13 °C Budapest
Teszt: ezek a legjobb diósbejglik, amiket a magyar boltokban lehet venni

Teszt: ezek a legjobb diósbejglik, amiket a magyar boltokban lehet venni

2019. december 13. 19:32

A karácsonykor szinte minden háznál ugyanaz történik: anya vagy mama felszeleteli a bejglit, szépen, óvatosan, hogy ne morzsálódjon, előveszi a legszebb fehér tányért, finoman ráhelyezi a bejgli szeleteket és boldogan teszi az asztalra. Kb. fele ennyi idő alatt el is fogy az egész és már vághatja is fel a következőt és a következőt. Ilyenkor mindenki eltelítődik egy évre, szóval nem mindegy, hogy milyen bejgli kerül az ünnepi asztalra. Akinek nem lesz ideje sütni idén, annak nagyon hasznos lesz a tesztünk. Mutatjuk, hogy melyik diós bejgli lett a tesztgyőztes 2019-ben.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a bejgli búzalisztből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék. Előállításáról annyit kell tudni, hogy a bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják).

A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják. Na, de milyennek kell lennie az igazi bejglinek?

Minéségi követelmények

  • Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.
  • Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.
  • Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.
  • Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú

Tesztre fel

A tesztben minden országos láncban kapható diós bejgli szerepeltette magát, továbbá az összes terméknek még legalább 15 nap volt a szavatossági idejéből. Fontos megjegyezni, hogy az előkészítéskor a tesztelők a bejgli közepéből vágtak ki kb. 1 cm vastag szeleteket, mivel legnagyobb arányban itt kell lennie a tölteléknek. A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték 10-es skálán, és három fő szempont szerint kóstoltak, figyelve a bejglik illatát, állagát és ízét. 

Dobogó

A diósbejgli-teszt első helyezettje az F&R bejgli lett, ennek kilós egységára 1 998 forint, és 10-ből 8,1 pontot kapott. "Házias fűszerezés illatát éreztük és természetesen a darált dióét.  A tészta megkelt és szép szerkezetű a bejgli közepén is, nem tömörödött. A töltelék nagyon finom: jól érezhető a dió és a fűszerezése is tökéletes" - írták ról. 

Szintén első helyen végzett az Aldi bejglije is, ennek egységára 1 623 forint/kg, és szintén 8,1 pontot kapott a tízből. Erről a következőket írták: "Nagyon finom diós, fűszeres illat. A tészta szépen márványozott, a tészta jól megkelt, a bejgli közepén sem ázott át. A diós töltelék a diós természetes ízének és a nagyon eltalált fűszerezésnek az eredménye."

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Második helyen végzett a Félegyházi diósbejgli, ennek kilós ára 1 998 forint, és 10-ből 7,7 pontot kapott. "Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, viszont hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék túl nagy részben egyben van, nem szép sávos. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dió ízzel. A közepén kissé összeállt a tészta, nem kelt meg rendesen. Az alapanyag érezhetően jó minőségű, ez inkább gyártási folyamat eredménye" - írták a tesztet készítők.

Szintén 7,7 ponttal második helyen végzett a Lidl Deluxe diósbejglije, aminek kilós egységára 1 598 forint. "Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, viszont hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék túl nagy részben egyben van, nem szép sávos, aminek hatására a tészta a bejgli közepén összetapadt. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dióízzel" - derült ki a diszkont darabjáról. 

és a többiek

Forrás: Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyeselület

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20