13 °C Budapest

Így segíti magyarok százezreit a jegybank a járvány idején (x)

Pénzcentrum
2020. május 18. 05:00

Pénzügyi könnyítések a lakosság részére

A koronavírus-járvány eddig sosem látott módon sújtja az egész világ gazdaságát. A jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú, hogy az átmeneti gazdasági nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő problémákat a társadalomban. Mutatjuk, milyen pénzügyi könnyítések léptek életbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére!

Hiteltörlesztési moratórium
A hiteltörlesztési moratórium lehetővé teszi a hiteladósok számára, hogy a hitelszerződésből, kölcsönszerződésből és pénzügyi lízingszerződésből eredő tőkefizetési, kamatfizetési, és díjfizetési kötelezettségeik teljesítésére fizetési haladékot kapjanak 2020. december 31-ig. A hiteltörlesztési moratórium kizárólag a 2020. március 18. éjfélig megkötött szerződésekre vonatkozik.

Fontos, hogy a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket teljesítenünk kell, az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében nem mentesít, csak a futamidő tolódik el. Azonban önmagában a fizetési moratórium igénybevételével nem merülnek fel többletköltségek. A hitelintézetek nem számíthatnak fel késedelmi kamatot, sem egyéb fizetési kötelezettséget. Természetesen arra is lehetőségünk van, hogy tovább törlesszük hitelünket, de mivel a moratórium automatikusan lépett életbe minden ügyfélnél, ezért annak felfüggesztését külön kell kérvényezni a bankoknál.

Kedvezményes személyi kölcsönök 5,9%-os thm-mel
A hiteltörlesztési moratórium mellett másik nagy kedvezmény a lakosság számára, hogy a 2020. március 18. után igényelt, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató 2020. december 31-ig nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat +5%-os értéket, ami a jelenlegi 0,9%-os alapkamattal 5,9%-os thm-es hiteleket jelent. Amennyiben ezekkel a feltételekkel vennénk fel kölcsönt, fontos számolnunk azzal, hogy az alacsonyabb thm csak korlátozott ideig, december 31-ig érvényes, azt követően a hitel díja a banki hirdetményeknek megfelelő mértékre emelkedik majd.

15 ezer forintos PIN kód limit

A szociális érintkezések és fizikai kontaktusok számának csökkentése érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra emelkedett. Becslések szerint így már a vásárlások közel 90 százaléka (összesen mintegy 670 millió darab tranzakció) vált érintésmentessé, ami tovább csökkentheti a készpénzhasználat mértékét is.

Banki ügyintézés, kapcsolattartás
Az MNB kezdeményezésére a bankfiókok, bár rövidebb ideig, de nyitva tartanak a veszélyhelyzet idején. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik a személyes ügyintézésre is, noha javasolt inkább az online vagy telefonos szolgáltatásokat használnunk. Az internet- és mobilbank előnye a kényelem mellett, hogy nem csak hétköznapokon, de hétvégente és ünnepnapokon is, éjjel-nappal folyamatosan elérhető.

Vállalkozásokat segítő intézkedések
A Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) elindításával az MNB a kis- és középvállalkozásokat célozta meg, 1500 milliárd forintos keretösszegben kínálva segítséget a cégeknek. A kölcsönök kamata maximum 2,5% lehet, aminek változatlannak kell maradnia a futamidő végéig; miközben a felhasználhatóság köre jelentősen bővült a korábbiakhoz képest.

 

 

 


(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm