29 °C Budapest
Itt a törlesztőfelező hiteltrükk: pofonegyszerű, mégis alig használják

Itt a törlesztőfelező hiteltrükk: pofonegyszerű, mégis alig használják

2019. szeptember 24. 05:35

Hajlamosak vagyunk bízni az ember teremtő erejében, és azt hinni, hogy ha kapunk valamit, akkor azért cserébe máshonnan nem kellett elvenni valami egyebet. Pedig a földünkön az anyag mennyisége állandó, néha csak átalakul. Hasonlóképp van ez a személyi hitelekkel is: ha kitoljuk a futamidőt azért, hogy alacsonyabb legyen a havi törlesztőrészlet, akkor egészen biztos, hogy a teljes visszafizetett összeg sokkal magasabb lesz. Nincs tehát olyan, hogy maradék nélkül jól járunk. Tegnap bemutattuk, hogy a lakáshiteleknél bizonyos esetben jobban megéri inkább a futamidő kitolására játszani. Most azt nézzük meg konkrét banki ajánlatokon keresztül, hogy a személyi hitelekre is igaz-e ez.

A személyi hiteleknél számos olyan dolog van, amivel csökkenthetjük az egyébként relatíve magas kamatterheket. Azt már múltkor bemutattuk, hogy a bankváltással jelentős összegeket spórolhatunk: egy pénzintézet nagy kamatkedvezményeket ad annak, aki vállalja, hogy a jövedelmét az adott banknál vezetett folyószámlára utaltatja. Most azt fogjuk megmutatni, hogy mennyivel lehet kevesebb a havi törlesztőnk, ha hosszabb futamidővel vesszük fel a személyi hitelt - és hogy megéri-e.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Ugyanezt tegnap már bemutattuk a lakáshiteleknél. A lakáshitelek technikailag nem sokban különböznek a személyi hitelektől (amennyiben a lakáshitelek és fix kamatozásúak a teljes futamidő alatt). A hitel havi törlesztőjében mindig jelen van az éves kamat egy tizenketted része, így egy törlesztéssel együtt fizetjük a kamatokat, és a tőketörlesztést is. Mindebből az következik, hogy minél hosszabb futamidőre vesszük fel a hitelt, annál magasabb lesz a kamatköltségünk - hiszen kamatot minden hónapban fizetünk. Nem mindegy tehát, hogy 48, vagy 60 hónapig fizetjük a hitelt.

Erre hoztunk néhány példát a Pénzcentrum kalkulátorából. Konkrét banki hiteltermékeken mutatjuk be, hogy mennyivel kell többet fizetnünk, ha hosszabb a futamidő, mintha rövidebb lenne. Először nézzünk meg egy kis összegű ajánlatot, mondjuk 500 ezer forintot. Minden példánál úgy számoltunk, hogy a bank ügyfeleivé válunk, hiszen ezzel is csökkenthetjük a kamatterheket.

Ha például az 500 ezer forintot 2 évre vesszük fel, akkor a CIB-nél a törlesztőnk 22 586 forint lesz, de csak 542 064 forintot kell visszafizetnünk. De ha már 4 évre toljuk a futamidőt, akkor ugyan csökken a törlesztő 12 178 forintra, de a teljes visszafizetendő 584 544 forint lesz. Hasonló a trend az MKB-nál és a K&H-nál is: előbbinél a 22 794 forintos törlesztőt tudjuk 12 429-re csökkenteni a futamidő kitolásával, 560 336 forint helyett így azonban 4 év alatt 618 152 forintot fizetünk vissza. A Cetelem még kamatkedvezményt is ad, ha kitoljuk a futamidőt, de még így is jelentős különbség van a teljes visszafizetendő összegek között. Ha két évre vesszük fel a hitelt, akkor 573 536 forintot kell visszafizetni, 4 éves futamidővel pedig 644 696 forint a teljes visszafizetendő.

Minél magasabb a hitelösszeg, annál nagyobb a különbség a teljes visszafizetendőben. A Budapest Banknál például 1 millió 137 ezer forint 2 év alatt a visszafizetendő, 4 év alatt 1 millió 273 ezer forint. A K&H-nál a törlesztő 2 éves futamidővel 47 537 forint, 4 évessel csak 26 329 - a teljes visszafizetendő összegek között viszont több, mint 140 ezer forint különbség van.

A Raiffeisennél 48 779 forint a törlesztő 4 éves futamidő mellett, ha 2 millió forint a hitelösszeg. 7 év alatt 31 123 forint a törlesztő, a teljes visszafizetendő viszont kb. 330 ezer forinttal több. Az Ersténél 12,15 százalékos THM mellett 51 681 forint a törlesztő, a teljes visszafizetendő 2 500 688 forint négy éves futamidő mellett, 7 éves futamidőnél pedig már 2 millió 895 656 forint. Az MKB-nál havonta 17 ezer forintot nyerünk havonta, ha kitoljuk a törlesztőt, de a futamidő végén 330 ezer forint a különbség.

Nézzünk meg egy sokkal nagyobb hitelösszeget, 5 millió forintot. Itt tapasztalhatunk igazán nagy különbségeket. A CIB-nél például 5 éves törlesztésnél a törlesztő 101 forint, 7 éves futamidőnél 77 ezer. Ezzel azonban 500 ezer forinttal fizetünk többet a teljes futamidő alatt. A Raiffeisennél szintén hasonló a helyzet, 450 ezer forint a különbség a visszafizetett összegek között. A törlesztő ott is 101 ezer és 78 ezer forint körül alakul. Az Erste 5 éves futamidejű termékénél 6 millió 349 forint a teljes visszafizetendő, a Budapest Banknál pedig a 7 éves futamidővel már eléri a 7 millió forintot.

Biztonságos személyi hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 09:22
Kisebb-nagyobb szünetekkel már több évtizede dolgozik a Nk Lapja újságírójaként V. Kulcsár Ildikó, a...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?