Így segíti magyarok százezreit a jegybank a járvány idején (x)

Így segíti magyarok százezreit a jegybank a járvány idején (x)

Pénzcentrum
2020. május 18. 05:00

Pénzügyi könnyítések a lakosság részére

A koronavírus-járvány eddig sosem látott módon sújtja az egész világ gazdaságát. A jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú, hogy az átmeneti gazdasági nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő problémákat a társadalomban. Mutatjuk, milyen pénzügyi könnyítések léptek életbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére!

Hiteltörlesztési moratórium
A hiteltörlesztési moratórium lehetővé teszi a hiteladósok számára, hogy a hitelszerződésből, kölcsönszerződésből és pénzügyi lízingszerződésből eredő tőkefizetési, kamatfizetési, és díjfizetési kötelezettségeik teljesítésére fizetési haladékot kapjanak 2020. december 31-ig. A hiteltörlesztési moratórium kizárólag a 2020. március 18. éjfélig megkötött szerződésekre vonatkozik.

Fontos, hogy a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket teljesítenünk kell, az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében nem mentesít, csak a futamidő tolódik el. Azonban önmagában a fizetési moratórium igénybevételével nem merülnek fel többletköltségek. A hitelintézetek nem számíthatnak fel késedelmi kamatot, sem egyéb fizetési kötelezettséget. Természetesen arra is lehetőségünk van, hogy tovább törlesszük hitelünket, de mivel a moratórium automatikusan lépett életbe minden ügyfélnél, ezért annak felfüggesztését külön kell kérvényezni a bankoknál.

Kedvezményes személyi kölcsönök 5,9%-os thm-mel
A hiteltörlesztési moratórium mellett másik nagy kedvezmény a lakosság számára, hogy a 2020. március 18. után igényelt, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató 2020. december 31-ig nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat +5%-os értéket, ami a jelenlegi 0,9%-os alapkamattal 5,9%-os thm-es hiteleket jelent. Amennyiben ezekkel a feltételekkel vennénk fel kölcsönt, fontos számolnunk azzal, hogy az alacsonyabb thm csak korlátozott ideig, december 31-ig érvényes, azt követően a hitel díja a banki hirdetményeknek megfelelő mértékre emelkedik majd.

15 ezer forintos PIN kód limit

A szociális érintkezések és fizikai kontaktusok számának csökkentése érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra emelkedett. Becslések szerint így már a vásárlások közel 90 százaléka (összesen mintegy 670 millió darab tranzakció) vált érintésmentessé, ami tovább csökkentheti a készpénzhasználat mértékét is.

Banki ügyintézés, kapcsolattartás
Az MNB kezdeményezésére a bankfiókok, bár rövidebb ideig, de nyitva tartanak a veszélyhelyzet idején. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik a személyes ügyintézésre is, noha javasolt inkább az online vagy telefonos szolgáltatásokat használnunk. Az internet- és mobilbank előnye a kényelem mellett, hogy nem csak hétköznapokon, de hétvégente és ünnepnapokon is, éjjel-nappal folyamatosan elérhető.

Vállalkozásokat segítő intézkedések
A Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) elindításával az MNB a kis- és középvállalkozásokat célozta meg, 1500 milliárd forintos keretösszegben kínálva segítséget a cégeknek. A kölcsönök kamata maximum 2,5% lehet, aminek változatlannak kell maradnia a futamidő végéig; miközben a felhasználhatóság köre jelentősen bővült a korábbiakhoz képest.

 

 

 


(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06