23 °C Budapest
Nagy Márton: hitelfelmondási tilalom jöhet a moratórium hosszabítása mellé

Nagy Márton: hitelfelmondási tilalom jöhet a moratórium hosszabítása mellé

2020. szeptember 25. 09:13

Azok vették igénybe a hiteltörlesztési moratóriumot, akik valóban nehéz helyzetbe kerültek. A moratórium paramétereit mindig az aktuális krízishelyzetnek megfelelően érdemes kialakítani, most a lehetőség célzott folytatása indokolt. A miniszterelnök főtanácsadója szerint jövő tavasszal érdemes arról dönteni, hogy szükség lesz-e 2021 második felében a fizetés szüneteltetésének további fenntartására.

Főként azok a háztartások választották a hiteltörlesztési moratóriumot, amelyek pénzügyileg megszorultak. Ha nincs ez a lehetőség, akkor sokan felélték volna a tartalékaikat, a megtakarított pénzüket - mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Márton. A folyószámla- és a személyi hitelek több mint kétharmada került a moratórium alá, míg a lakásvásárlásra felvett kölcsönök fele. A lakossági moratóriumot összességé­ben 1,6 millió ügyfél választotta. Ez az arány az adósok mintegy hatvan százalékát jelenti, ami a teljes lakossági hitelállomány 53 százaléka, azaz közel 3500 milliárd forintról van szó.

A miniszterelnök bejelentése azért fontos, mert fel kell készíteni az érintett kört, az ügyfeleket és a bankokat egy­aránt a jelenleg élő törlesztési szünet után elkövetkező időszakra. Európa több országában már lejárt a moratórium, és azt nem hosszabbították meg, ezzel szemben sok ország megtoldotta a határidőt. Ez utóbbi körbe tartozik Közép- és Dél-Európa számos országa

- magyarázta, és közölte: a moratórium második szakasza hat hónapig tart, ebbe a lakosság esetén a kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok tartozna. Ide sorolandók a gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak. Nagy Márton kiemelte: az álláskeresők köre a regisztrált álláskeresőket jelenti, tehát akinek nincs munkája, de nem is keresi a lehetőséget, nem élhet a moratórium meghosszabbításával.

A gyermeket vagy gyermekeket nevelő szülők körébe a magzat is beleszámít, valamint azok a családok is, ahol a szülő egyedül neveli a gyermekét.

Nagy Márton ismertette: a számítások szerint az érintett négy csoport közel 752 ezer főt jelent, családtagokkal együtt ez elérheti az egymillió főt. A hitelállományuk 1730 milliárd forintot tesz ki, ami a most futó moratóriumban részt vevő lakossági adósoknak a 47 százalékát jelenti, ez a teljes lakossági hitelállomány nagyjából ötven százaléka.

Ebből az következik, hogy a jelenlegi moratóriummal érintett lakossági ügyfelek felével mehet tovább a jövő évi moratórium

- emelte ki a főtanácsadó. A lakosság mellett a vállalkozások is élhetnek a meghosszabbított időszak adta lehetőséggel akkor, ha 25 százaléknál nagyobb mértékben csökkent a válság miatt az árbevételük. Számítások szerint ez a kiemelten kockázatos kör 12 ezer vállalkozást foglalhat magába, ami a most futó törlesztési szünetben részt vevő társaságok húsz százaléka. Ez 850 milliárd forint összegű hitelállományt jelent.

A moratórium folytatása mellett a kormány várhatóan hitelfelmondási tilalmat is hirdet.

Januártól lesznek olyan ügyfelek, akik fizetési nehézséggel szembesülnek, és nem választhatják a moratóriumot. Ezen ügyleteknél a jelenlegi előírások szerint kilencven nap nem fizetés után a bank megkezdheti a követelés behajtását. Így például elvonhatja a jövedelem egy részét vagy annak hiányában a hitel fedezetét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kilencven nap helyett azonban januártól június végéig lesz lehetőség "párbeszédre". Tehát fél év lesz arra, hogy az adós megegyezzen a hitelezőjével a kölcsön törlesztésének átütemezéséről, a szerződés szükséges módosításáról.

Jövő tavasszal megvizsgáljuk a helyzetet, akkor merülhet fel a kérdés: szükség van-e további célzott csoportokban a törlesztési szünet fenntartására

- mondta el, és hozzátette: a számok azt is megmutatták, hogy a moratórium nem fogta vissza a hitelezést, ráadásként több pénz marad a gazdaság körforgásában. A lakossági hitelállomány dinamikusan bővül, a babaváró hitelek népszerűsége töretlen. A vállalati hitelállomány növekedési üteme lassul, de továbbra is a pozitív tartományban van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20