14 °C Budapest

Körülményesebb adásvétel pozitív példákkal (X) (x)

Pénzcentrum
2020. június 4. 09:20

3D-s lakásbemutató, videóchates okiratismertetés lakásvásárlásnál

Megnehezült és több ponton lelassult az ingatlanok adásvétele a veszélyhelyzetben, ráadásul elemzések szerint a korlátozások enyhítésével sem áll vissza minden a régi kerékvágásba. Igencsak kitartónak és türelmesnek kell lennie annak, aki most szeretne lakást eladni vagy venni: a csökkenő kínlat és kereslet mellett körülményesebbé vált a lakások megtekintése, változhattak a hitelezés feltételei, több helyen általában az ügyintézés is. Vannak ugyanakkor előremutató, pozitív példák is, mint a 3D-s lakásbemutató vagy a közjegyzői ügyintézés. Mutatjuk, mire kell számítani!

A mostani járványhelyzetben jelentősen visszaesett az ingatlan-adásvételek száma, egyaránt csökkent a kínálat és a kereslet is. Ugyanakkor nem fagyott be teljesen a piac, vannak, akiknek a nehezebb körülmények között kellett ügyeket intézni. Bár a korlátozásokat már enyhítették, és a veszélyhelyzet várhatóan június 20-án megszűnik, az ügyintézés több helyen egyelőre lassabb, körülményesebb, és lehet, hogy hosszabb ideig ilyen marad. Az eladó-vevő kapcsolat sem a régi, jó, ha egyetlen alkalommal meg lehet nézni személyesen egy lakást, azt is nyitott ablakoknál, minél gyorsabban.

Innovatív megoldások

A szükség sokszor találékonyságot szül: terjed a háromdimenziós lakásbemutató, a Skype-lakásnéző, ahol az eladó az érdeklődő kéréseinek megfelelően járja végig a lakást és mobiltelefonja kameráját arra irányítja, amerre kérik. Felértékelődik a pontos, méretarányos, részletes alaprajz szerepe is.
Nem csak a nézelődés során, hanem a szerződéskötéskor is lehet személyes találkozás nélküli az ügymenet, bár ilyenkor a folyamat lényegesen hosszabb ideig tarthat. A felek ugyanis egyesével írják alá a szerződést, amelyet az erre vállalkozó ügyvéd videókapcsolaton keresztül ellenőriz, a dokumentumot egymásnak postán küldik, majd a folyamat végén az ügyvéd is ellenjegyzi irodájában a szerződést.

A közjegyzőnél videókapcsolat is segíthet

Amennyiben közjegyzőnél szerződnek a felek, vagy jelzáloghitel miatt szükséges, hogy a vevő mint hitelfelvevő közjegyzői okiratban vállaljon kötelezettséget a törlesztésre, akkor is lefolytatható az eljárás legnagyobb része az internet segítségével: a feleket videókapcsolat útján lehet tájékoztatni és az okirat szövegét felolvasni az adott közjegyzői iroda döntése alapján. A videókapcsolaton keresztüli eljárásról és a technikai részletekről (melyik programot és hogyan kell használni) az iroda előre egyeztet a felekkel.
Ilyenkor az ügyfeleknek nem kell egy helységben tartózkodniuk, sőt a közjegyző illetékességi területén sem. Az eljárás során a közjegyző azonosítja a feleket, ellenőrzi a folyamatos kapcsolatot és a résztvevők jelenlétét, hogy a videókapcsolat használata közben minden résztvevő egymást folyamatosan láthassa és hallhassa. Ha a kapcsolat megszakadna, az eljárást a kapcsolat helyreállását követően a megszakadástól kell folytatni.
Ugyanakkor ilyenkor sem hagyható el teljesen a közjegyző előtti megjelenés: az okirat aláírásnál a feleknek személyesen és együtt kell jelen lenniük, legkésőbb a közjegyzői okirat felolvasása befejezését követő munkanapon. Ez azonban egy átlagos, egyszerűbb eljárásnál jóval rövidebb idő (kb. 10-15 perc) alatt elvégezhető, így a személyes ügyintézés a minimálisra korlátozódik.

A bankok is segítenek

A mostani helyzetben a bankok is minden tőlük telhetőt megtesznek az ügyintézés egyszerűsítéséért. Van olyan bank, amely azzal igyekszik segíteni a mostani helyzetben, hogy például külön helységet és eszközöket is biztosít, ahol a hitelfelvevő videókapcsolaton keresztül részt vehet a közjegyzői tájékoztatáson, felolvasáson.
Azonban a felelős üzletpolitikából adódóan akadnak szigorítások a járvány előtti viszonyokhoz képest, például a hitelképesség megállapításánál. A mostani helyzetben több szektorban is bizonytalanabbak a jövedelmi és munkaerőpiaci kilátások, ezért az ilyen területen dolgozók fizetőképességét alaposabban vizsgálják. Lassíthatja a folyamatot, hosszabb ügymenetet eredményezhet a személyes találkozások kerülése például az értékbecslések esetében vagy a szükséges dokumentumok beszerzésénél.
Az átfutási idők lassulását érdemes már ajánlattételkor jelezni, majd szerződéskötéskor szerződésbe foglalni annak érdekében, hogy ez ne okozhasson problémákat a vevők és eladók között.

(X)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem