11 °C Budapest

MNB: Célzott, a sérülékeny adósokra fókuszáló mentőcsomag jöhet

2020. szeptember 16. 10:29

Célzott, a sérülékeny adósokra fókuszáló megoldás bevezetését javasolja az MNB a törlesztési moratórium lejárta után.

Kiváltanád méregdrág hitele(i)d? Keress olcsóbb megoldást a Pénzcentrum kalkulátorával!

Célzott, a sérülékeny adósokra fókuszáló megoldás bevezetését javasolja az MNB a törlesztési moratórium lejárta után - mondta előadásában a Portfolio hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója. Ilyen lehet a kamatfizetési kötelezettség fenntartása vagy a teljes törlesztések ütemezett visszavezetése. Fábián Gergely figyelmezetett:

a gazdasági fertőzés a biológiai fertőzéshez képest lassabb folyamat, a járvány hatásai elnyújtva jelentkeznek, a koronavírus digitalizációs hatásai pedig megmutathatják, hogy a pénzügyi közvetítés nem a bankok kiváltsága.

Fábián Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója az alábbiakról beszélt még előadásában:

 • A második világháború óta a legnagyobb gazdasági sokkot éljük át, a magyar bankrendszer azonban jól vizsgázott ebben a válságban. "V" helyett inkább pipa alakú gazdasági felpattanás látható a Bloomberg Economics valós idejű kilábalási indikátora alapján a világban, a második hullám rengeteg bizonytalanságot okoz.
 • A bankrendszerben csak késéssel jelennek meg teljes erővel a reálgazdasági sokkok, a mostani pillanatkép még nem mutatja a koronavírus teljes hatását. A magyar gazdaság ugyanakkor válságállóbb, a fundamentumai erősebbek, mint a korábbi válságok idején.
 • A bankrendszernek megérte felkészülnie egy válságra, likviditási, tőkemegfelelési és jövedelemezőségi mutatói alapján sincs probléma, támogatni tudja a gazdaságot a válság alatt. Csak egy példa: a korábban 80% feletti változó kamatozású jelzáloghitelek aránya ma már 50% alatt van az állományban.
 • A törlesztési moratórium óriási segítség volt az adósok számára, jelenleg a fennálló jogosult hitelállomány 40-50 százaléka van (darabszám alapján 50 százaléknál is több) a moratóriumban, a segítségével mintegy 2000 milliárd forint likviditás marad a lakosságnál és a vállalatoknál.
 • A háztartások esetében a magasabb kamattal rendelkező, rövidebb futamidejű, fedezetlen fogyasztási hitelek esetében, a vállalatoknál pedig a kis- és mikrovállalatoknál magasabb az átlagnál a moratóriummal élők aránya.
 • A moratóriummal élő ügyfelek 10-15 százaléka, 160-240 ezer háztartási adós lehet sérülékeny a jövedelmi helyzet és a munkarő-piaci státusz változása, a moratórium nélkül várhatóan fellépő fizetési nehézségek alapján.
 • Több országban már lejárt a fizetési moratórium, ahol hosszabbítások voltak, azok jellemzően már csak egy szűkebb kör számára tették lehetővé a törlesztés felfüggesztését.
 • Az MNB szerint a fizetési moratórium lejárta után egy célzott, sérülékeny adósokra fókuszáló megoldás javasolt. Fontos szerintük, hogy átlátható és egyszerűen igényelhető, átmeneti és ösztönző (az erkölcsi kockázatokat minimalizáló) megoldás jöjjön. Ilyen lehet a kamatfizetési kötelezettség fenntartása vagy a teljes törlesztések ütemezett visszavezetése.
 • A vállalatoknál bonyolultabb a helyzet, hiszen 14 000 milliárd forint feletti szállítói kötelezettséggel is rendelkeznek, amire nem vonatkozik a moratórium. A gazdasági fertőzés a biológiai fertőzéshez képest lassabb folyamat, itt is vannak szuperfertőzők: ha ilyen vállalatok nem tudják fizetni a számláikat, az tovagyűrűzhet a gazdaságban.
 • Jelenleg életképes üzleti vállalkozások, modellek is bajban vannak, a reorganizációt pedig ma nem támogatja a magyar jogszabályi környezet, csődeljárásból is gyakran felszámolásba kerülnek a cégek. 
 • A bankok hitelezési képessége megvan, nagyon fontos, hogy a hajlandóság is meglegyen. A vállalati hitelezésben nagy szerepet játszó garancia területén sajnos elhúzott Európa mellettünk, pedig válságban van igazán jelentősége.
 • Az NHP Hajrá szerződései már 550 milliárd forintnál járnak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?