Hiába vágott kamatot az MNB, ezeknek a hiteleknek nem fog csökkenni a törlesztője

2020. július 22. 11:07

Ahogy az várható is volt, ismét csökkentette tegnap az alapkamatot a jegybank. Az eddigi kamatcsökkentések automatikus következménye volt, hogy a még március folyamán bevezetett THM-plafon is alacsonyabbá vált, amely leginkább azoknak kedvezett, akik személyi kölcsön felvételét tervezték/tervezik. Azonban hiába vágott ismét alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel 0,75-ről 0,60 százalékra leszállítva azt, a személyi hitel kamatok nem mozdulnak. Mutatjuk, miért.

Az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A kamatcsökkenésre lehetett számítani, hiszen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban azt közötlze, hogy júliusban ismét 15 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a monetáris tanács. További csökkenés az alelnök szerint nem várható, a 0,60 százalékos alapkamat ugyanis megfelelő szint ahhoz, hogy támogassa a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást, és erősítse a pénzügyi stabilitást.

A legutóbbi alapkamat csökkentés hozománya az volt, hogy a márciusban bevezetett - 5 + a jegybanki alapkamat mértékben meghatározott - THM-plafon 5,9 százalékról 5,75 százalékra csökkent. A Pénzcentrum számításai szerint ez az alapkamat csökkentés összességében 2-3 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést is jelenthetett az idei évben. Viszont a módosítás csak az alapkamat-csökkentés után felvett kölcsönökre vonatkozott, az annál korábban felvettekre az 5,9 százalékos THM-plafon maradt érvényben.

Viszont így, hogy számítani lehetett újabb csökkentésre, sokan apellálhattak arra, hogy még egy 0,15 százalékpontos lejjebb szállítással majd a THM-plafon is csökken, és még kedvezőbb kondíciókkal lehet majd személyi kölcsönt felvenni. (Időtlen idők óta nem voltak ilyen kedvezőek a személyi hitelek THM-jei, azonban ez is csak 2020. december 31-ig érvényes, ezt jobb észben tartani!) Azonban,

aki arra számított, hogy az alapkamat csökkentés alacsonyabb THM-plafont eredményez, az tévedett.

Hogy miért? A THM-plafonról szóló rendelet szerint a fizetendő kamat meghatározásakor az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára. Az előző alapkamat csökkentés ezért is július 1-jétől jelent meg a gyakorlatban a személyi hitelek kontrukcióiban, és nem előbb - hiába csökkentette június 23-án az alapkamatot az MNB.

Vagyis ennek értelmében marad majd az 5,75 százalékos THM-plafon, hiszen az "érintett naptári félév első napján érvényes alapkamat", vagyis a július 1-jei alapkamat még 0,75 százalék volt, ezt 5 százalékponttal növelve az 5,75 százalék jön ki ugyanúgy. Tehát aki arra várna, hogy most majd a bankok leviszik a THM-et 5,6 alá, azok ne várjanak tovább, mert ez nem fog megtörténni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így sem panaszkodhatnak az ügyfelek

A THM-korlátnak köszönhetően a bankok jelenlegi ajánlatai jelentősen olcsóbbak lettek: a Pénzcentrum kalkulátorában tetszőleges kondíciókkal számolható ki hitelösszegtől, jövedelemtől függően, melyik bank ajánlata lenne az ügyfél számára a legkedvezőbb. Ezek alapján a számítások alapján látható, hogy például egy 60 hónapos futamidőre igényelt 1 millió forintos hitelösszeg melyik banknál mekkora törlesztőrészletet eredményezne:

A bankok ajánlatai ha csak a jelenlegi THM-meket és törlesztőrészleteket nézzük, sokban nem térnek el egymástól: a 0,05 százalékpontos eltérés szinte elenyésző és a havi részletek közt is csak pár forint a különbség. Azonban, ha a 2021. január 1-je után fizetendő törlesztőrészleteket és a visszafizetendő összegeket vizsgáljuk, egyből látható, hogy amíg a CIB egymillió forintot 5 évre havi 20146 forintért ad, és az egymillión felül 202700 forintot fizethet ki az ügyfél kamatként a banknak, addig például az OTP-nél jövőre 26126 forint lesz a törlesztő havonta és a végén 525680 forintot fizet majd rá az 1 millióra az ügyfél. 

Érdemes tehát mindenképpen szétnézni alaposan az ajánlatok közt, annak ellenére, hogy jelenleg nagyon olcsók a személyi hitelek. A Pénzcentrum kalkulátorát használva teljesen személyre szabható, kinek mekkora összegre lenne szüksége, mennyi maximális futamidővel tud számolni, és mekkora havi jövedelemből gazdálkodik. Így az ügyfél a neki teljesen megfelelő ajánlatokat tudja összehasonlítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm