0 °C Budapest

Horror a magyar ingatlanpiacon: ilyen lakásokra futja a fiataloknak

2020. november 4. 18:02

Harminc éves életkorig az átlagár alatti, jobbára közepes állapotú lakások a legkelendőbbek az Otthon Centrum (OC) adatbázisa szerint. A fővárosban egy használt téglalakás négyzetméteréért átlagosan 693 ezer, vidéken 343 ezer forintot fizettek a fiatalok. A családtámogatási rendszer előnyeivel élve a generáció jelentős hányada választotta a családalapítás helyszínének az agglomerációt.

Milyen minőségű ingatlantípusokat, hol és milyen áron keresnek leginkább a 18 és 30 év közötti fiatalok a fővárosban és országszerte? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az Otthon Centrum elemzői, akik szerint a fiatalok élethelyzetükből adódóan jellemzően az olcsóbb lakástípusokat favorizálják, annak ellenére is, hogy a nagyvárosokban élő, jól képzett huszonévesek közül sokan már pályájuk korai szakaszában jól keresnek.

Bár a fiatalok 39,2 százaléka családi házat vett az Otthon Centrum közvetítésével, ez az arány 2 százalékkal alatta van az idősebb korosztály esetében tapasztalt adatoknak. A különbség leginkább az agglomerációban jelentkezik. A városkörnyéki településeken a fiatalok arányaiban már 5 százalékkal nagyobb vásárlási kedvet mutattak a családi házak iránt. Ugyanakkor ez a korosztály a fővárosban, illetve a nagyvárosokban az átlagnál kevesebb családi házat vásárolt, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. A családi ház kontra téglalakás viszonylatban pont fordított a helyzet. Az OC hálózatában a téglalakást vásárló fiatalok aránya 31,8 százalék volt, ami 1 százalékkal felülmúlta az idősebb korosztály értékét.

A fiatalok a nagyobb városokban és Budapest pesti részén arányaiban 5 százalékkal aktívabbak voltak a többi lakásvásárlónál. Téglalakás vásárlóként arányuk Budapest pesti részére (44,5 százalék) és a megyei jogú városokra koncentrálódott (31 százalék).

A panellakások terén szintúgy aktívabbak voltak a fiatal vásárlók, akik közül minden negyedik vevő döntött a panellakás mellett: érdeklődésük színterei a főváros budai és külső kerületei (40 százalék), valamint a megyei jogú városok (42,7 százalék) voltak.

Budapesten, valamint a régió központokban a többi vásárlóhoz képest érezhetően nagyobb volt az arányuk, a javukra kialakult különbség a külső pesti kerületekben elérte az 5 százalékot. Ez jól tükrözi, hogy milyen fontos szerepet játszanak a panelek az első önálló otthon megteremtésében.

A magasabb árfekvés miatt az új építésű lakás mellett a harminc alatti korosztály csupán 5 százaléka döntött, de a tranzakciók kétharmada a fővárosi agglomerációban köttetett, miközben a teljes ügyfélkör esetében ez az arány csak 27,5 százaléka volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fővárosban a fiatalok által vásárolt téglalakások négyzetméterára 693 ezer forint volt idén, ami 6,5 százalékkal elmaradt a fővárosi átlagtól. A panellakásokért Budapesten átlagosan 535 ezer forintos négyzetméterárat fizettek a fiatalok, ami viszont 2 százalékkal haladta meg a városban eladott panelek átlagos árát.

A megyei jogú városokban: a generáció tagjai a téglalakásokat 343 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vették meg, ami 10 százalékkal alatta maradt az összes vásárló körében értékesített téglalakások átlagánál. De vidéken a panellakásokhoz is jóval kedvezőbb áron juthattak hozzá a fiatalok, az átlagosan 294 ezer forintos négyzetméterár 3,8 százalékkal alacsonyabb volt idén az átlagárnál. 

A korosztályok között abban is kimutatható különbség alakult ki, hogy jellemzően milyen minőségű ingatlant keresnek. A harmincadik életévüket be nem töltöttek közül rossz állapotú, vagy lakhatatlan ingatlanokat csak 16 százalék vett idén az Otthon Centrumon keresztül; felújításra szorulót 22,5 százalékuk, jó állapotút 42,8 százalékuk, míg kiváló állapotút 19 százalékuk.

Ezek a mutatók a többi ügyfél átlagával összevetve érzékelhetően árnyalják, hogy a fiatalok jellemzően milyen ingatlantípus után érdeklődnek. Az elemzésből azt is megtudhatjuk, hogy a rossz és kiváló állapotú ingatlanok a fiatalok körében 2-3 százalékkal kevésbé kedveltek, míg a közepes vagy jó állapotúakat ugyanennyivel többen preferálták. A jelenség magyarázata az, hogy a rossz állapotú ingatlanok jelentős felújítást igényelnek, amihez idő és pénz kell, ugyanakkor a kiváló állapotú ingatlanok ára ebben az életszakaszban a generáció többségének elérhetetlen. A fiatalok lehetőleg az átlagár alatti, azonnal beköltözhető ingatlanokat keresik. Ugyanakkor a családalapítás előtt állók szívesen választják az agglomerációt, főleg, ha igénybe vehetik a családtámogatási kedvezményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 13:51
Egy elemzés végigment az új EU-s médiaszabályozás (az EMFA) pontjain és megnézte, hogyan érintheti e...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem