29 °C Budapest
Horror az ingatlanpiacon: beérték a horvát tengerpart árait a Balatonnál

Horror az ingatlanpiacon: beérték a horvát tengerpart árait a Balatonnál

2020. augusztus 26. 12:02

Gyakorlatilag ugyanannyiba kerül ingatlant venni a horvát tengerparton és a Balatonnál. A magyar tengernél mondössze 4 év alatt megduplázódtak az árak.

Míg 2016-ban még arról szóltak a hírek, hogy a horvát tengerparthoz képest körülbelül féláron elérhetők a balatoni nyaralók, az utóbbi pár évben olyan durva drágulás volt a tónál, hogy ma már lényegében annyit kell fizetni egy négyzetméterért, mint az Adrián. A G7 kiemeli, hogy az idén a négyzetméterárak a 300-500 ezer forintos sávban mozognak, 2018-ban az átlagár a 150-300 ezres sávban volt.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A horvát statisztikai hivatal adatai szerint a Zágrábon kívüli horvát új ingatlanok adásvételének átlagos értéke 2019-ben átszámolva körülbelül 550 ezer forint volt. A cikk konklúziója pedig ez: "ha elfogadjuk, hogy a Zágrábon kívüli adásvételek döntő része a tengerparti sávban történik, és a két említett véglet körülbelül egyformán torzít fel, egy magyar vásárló vagy befektető szemszögéből a balatoni nyaralók jelentős része árban beérte az Adriát. Főleg azt is figyelembe véve, hogy Horvátországban csak új lakóingatlanokat tartalmaz ez az ár, míg a Balatonon nem."

Az elmúlt két évben a déli parton 35, az északin 50 százalékos áremelkedés volt. A koronavírus-járvány által sújtott, és gazdaságilag bizonytalan időszakban egyértelműen látszik, hogy Budapest mellett a balatoni régió a hazai ingatlanpiac legnagyobb likviditással rendelkező övezete

- mondta Balaton árairól Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?