéri azokat a pénzügyi nehézséggel szembesülő ügyfeleit, akik nem jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra, hogy minél előbb jelentkezzenek a hitelintézet bármely fiókjában, ahol tájékoztatást kapnak a fizetéskönnyítési lehetőségeikről. Érdemes előzetesen időpontot foglalniuk a honlapon.

Tudnivalók a Lakástakarék lakás- és áthidaló kölcsönnel rendelkező ügyfelek számára

A Lakástakarék lakás- és áthidaló kölcsöneivel, valamint a lakossági kölcsönök biztosítékául szolgáló Lakástakarék szerződésekkel kapcsolatos információk az OTP Lakástakarék honlapján találhatók. Az ügyfelek a 2021-es fizetési moratórium nyilatkozatukat - jogosultság esetén - szintén a bank honlapján tehetik meg.

Tudnivalók az Ingatlanlízing szerződéssel rendelkező ügyfelek számára

Az OTP Ingatlanlízing szerződésekkel kapcsolatos, 2021-es moratóriumra vonatkozó információkat az Ingatlanlízing honlapján találják az ügyfelek.

Tudnivalók vállalkozások számára

Azt, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások közül melyek jogosultak a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére, a kormány rendeletben határozza meg. Az azonban már a 2020. évi CVII. törvény alapján egyértelmű, hogy az újabb fizetési halasztást írásban kell kérniük hitelezőiktől az erre jogosult vállalkozásoknak. A részletszabályok megismeréséig a bank az érintett ügyfelek türelmét kéri. A 2021-es fizetési moratóriummal kapcsolatos, vállalati ügyfélkört érintő információk megtalálhatók a bank honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 20. 07:34
Nem kímélte a 2022-es év a nyugdíjpénztári befektetéseket: a szektornak tavaly 6,8 százalékos veszte...
Holdblog  |  2023. március 20. 06:22
A decentralizált közösségi média valósággal robbant az utóbbi hónapokban, úgy látszik, érettebb szak...
MEDIA1  |  2023. március 19. 21:32
Ellen tudunk-e állni a függőségeinknek, amikor erre komplett iparágak épülnek, lásd például médiaipa...
Kiszámoló  |  2023. március 17. 09:58
Lászlónak volt egy elfelejtett előfizetése, egy domain regisztráció, aminek a díja kétévente esedéke...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?