4 °C Budapest
Szinte hihetetlen, mi történt a babaváróval: kezd kifulladni az őrület

Szinte hihetetlen, mi történt a babaváróval: kezd kifulladni az őrület

2020. március 6. 11:35

2020-ban erősen kezdett a babaváró hitel, több mint 10 százalékkal nőtt a teljes állomány. Ezzel továbbra is a legnépszerűbb szabad felhasználású személyi kölcsön az ügyfelek körében. Önmagához mérten az eddigi legszolídabb forgalmat produkálta a hiteltermék, ez azonban a szakértők várakozásai szerint, egy magas platón való stagnálás beköszöntét jelenti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A babaváró hitel még mindig népszerűbb a bankok pultjainál, mint a konkurens szabad felhasználású személyi kölcsönök - derül ki az MNB legfrissebb statisztikáiból. Tovább folytatva a menetelést, az év első hónapjában is egy brutális, majdnem 50 milliárd forintos bővülést figyelhettünk meg a babavárók állományában. Ezzel szemben a havonta kihelyezett összegek tekintetében egy folyamatos apadásnak lehetünk szemtanúi, például januárban majdnem 14 százalékkal kevesebb babavárót vettek fel a bankok ügyfelei, mint a megelőző hónapban.


A grafikonról leovlashatjuk, hogy a babaváró hitel kereslete a kezdeti robbanásszerű népszerűség után bő fél évvel kezd beállni egy magas, de stagnáló szintre. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján idén januárban már 50 milliárd forintnál kevesebb babaváró kölcsönt vett fel a lakosság. Ezzel ugyan önmagához képest az eddigi legalacsonyabb kihelyezést produkálta a termék, de még mindig népszerűbb, mint a konkurens személyi kölcsönök, amelyekből majdnem 42 milliárd forint értékben vásároltak be az ügyfelek az év első hónapjában.

Nézz szét, milyen aktuális személyi hitel ajánlatok szerepelnek a Pénzcentrum kalkulátorában!

Januárban már csak 8 milliárd forinttal vettek fel több babaváró hitelt az ügyfelek, mint személyi hitelt. Ezzel az eddigi legkisebb eltérést eredményezve. Ma már láthatjuk, hogy a félelmek, miszerint a babaváró hitel ki fogja szorítani a személyi kölcsönöket a piacról, nem jelenik meg a statisztikákban trendszerűen.


Ha rápillantunk a fenti grafikonra, megállapíthatjuk, hogy idén januárban a babaváró hitelek állománya elérte a brutális, több mint 500 milliárdos összeget. A babaváró hitel megjelenése óta ugyan kisebb mértékben, de stabilan bővül a személyi kölcsönök állománya is. Míg a személyi hitelek teljes állománya csupán 1,5 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest, a babaváró hitel is egyre szolidabban terjeszkedik, az előző hónaphoz mérten 10 százalékkal bővült a teljes állománya. Ez az eddigi legvisszafogottabb gyarapodás a konstrukció megjelenése óta, várhatóan hamarosan belép az egyszámjegyű havi állomány növekedés szakaszába.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26