24 °C Budapest
Hiába vágott kamatot az MNB, ezeknek a hiteleknek nem fog csökkenni a törlesztője

Hiába vágott kamatot az MNB, ezeknek a hiteleknek nem fog csökkenni a törlesztője

2020. július 22. 11:07

Ahogy az várható is volt, ismét csökkentette tegnap az alapkamatot a jegybank. Az eddigi kamatcsökkentések automatikus következménye volt, hogy a még március folyamán bevezetett THM-plafon is alacsonyabbá vált, amely leginkább azoknak kedvezett, akik személyi kölcsön felvételét tervezték/tervezik. Azonban hiába vágott ismét alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel 0,75-ről 0,60 százalékra leszállítva azt, a személyi hitel kamatok nem mozdulnak. Mutatjuk, miért.

Az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A kamatcsökkenésre lehetett számítani, hiszen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban azt közötlze, hogy júliusban ismét 15 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a monetáris tanács. További csökkenés az alelnök szerint nem várható, a 0,60 százalékos alapkamat ugyanis megfelelő szint ahhoz, hogy támogassa a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást, és erősítse a pénzügyi stabilitást.

A legutóbbi alapkamat csökkentés hozománya az volt, hogy a márciusban bevezetett - 5 + a jegybanki alapkamat mértékben meghatározott - THM-plafon 5,9 százalékról 5,75 százalékra csökkent. A Pénzcentrum számításai szerint ez az alapkamat csökkentés összességében 2-3 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést is jelenthetett az idei évben. Viszont a módosítás csak az alapkamat-csökkentés után felvett kölcsönökre vonatkozott, az annál korábban felvettekre az 5,9 százalékos THM-plafon maradt érvényben.

Viszont így, hogy számítani lehetett újabb csökkentésre, sokan apellálhattak arra, hogy még egy 0,15 százalékpontos lejjebb szállítással majd a THM-plafon is csökken, és még kedvezőbb kondíciókkal lehet majd személyi kölcsönt felvenni. (Időtlen idők óta nem voltak ilyen kedvezőek a személyi hitelek THM-jei, azonban ez is csak 2020. december 31-ig érvényes, ezt jobb észben tartani!) Azonban,

aki arra számított, hogy az alapkamat csökkentés alacsonyabb THM-plafont eredményez, az tévedett.

Hogy miért? A THM-plafonról szóló rendelet szerint a fizetendő kamat meghatározásakor az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára. Az előző alapkamat csökkentés ezért is július 1-jétől jelent meg a gyakorlatban a személyi hitelek kontrukcióiban, és nem előbb - hiába csökkentette június 23-án az alapkamatot az MNB.

Vagyis ennek értelmében marad majd az 5,75 százalékos THM-plafon, hiszen az "érintett naptári félév első napján érvényes alapkamat", vagyis a július 1-jei alapkamat még 0,75 százalék volt, ezt 5 százalékponttal növelve az 5,75 százalék jön ki ugyanúgy. Tehát aki arra várna, hogy most majd a bankok leviszik a THM-et 5,6 alá, azok ne várjanak tovább, mert ez nem fog megtörténni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így sem panaszkodhatnak az ügyfelek

A THM-korlátnak köszönhetően a bankok jelenlegi ajánlatai jelentősen olcsóbbak lettek: a Pénzcentrum kalkulátorában tetszőleges kondíciókkal számolható ki hitelösszegtől, jövedelemtől függően, melyik bank ajánlata lenne az ügyfél számára a legkedvezőbb. Ezek alapján a számítások alapján látható, hogy például egy 60 hónapos futamidőre igényelt 1 millió forintos hitelösszeg melyik banknál mekkora törlesztőrészletet eredményezne:

A bankok ajánlatai ha csak a jelenlegi THM-meket és törlesztőrészleteket nézzük, sokban nem térnek el egymástól: a 0,05 százalékpontos eltérés szinte elenyésző és a havi részletek közt is csak pár forint a különbség. Azonban, ha a 2021. január 1-je után fizetendő törlesztőrészleteket és a visszafizetendő összegeket vizsgáljuk, egyből látható, hogy amíg a CIB egymillió forintot 5 évre havi 20146 forintért ad, és az egymillión felül 202700 forintot fizethet ki az ügyfél kamatként a banknak, addig például az OTP-nél jövőre 26126 forint lesz a törlesztő havonta és a végén 525680 forintot fizet majd rá az 1 millióra az ügyfél. 

Érdemes tehát mindenképpen szétnézni alaposan az ajánlatok közt, annak ellenére, hogy jelenleg nagyon olcsók a személyi hitelek. A Pénzcentrum kalkulátorát használva teljesen személyre szabható, kinek mekkora összegre lenne szüksége, mennyi maximális futamidővel tud számolni, és mekkora havi jövedelemből gazdálkodik. Így az ügyfél a neki teljesen megfelelő ajánlatokat tudja összehasonlítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?