26 °C Budapest
Ezt kevesen gondolták a Tesláról: szárnyalás után jöhet a krach?

Ezt kevesen gondolták a Tesláról: szárnyalás után jöhet a krach?

Pénzcentrum
2020. február 10. 13:56

Tőzsdei tankönyvekbe illő árfolyammozgást, forgalmat és őrületet hozott a Tesla részvények kereskedése február első hetében. Mintaszerű, mindent megváltoztató "gamechanger" negyedévre láttunk példát az elektromos autógyártónál tavaly októberben. És legalább ennyire mintaszerű volt a múlt heti felrobbanó tetőzés (blow-off top) is. Mesélnek a grafikonok és a múlt egy hasonló Facebook sztorival és a Qualcomm 2000 eleji tetőzésével.

A Teslának összesen 180 millió darab részvénye van. Ebből 142 millió darab a közkézhányad. A múlt héten öt nap alatt a Nasdaq platformján 212 millió darab részvény cserélt gazdát. Azaz tokkal-vonóval megfordult az összes részvény, illetve a közkézhányad másfélszerese. A Tesla részvények árfolyama 15 perces gyertyákkal így mutatott az elmúlt tíz kereskedési napon:

Mi történt a Teslával a múlt héten? Normális dolog az ilyen forgalom és árfolyammozgás? Mehet tovább az ár, vagy egy ilyen szupernovarobbanásra hajazó hét után szükségszerű-e az árak esése? Hasonló kérdések tömkelege merülhet fel az olvasóban a Tesla múltheti produkciója kapcsán. Elöljáróban tisztázzunk annyit, hogy egy 100 milliárd dollárnál értékesebb cég esetében érdemi új hír napvilágra kerülése nélkül szinte példanélküli tőzsdei jelenség az, hogy egy hét alatt az összes részvénye megforduljon a tőzsdén. Ahhoz, hogy megértsük a jelenség kialakulásának a gyökereit pár hónapot vissza kell mennünk az időben. Az alábbi ábrán a Tesla részvények 2019-es éve látható napi gyertyákkal:

A szürke sáv a 250 és 390 dollár közötti árszinteket jelzi, melyek között töltötte a 2018-as évet az árfolyam. A 2019-es első félév rémálomszerűen telt a Tesla számára. Szemben a piaci emelkedéssel, az elektromos autógyártó részvényeinek az árfolyama lefelezett öt hónap alatt (narancssárga nyíl). Az árfolyam hároméves mélypontra zuhant nyolc hónappal ezelőtt. A piac ekkoriban eléggé borúsan ítélte meg Elon Musk cégének a kilátásait. Innen jött egy komolyabb nyári visszapattanás, ám egészen a 2019. októberi gyorsjelentésig masszív év elejéhez mért mínuszban tengődtek a Tesla részvények. Ekkor,

2019. október 23-án azonban minden egy pillanat alatt varázsütésre megváltozott.

A váratlanul nyereséges harmadik negyedéves eredmények hatására két nap alatt 29 százalékot robbant fel az árfolyam (zöld téglalap).

Létezhet olyan, hogy egyetlen kiváló negyedéves gyorsjelentés mindent és alapjaiban megváltoztasson egy cég életében?

A válaszért egy kirándulást kell tennünk vissza az időben egészen 2013 nyaráig, hogy tanulmányozzuk az akkoriban a 2019-es Teslához hasonlóan komoly szenvedést bemutató Facebook részvények megítélésének varázsütésszerű megváltozását. Felgyorsult világunkban (jellemzően a technológiai szektorban)

a 2010-es években többször fordult elő olyan, hogy egyetlen negyedév olyan földrengésszerű változásokat hozott egy vállalat megítélésében, hogy azt több negyedév sokszoros árfolyamemelkedésével tudták csak lereagálni a befektetők.

 Az alábbi ábrán a Facebook részvények napi gyertyái láthatók a 2012. májusi kibocsátás és 2013. július 24. között:

A 38 dollárnál húzódó kék vonal volt a sokáig masszívan túlárazottnak hitt kibocsátási árfolyam, ami alá már a második kereskedési napon beütötték a részvényeket, hogy aztán azok több, mint egy évet a víz alatt töltsenek. A 2012-es nyár végére, ősz elejére lefelezett az árfolyam. Hiába indult innen emelkedés, a 2013-as nyári gyorsjelentés előtt (zöld karika) még mindig 30 százalékkal a kibocsátási ár alatt forogtak a Facebook részvényei. A piaci szereplők hittek a felhasználószám növekedésében, csak azt nem látták, hogy miképpen teszi ezt majd pénzzé Zuckerberg közösségi hálója. Az a július 24-i piaczárás utáni jelentés azonban egyik pillanatról a másikra átírta a Facebook történelmét. Ebben  a riportban teljesen váratlan számok jelentek meg a mobiltelefonos felhasználók számáról és a számukra értékesített reklámok dollárértékéről. A Facebook mobiltelefonos hirdetési bevételei az alábbi módon alakultak 2012 és 2018 között:

A 2012-es évről a 2013-asra több mint hatszorosára nőttek a mobiltelefonos hirdetési bevételek. Míg a mobil szegmens 2012-ben csak a 11 százalékát adta a hirdetési bevételeknek, addig 2013-ban már a 45 százalékát (2018-ban: 92 százalék).

A facebook 2013. nyári gyorsjelentése egy olyan pillanat volt a befektetők számára, amikor egyik napról a másikra kellett felismerniük, hogy a korábban lehetetlennek hitt dolog (közösségi média felhasználók monetizálása) lehetségessé vált.

Egyik negyedévről a másikra sikerült érdemi módon pénzt csinálnia a mobilfelhasználókból a Facebooknak. A tőzsdei reakció nem is maradt el. A Facebook részvények a 2013. júliusa és 2014. márciusa közötti kilenc hónapban az alábbi szárnyalást mutatták be (napi gyertyák):

A zöld téglalap a gyorsjelentési reakció napja a maga 30 százalékos árfolyam-emelkedésével, amit nyolc hónap alatt további duplázódás (kék nyíl) követett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gamechanger jelentések: a Tesláról sem hitték, hogy képes a nyereségre

Visszagondolva a Facebook nem egészen nyolcéves tőzsdei történelmére, az ominózus 2013. júliusi riport egy igazi "gamechanger" volt a társaság életében. A megelőző tőkepiaci értékítélet lehetetlennek tartotta a közösségi média felhasználók tömeges monetizációját ugyanúgy, ahogy 2019-ben az elektromos autók profitábilis tömeggyártását. Éppen ezért volt döbbenetes meglepetés sokak számára az, hogy a Tesla 2019. októberében a korábban megszokott veszteségek helyett profitot jelentett. Az eddigi árfolyam reakciók alapján - még akár a múlt heti őrülettel nem is számolva - nem kevésbé tűnik "gamechanger" riportnak a tavaly őszi Tesla gyorsjelentés, mint amilyen a 2013. júliusi volt a Facebook esetében. A magas shortállomány miatt azonnal elindult ezen rémesen rosszá váló pozíciók zárása, mellé megjöttek a korábban hitetlen intézményi befektetők, illetve a 2020-as évben az elmúlt években csak a kriptodevizáknál látható módon a lakossági befektetők hada is.

A tőzsdei kórus 2019 elő háromnegyedében folyamatosan azt "énekelte", hogy elon musknak nem fog sikerülni a tesla-projekt.

Köszönhetően a tavaly októberben beindult árfolyammozgásnak, mostanra a kórus már a 2020-as évek elektromos autó, okosautó és önvezető autó forradalmának egyértelmű és behozhatatlan előnyben lévő szereplőjeként tekint a Teslára.

Az árfolyam napi gyertyákkal tavaly október eleje óta az alábbi ritkán látható pályát mutatta be:

Négy hónap alatt négyszerezett az árfolyam. A főbb események megtalálhatóak az ábrán. A vastag sárga nyíl pedig a parabolikus árfolyammozgást jelöli.

Ekkora emelkedés általában mániák csúcspontján van

Mit jelent ez a parabolikus árfolyammozgás és a múlt heti heves emelkedés, majd esés soha nem látott forgalom mellett? A tőzsdei álmoskönyvek szerint nem sok jót. Ami ugyanis a Teslával a múlt héten történt, az 95-99 százalékos valószínűséggel nem volt más, mint egy klasszikus "blow-off" top, azaz felrobbanó tetőzés. Ez a kereskedési minta általában a mániák csúcspontján fordul elő az adott mánia epicentrumában lévő instrumentumokkal. A mostani Teslához kísértetiesen hasonló árfolyammozgást mutattak be a Qualcomm részvények húsz évvel ezelőtt 1999 és 2000 fordulóján (napi gyertyák, 1999. október - 2000. június):

A kék téglalap kiválóan mutatja a mostani Teslának az ikertestvérét az ezredforduló egyik elsőszámú őrületében. A kék téglalappal jelölt végső elszabadulás akkor is nagyjából 50 százalékos árfolyam-emelkedéssel járt heves forgalom és drámai volatilitás mellett. Akkor is egy több száz százalékos árfolyam-emelkedést zárt le a felrobbanó tetőzés.

A Tesla esetében a 2020-as év hátralévő részének nagy kérdése az, hogy az évekkel ezelőtti Facebookhoz hasonlító sikertörténetként folytatódik-e a sztori, vagy ez a sikertörténet egy gyorsított pályán már le is zajlott a tőzsdén és jön a Qualcomm 2000 eleji tetőzését követő árfolyam-visszamorzsolódás? Van azonban egy ennél is fontosabb tanulság:

a mostani teslához hasonló grafikonok az amerikai részvénypiacon utoljára 1999-ben és 2000-ben voltak láthatók, a globális tőkepiacon pedig a 2017 és 2018 fordulóján előálló kriptodeviza tetőzésben. mindkét esetben heves esés következett utána az adott piacon.

A Tesla viselkedése jó eséllyel mutatja most is azt, hogy pár héten vagy hónapon belül könnyen véget érhet az amerikai technológiai részvényeket érintő egyre mániákusabb árfolyam-emelkedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22