9 °C Budapest

Ezt kell tennie annak, aki januártól sem tudja fizetni a hitelét

2020. december 14. 15:28

Az OTP Csoport postai küldeményben vagy elektronikus úton értesíti valamennyi, a 2021-es fizetési moratóriumban érintett magánszemély ügyfelét a moratóriummal és felmondási tilalommal kapcsolatos tudnivalókról. A 2021. január 1-je és június 30-a között biztosított fizetési könnyítéseket a törvény* értelmében azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik gyermeket várnak és/vagy nevelnek, munkanélküliek, nyugdíjasok, illetve közfoglalkoztatottak. A négy kiemelt társadalmi csoport tagjain kívül a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalatok is élhetnek a hat hónapra szóló 2021-es fizetési moratóriummal.

Azoknak a magánszemélyeknek, akik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra, de tovább törlesztenék a kölcsönüket 2021. január 1-től, nincs további teendőjük, jövőre folytathatják a törlesztést. Ha később meggondolnák magukat, akkor a 2021. június 30-ig tartó időszakban bármikor kérhetik a törlesztésük felfüggesztését.

Azok a magánszemélyek, akik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra és nem törlesztenék tovább a kölcsönüket 2021. január 1-től, lehetőség szerint 2020. december 31-ig nyilatkozatot kell tenniük az igénybevételi szándékukról és igazolniuk szükséges jogosultságukat. Fontos tudnivaló, hogy mindezt kizárólag a saját nevükben tehetik meg az ügyfelek. A jogosultságot igazoló dokumentumok pontos listája megtalálható a bank honlapján.

Hogyan tudnak az OTP Bank ügyfelei nyilatkozni és jogosultságukat igazolni?

A hitelintézet ügyfelei a jogosultságukat igazoló dokumentumokat és a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó nyilatkozatot egyszerűen, a saját otthonukból online is benyújthatják, a következő csatornákon:

  • az internetbankban, a "Fizetési moratórium 2021" menüpont alatt, vagy
  • a bank honlapján, vagy
  • személyesen, a bank fiókhálózatában is nyilatkozhatnak és igazolhatják a jogosultságukat.
A járványhelyzetre tekintettel és a kényelmes ügyintézés érdekében azt javasoljuk, hogy a nyilatkozatot és a jogosultságot igazoló dokumentumokat lehetőség szerint az internetbankban, vagy az OTP Bank honlapján nyújtsák be ügyfeleink. A bankok a korábbi hiteligénylési és a bankszámlára érkező jövedelmi adatokat felhasználhatják a jogosultság ellenőrzésére, ha erre az ügyfél adatkezelési felhatalmazást ad. A meghatalmazást adó ügyfeleinknek ez esetben nem kell benyújtaniuk a jogosultságukat igazoló dokumentumokat, az igénylési nyilatkozatot pedig kényelmesen és gyorsan leadhatják az online csatornák egyikén

- javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, a bank igazgatója. Az az ügyfél, aki a 2021-es fizetési moratórium időszakában szerez jogosultságot a fizetési könnyítés igénybevételére, és nem szeretné tovább törleszteni a kölcsönét, akkor ezt a változást követően, de legkésőbb 2021. június 30-ig, a nyilatkozat benyújtásával együtt igazolnia kell.

Hitelfelmondási tilalom, egyeztetés a bajba került adósokkal

Azokat a magánszemélyeket, akiknek fizetési nehézségük van, de nem tartoznak a kiemelt társadalmi csoportokba, ezért nem jogosultak a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére, a törvény értelmében hitelfelmondási tilalom illeti meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy - a többi hitelintézethez hasonlóan - az OTP Bank a 2020. március 18. napján már fennálló szerződéseket 2021. június 30-ig tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt nem mondhatja fel.

Minden egyéb, a késedelemmel járó, a szerződésben meghatározott következmény (kölcsöntípustól függően késedelmi kamat, késedelmi díj felszámítása, késedelmes napok Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő átadása) azonban alkalmazható ebben az esetben is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bank kéri azokat a pénzügyi nehézséggel szembesülő ügyfeleit, akik nem jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra, hogy minél előbb jelentkezzenek a hitelintézet bármely fiókjában, ahol tájékoztatást kapnak a fizetéskönnyítési lehetőségeikről. Érdemes előzetesen időpontot foglalniuk a honlapon.

Tudnivalók a Lakástakarék lakás- és áthidaló kölcsönnel rendelkező ügyfelek számára

A Lakástakarék lakás- és áthidaló kölcsöneivel, valamint a lakossági kölcsönök biztosítékául szolgáló Lakástakarék szerződésekkel kapcsolatos információk az OTP Lakástakarék honlapján találhatók. Az ügyfelek a 2021-es fizetési moratórium nyilatkozatukat - jogosultság esetén - szintén a bank honlapján tehetik meg.

Tudnivalók az Ingatlanlízing szerződéssel rendelkező ügyfelek számára

Az OTP Ingatlanlízing szerződésekkel kapcsolatos, 2021-es moratóriumra vonatkozó információkat az Ingatlanlízing honlapján találják az ügyfelek.

Tudnivalók vállalkozások számára

Azt, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások közül melyek jogosultak a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére, a kormány rendeletben határozza meg. Az azonban már a 2020. évi CVII. törvény alapján egyértelmű, hogy az újabb fizetési halasztást írásban kell kérniük hitelezőiktől az erre jogosult vállalkozásoknak. A részletszabályok megismeréséig a bank az érintett ügyfelek türelmét kéri. A 2021-es fizetési moratóriummal kapcsolatos, vállalati ügyfélkört érintő információk megtalálhatók a bank honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 18:07
Idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől az Átlátszó oknyomozó műhely, hogy melyik sajtótermék menn...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm