6 °C Budapest

Itt van az otthonfelújítási támogatáshoz szükséges dokumentumok listája

2020. december 8. 15:32

A Magyar Államkincstár tájékoztatójában tételesen megtalálhatjuk a lakásfelújítási támogatás igényléséhez szükséges beadandó dokumentumokat. Látható, hogy meglehetősen sok dokumentumról van szó, hiszen számos élethelyzet lehet, ezeket pedig alá is kell tudni támasztani.

A 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatás rendkívül népszerű lehet a következő két évben, hiszen a kormányrendeletben nevesített felújítási munkálatok költségeinek felét, maximum 3 millió forintot utólag visszautal az állam a gyermeket nevelő családoknak. A támogatásnak nem feltétele a házasság, így a gyermeket nevelő élettársak és egyedülálló szülők is kérhetik, ugyanakkor az igényléskor legalább 1 éves folyamatos Tb-jogviszonyt kell az igénylőnek, vagy együttes igénylők esetén legalább egyiküknek igazolnia.

Kölcsönre lenne szükséged? Vesd össze a legjobb ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Tudni kell még, hogy mivel utólagos támogatásról van szó, a munkálatokat először a családnak meg kell tudnia finanszíroznia, majd a vállalkozási szerződés (vagy szerződések) alapján kiállított és megfizetett számlák nyújthatók be egyszerre a Magyar Államkincstár (MÁK) részére. A MÁK-nak 30 napja van megvizsgálni a benyújtott számlákat és a jogosultságot alátámasztó dokumentumokat, és amennyiben mindent rendben találnak, ezt követően legfeljebb 5 napon belül elutalják a támogatás összegét.

Az igénylés folyamatában egy alkalommal van lehetőség hiánypótlásra, például akkor, ha valamilyen dokumentum nem lett benyújtva, ezt követően azonban elutasítják az igénylést.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy végleg elesik a család a lehetőségtől, ám ekkor ehhez újabb igénylést kell benyújtani. Ebben az esetben különösen fontos, hogy az utolsó számla kifizetése és az igénylés benyújtásának ideje között ne teljen el 60 napnál hosszabb idő.

Ezekre a dokumentumokra lesz, lehet szükség majd a felújítási támogatás igényléséhez:

  • Vállalkozási szerződések másolata. (kötelező)
  • Számlák, valamint az átutalással teljesített számlák kifizetését igazoló dokumentum másolata. (kötelező)
  • Az igénylő(k)nek és a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett gyermek(ek) lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolata. (kötelező)
  • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság véglegessé vált engedélyező határozatának másolata. (opcionális)
  • A várandósság 12. hetét betöltött magzat esetén a várandósgondozási könyv vonatkozó része, vagy a kezelőorvos által kiállított, a várandósság tényéről és annak fennállása időtartamáról szóló igazolás. (opcionális)
  • Több lakásból álló közös tulajdonú ingatlan esetében a közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megállapodás vagy bírósági ítélet másolata. (opcionális)
  • Számlaösszesítő. (kötelező)
  • Amennyiben a szülők lakóhelye nem azonos és mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével, és az egyik szülő az őt megillető támogatási részről lemond a másik szülő javára, a lemondó szülő nyilatkozata. (opcionális)
  • Együttes igénylés esetén a házastárs/élettárs teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozata a kérelem másik igénylő által történő benyújtásához és adatainak kezeléséhez. (opcionális)
  • Az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett 1. számú melléklet szerinti nyilatkozata. (kötelező)
  • Amennyiben a gyermek az igénylő kiskorú rokona és a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja gyermeknek, a gyámrendelésről szóló végleges és hatályban lévő gyámhatósági határozat másolata. (opcionális)
  • Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenység folytatásáról a foglalkoztató által teljes bizonyító erejű magánokiratként kiállított igazolás vagy egyéni vállalkozó esetén a Tbj. 4. § 2. pontja szerinti hatósági nyilvántartásból kiállított hatósági bizonyítvány, illetve igazolvány, engedély vagy kamara, kar által kiállított igazolás másolata. (opcionális)
  • Amennyiben az igénylő kereső tevékenysége alapján valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordítása. (opcionális)
  • Személyazonosság igazolására személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély másolata. (kötelező)
  • Három hónapot meghaladó tartózkodás jogát tanúsító, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti regisztrációs igazolás, érvényes tartózkodási kártya vagy állandó tartózkodási kártya másolata. (opcionális)
  • Ha az igénylő végleges határozat alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül, amgyermekek otthongondozási díja vagy az ápolási díj megállapításáról szóló, a járási vagy fővárosi (kerületi) hivatal által kiállított határozat másolata. (opcionális)
  • Nagykorú, de 25 év alatti gyermek adatkezelési hozzájárulása. (opcionális)
  • A felújítással érintett lakásra korábban a 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 6. § c) pontja szerinti korábban igénybevett családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódóan a hitelintézet által elfogadott költségvetés, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény tekintetében elszámolt vagy elszámolni tervezett számlák másolata. (opcionális)

25. életévét betöltött gyermek esetén:

  • A megváltozott munkaképességű személlyé válásról szóló, orvosszakértői szerv által kiállított igazolás másolata. (opcionális)
    A súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet szerinti fogyatékossági támogatásra való jogosultság fennállásáról szóló nyilatkozat másolata. (opcionális)
  • vakok személyi járadékának folyósításáról szóló nyilatkozat másolata. (opcionális)
  • gyermekek otthongondozási díjának megállapításáról szóló, a járási vagy fővárosi (kerületi) hivatal által kiállított határozat másolata. (opcionális)

Mozgáskorlátozott személyhez kapcsolódó akadálymentesítési munkák esetén:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet 2/A. §-a vagy 7. § (3) bekezdés a) pontja szerinti iratok másolata. (opcionális)
  • Súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet szerinti súlyos fogyatékosság minősítésére vonatkozó nyilatkozat másolata arról, hogy az igénylő vagy gyermeke mozgásszervi fogyatékos vagy súlyos mozgáskorlátozott. (opcionális)

Amennyiben nincs elegendő saját forrás a felújítási munkálatok megfinanszírozására, akkor megfontolandó lehet hitelből fizetni a számlát, majd az állami támogatásból ezt előtörleszteni. Ebben az esetben természetesen különösen gondosan kell eljárni, hiszen ha utólag kiderül, hogy az elvégzett munka nem nem támogatandó, esetleg valamilyen személyi feltételt nem teljesítünk, akkor nem fogjuk tudni előtörleszteni a felvett kölcsönt.

Hitelfelvétel esetén választhatunk személyi kölcsönt, amihez nincs szükség ingatlanfedezetre, a megigényelt összeg pedig akár egy héten belül a számlánkon lehet, de a szabad felhasználású jelzáloghitel is megoldást jelenthet, hiszen ennek kamata jellemzően kedvezőbb.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm