14 °C Budapest

Teszt: ezek a legjobb diósbejglik, amiket a magyar boltokban lehet venni

2019. december 13. 19:32

A karácsonykor szinte minden háznál ugyanaz történik: anya vagy mama felszeleteli a bejglit, szépen, óvatosan, hogy ne morzsálódjon, előveszi a legszebb fehér tányért, finoman ráhelyezi a bejgli szeleteket és boldogan teszi az asztalra. Kb. fele ennyi idő alatt el is fogy az egész és már vághatja is fel a következőt és a következőt. Ilyenkor mindenki eltelítődik egy évre, szóval nem mindegy, hogy milyen bejgli kerül az ünnepi asztalra. Akinek nem lesz ideje sütni idén, annak nagyon hasznos lesz a tesztünk. Mutatjuk, hogy melyik diós bejgli lett a tesztgyőztes 2019-ben.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a bejgli búzalisztből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék. Előállításáról annyit kell tudni, hogy a bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják).

A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják. Na, de milyennek kell lennie az igazi bejglinek?

Minéségi követelmények

  • Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.
  • Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.
  • Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.
  • Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú

Tesztre fel

A tesztben minden országos láncban kapható diós bejgli szerepeltette magát, továbbá az összes terméknek még legalább 15 nap volt a szavatossági idejéből. Fontos megjegyezni, hogy az előkészítéskor a tesztelők a bejgli közepéből vágtak ki kb. 1 cm vastag szeleteket, mivel legnagyobb arányban itt kell lennie a tölteléknek. A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték 10-es skálán, és három fő szempont szerint kóstoltak, figyelve a bejglik illatát, állagát és ízét. 

Dobogó

A diósbejgli-teszt első helyezettje az F&R bejgli lett, ennek kilós egységára 1 998 forint, és 10-ből 8,1 pontot kapott. "Házias fűszerezés illatát éreztük és természetesen a darált dióét.  A tészta megkelt és szép szerkezetű a bejgli közepén is, nem tömörödött. A töltelék nagyon finom: jól érezhető a dió és a fűszerezése is tökéletes" - írták ról. 

Szintén első helyen végzett az Aldi bejglije is, ennek egységára 1 623 forint/kg, és szintén 8,1 pontot kapott a tízből. Erről a következőket írták: "Nagyon finom diós, fűszeres illat. A tészta szépen márványozott, a tészta jól megkelt, a bejgli közepén sem ázott át. A diós töltelék a diós természetes ízének és a nagyon eltalált fűszerezésnek az eredménye."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Második helyen végzett a Félegyházi diósbejgli, ennek kilós ára 1 998 forint, és 10-ből 7,7 pontot kapott. "Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, viszont hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék túl nagy részben egyben van, nem szép sávos. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dió ízzel. A közepén kissé összeállt a tészta, nem kelt meg rendesen. Az alapanyag érezhetően jó minőségű, ez inkább gyártási folyamat eredménye" - írták a tesztet készítők.

Szintén 7,7 ponttal második helyen végzett a Lidl Deluxe diósbejglije, aminek kilós egységára 1 598 forint. "Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, viszont hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék túl nagy részben egyben van, nem szép sávos, aminek hatására a tészta a bejgli közepén összetapadt. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dióízzel" - derült ki a diszkont darabjáról. 

és a többiek

Forrás: Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyeselület

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem