13 °C Budapest
Ők vásárolják fel a Balaton környékét: egekben az ingatanárak

Ők vásárolják fel a Balaton környékét: egekben az ingatanárak

2019. november 14. 09:00

Rohamtempóban épülnek az új lakások a Balatonnál, amelyeket hozzávetőleg budapesti árakon adnak el. Ugyanakkor magánember a legritkább esetben vásárol balatoni ingatlant, ma már inkább a befektetőké a pálya.

Elképesztő tempóban épülnek az új lakások a Balatonnál, ráadásul budapesti árakon el is kelnek - írja a Magyar Nemzet. Ennek egyik motorja az 5 százalékos újlakás-áfa közelgő megszűnése, de ez még nem indokolná, hogy Budapestet, Pest megyét vagy Győrt is elverje a Balaton a beruházások tekintetében. Hogy kiknek épülnek a lakások? A lap összeállítása szerint kisebb arányban saját maguknak, illetve tágabb családjuknak nyári lakást vásárlók, nagyobb arányban pedig

a nyáron a lakásokat kiadó befektetők találhatók a vevők között.

A KSH 2018-as adataiból kiderül, Siófok az újlakás-eladások tekintetében a 9. helyen van (195 lakás), de Balatonlelle sincs sokkal lemaradva, a 15. (109 új lakás), sőt, a tízezer lakásra vetített arány tekintetében Balatonlelle országos első. Az idei őszre tört meg a folyamat, de ennek még nem is az áfaváltozás az oka, inkább a túlárazás (1,2-1,5 milliós négyzetméterárak nem ritkán), ami részben a munkaerő drágulása miatt vált szükségessé.

Lakásvásárláshoz keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az ingatlanok sorsa egyébként szakértők szerint javarészt tényleg a bérbeadás, egyre kevesebben akarnak ugyanis egész évben bajlódni egy nyaralóval.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?