30 °C Budapest
Horror a magyar ingatlanpiacon: ilyen lakásokra futja a fiataloknak

Horror a magyar ingatlanpiacon: ilyen lakásokra futja a fiataloknak

2020. november 4. 18:02

Harminc éves életkorig az átlagár alatti, jobbára közepes állapotú lakások a legkelendőbbek az Otthon Centrum (OC) adatbázisa szerint. A fővárosban egy használt téglalakás négyzetméteréért átlagosan 693 ezer, vidéken 343 ezer forintot fizettek a fiatalok. A családtámogatási rendszer előnyeivel élve a generáció jelentős hányada választotta a családalapítás helyszínének az agglomerációt.

Milyen minőségű ingatlantípusokat, hol és milyen áron keresnek leginkább a 18 és 30 év közötti fiatalok a fővárosban és országszerte? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az Otthon Centrum elemzői, akik szerint a fiatalok élethelyzetükből adódóan jellemzően az olcsóbb lakástípusokat favorizálják, annak ellenére is, hogy a nagyvárosokban élő, jól képzett huszonévesek közül sokan már pályájuk korai szakaszában jól keresnek.

Bár a fiatalok 39,2 százaléka családi házat vett az Otthon Centrum közvetítésével, ez az arány 2 százalékkal alatta van az idősebb korosztály esetében tapasztalt adatoknak. A különbség leginkább az agglomerációban jelentkezik. A városkörnyéki településeken a fiatalok arányaiban már 5 százalékkal nagyobb vásárlási kedvet mutattak a családi házak iránt. Ugyanakkor ez a korosztály a fővárosban, illetve a nagyvárosokban az átlagnál kevesebb családi házat vásárolt, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. A családi ház kontra téglalakás viszonylatban pont fordított a helyzet. Az OC hálózatában a téglalakást vásárló fiatalok aránya 31,8 százalék volt, ami 1 százalékkal felülmúlta az idősebb korosztály értékét.

A fiatalok a nagyobb városokban és Budapest pesti részén arányaiban 5 százalékkal aktívabbak voltak a többi lakásvásárlónál. Téglalakás vásárlóként arányuk Budapest pesti részére (44,5 százalék) és a megyei jogú városokra koncentrálódott (31 százalék).

A panellakások terén szintúgy aktívabbak voltak a fiatal vásárlók, akik közül minden negyedik vevő döntött a panellakás mellett: érdeklődésük színterei a főváros budai és külső kerületei (40 százalék), valamint a megyei jogú városok (42,7 százalék) voltak.

Budapesten, valamint a régió központokban a többi vásárlóhoz képest érezhetően nagyobb volt az arányuk, a javukra kialakult különbség a külső pesti kerületekben elérte az 5 százalékot. Ez jól tükrözi, hogy milyen fontos szerepet játszanak a panelek az első önálló otthon megteremtésében.

A magasabb árfekvés miatt az új építésű lakás mellett a harminc alatti korosztály csupán 5 százaléka döntött, de a tranzakciók kétharmada a fővárosi agglomerációban köttetett, miközben a teljes ügyfélkör esetében ez az arány csak 27,5 százaléka volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fővárosban a fiatalok által vásárolt téglalakások négyzetméterára 693 ezer forint volt idén, ami 6,5 százalékkal elmaradt a fővárosi átlagtól. A panellakásokért Budapesten átlagosan 535 ezer forintos négyzetméterárat fizettek a fiatalok, ami viszont 2 százalékkal haladta meg a városban eladott panelek átlagos árát.

A megyei jogú városokban: a generáció tagjai a téglalakásokat 343 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vették meg, ami 10 százalékkal alatta maradt az összes vásárló körében értékesített téglalakások átlagánál. De vidéken a panellakásokhoz is jóval kedvezőbb áron juthattak hozzá a fiatalok, az átlagosan 294 ezer forintos négyzetméterár 3,8 százalékkal alacsonyabb volt idén az átlagárnál. 

A korosztályok között abban is kimutatható különbség alakult ki, hogy jellemzően milyen minőségű ingatlant keresnek. A harmincadik életévüket be nem töltöttek közül rossz állapotú, vagy lakhatatlan ingatlanokat csak 16 százalék vett idén az Otthon Centrumon keresztül; felújításra szorulót 22,5 százalékuk, jó állapotút 42,8 százalékuk, míg kiváló állapotút 19 százalékuk.

Ezek a mutatók a többi ügyfél átlagával összevetve érzékelhetően árnyalják, hogy a fiatalok jellemzően milyen ingatlantípus után érdeklődnek. Az elemzésből azt is megtudhatjuk, hogy a rossz és kiváló állapotú ingatlanok a fiatalok körében 2-3 százalékkal kevésbé kedveltek, míg a közepes vagy jó állapotúakat ugyanennyivel többen preferálták. A jelenség magyarázata az, hogy a rossz állapotú ingatlanok jelentős felújítást igényelnek, amihez idő és pénz kell, ugyanakkor a kiváló állapotú ingatlanok ára ebben az életszakaszban a generáció többségének elérhetetlen. A fiatalok lehetőleg az átlagár alatti, azonnal beköltözhető ingatlanokat keresik. Ugyanakkor a családalapítás előtt állók szívesen választják az agglomerációt, főleg, ha igénybe vehetik a családtámogatási kedvezményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 13. 07:00
Minden idk harmadik legnépszertlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Tru...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?