15 °C Budapest
Mégis mit művelnek a vidéki magyarok? Rég adósodtak el ennyire

Mégis mit művelnek a vidéki magyarok? Rég adósodtak el ennyire

2020. március 3. 11:30

A tavalyi év kiemelkedő volt a személyi kölcsönök piacán hazánkban, ennyit még soha nem vettek fel az ügyfelek ebből a hiteltípusból. A Pénzcentrum a hazai bankok adatai alapján megnézte, hogyan is oszlik meg a személyi hitel állomány a főváros, illetve a vidék között.

Azt már többször írtuk, hogy a hitelezési láz milyen mértékben tombol Magyarországon. A tavalyi év rekord év volt a személyi kölcsönök terén. Azt azonban kevesen tudják, hogy a folyamatosan növekvő kihelyezett személyi kölcsönök, hogyan oszlanak meg a főváros és a vidék viszonylatában. Kíváncsiak voltunk, ezért Pénzcentrum megkereste a magyar bankokat a kérdéssel kapcsolatban, vajon a fővárosban vagy vidéken vesszük fel a nagyobb arányban a személyi hiteleket?

Ehhez vettük még az országunk népességi adatait, és a főváros népességi számait. Ezekek alapján a fővárosban él az ország lakosságának megközelítőleg 18 százaléka, míg a vidék 82 százalék körül mozog. A háromból két bank esetében elmondható, hogy bár változó arányban, de nagyobb mennyiségű személyi kölcsönt folyósítottak a vidéki településeken. A bankok által megadott adatok alapján az alábbi grafikont készítettük:

Megkeresésünkre a Takarékbank elárulta, hogy a 2019-es évben összesen több mint 25 milliárd forint értékben helyeztek ki személyi kölcsönöket hazánkban. Ennek az összegnek jelentős, - mintegy bő 23 milliárd forintot - 92,75 százalékát vidéki városokban, míg a fennamradó, - majdnem 2 milliárdot - 7,25 százalékot folyósítottak a fővárosba. Ezzel a vizsgált bankok közül nekik a legalacsonyabb a személyi hitel állományuk a fővárosban, ugyanakkor legmagasabb arányban hiteleznek vidéki településeken személyi kölcsönöket.

Az MKB Bank 2019-es évre vonatkozó személyi kölcsön folyósítását tekintve elmondható, hogy mind az igénylések darabszáma, mind a kihelyezett összeg tekintetében a főváros megközelítőleg a volumen egynegyedét teszi ki

 - tudtuk meg az MKB banktól. A fentemlített fővárosi 18 százalékos népességhez mérten, mintegy 7 százalékkal erősebb Budapesten a személyi hitelek kihelyezése. Ezzel szemben, az ország bő 82 százalékos vidéki lakosságára jut, a teljes személyi kölcsön volumenük háromnegyede. Fontosnak tartották kiemelni ugyanakkor, hogy a megoszlást természetesen befolyásolja a fiókok fizikai elhelyezkedése és darabszáma is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nézz szét a személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A K&H megosztotta velünk, hogy a személyi hitelek kihelyezésénél nagyságrendileg 10-15 százalékot tesz ki a budapesti kihelyezések aránya, míg a fennmaradó több mint 85 százalékot, a vidéki településeken folyósították. Náluk figyelhető meg a legnagyobb párhuzam a népességi adatokhoz mérve, de minimálisan még így is erősebb a személyi kölcsönök vidéki kihelyezése.

Összességében elmondható, hogy a három bank tekintetében a kihelyezett személyi hitelek a főváros és a vidék viszonylatában népességhez mérten, közel arányosan oszlanak meg, minimálisan a vidék javára. A bankok elárulták még azt is, hogy az igénylések mennyiségét tekintve, előre láthatóan idén is folytatódik ez az arány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?