2 °C Budapest
Szinte hihetetlen, mi történt a babaváróval: kezd kifulladni az őrület

Szinte hihetetlen, mi történt a babaváróval: kezd kifulladni az őrület

2020. március 6. 11:35

2020-ban erősen kezdett a babaváró hitel, több mint 10 százalékkal nőtt a teljes állomány. Ezzel továbbra is a legnépszerűbb szabad felhasználású személyi kölcsön az ügyfelek körében. Önmagához mérten az eddigi legszolídabb forgalmat produkálta a hiteltermék, ez azonban a szakértők várakozásai szerint, egy magas platón való stagnálás beköszöntét jelenti.

A babaváró hitel még mindig népszerűbb a bankok pultjainál, mint a konkurens szabad felhasználású személyi kölcsönök - derül ki az MNB legfrissebb statisztikáiból. Tovább folytatva a menetelést, az év első hónapjában is egy brutális, majdnem 50 milliárd forintos bővülést figyelhettünk meg a babavárók állományában. Ezzel szemben a havonta kihelyezett összegek tekintetében egy folyamatos apadásnak lehetünk szemtanúi, például januárban majdnem 14 százalékkal kevesebb babavárót vettek fel a bankok ügyfelei, mint a megelőző hónapban.


A grafikonról leovlashatjuk, hogy a babaváró hitel kereslete a kezdeti robbanásszerű népszerűség után bő fél évvel kezd beállni egy magas, de stagnáló szintre. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján idén januárban már 50 milliárd forintnál kevesebb babaváró kölcsönt vett fel a lakosság. Ezzel ugyan önmagához képest az eddigi legalacsonyabb kihelyezést produkálta a termék, de még mindig népszerűbb, mint a konkurens személyi kölcsönök, amelyekből majdnem 42 milliárd forint értékben vásároltak be az ügyfelek az év első hónapjában.

Nézz szét, milyen aktuális személyi hitel ajánlatok szerepelnek a Pénzcentrum kalkulátorában!

Januárban már csak 8 milliárd forinttal vettek fel több babaváró hitelt az ügyfelek, mint személyi hitelt. Ezzel az eddigi legkisebb eltérést eredményezve. Ma már láthatjuk, hogy a félelmek, miszerint a babaváró hitel ki fogja szorítani a személyi kölcsönöket a piacról, nem jelenik meg a statisztikákban trendszerűen.


Ha rápillantunk a fenti grafikonra, megállapíthatjuk, hogy idén januárban a babaváró hitelek állománya elérte a brutális, több mint 500 milliárdos összeget. A babaváró hitel megjelenése óta ugyan kisebb mértékben, de stabilan bővül a személyi kölcsönök állománya is. Míg a személyi hitelek teljes állománya csupán 1,5 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest, a babaváró hitel is egyre szolidabban terjeszkedik, az előző hónaphoz mérten 10 százalékkal bővült a teljes állománya. Ez az eddigi legvisszafogottabb gyarapodás a konstrukció megjelenése óta, várhatóan hamarosan belép az egyszámjegyű havi állomány növekedés szakaszába.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?