Minden megváltozhat júliustól: jön az 5 másodperces átutalás

Minden megváltozhat júliustól: jön az 5 másodperces átutalás

2019. május 14. 12:31

Május 31-én a bankok vezérigazgatói vezérek és az MNB képviselői az azonnali átutalási rendszer indulásáról, az esetleges részleges indulásról, egy pilot-időszakról egyeztetnek majd - tudta meg a Portfolio piaci forrásból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az erre vonatkozó rendelet szerint  a július 1-jén minden banknak el kell készülnie a fejlesztéssel azonnali átutalási rendszer elindításához, elvileg ekkor élesedik majd az újítás. Azonban az OTP és más, a javaslatot nyíltan fel nem vállaló bankok javaslata szerint kezdetben csak kis értékű tranzakciókkal tesztelnék a rendszert. Azt javasolják az MNB-nek, hogy csak akkor induljanak el teljes terhelés mellett, ha az már biztosan és hibamentesen működik.

A javaslat szerint az azonnali fizetési rendszer a kitűzött július 1-jén csak pilot-üzemmódban indulna el, és addig így is maradna, amíg "minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működését illetően". Az OTP leszögezte: javaslat oka nem az, hogy nem készülnének el, ők a startra készen fognak állni. Több más bank viszont a lap tudomása szerint, nem örülne egy részleges indulásnak vagy halasztásnak.

Júniusban már valódi, kis értékű tranzakciókkal hajtanak végre teszteket a rendszeren egy forrás szerint, vagyis egyfajta pilot-üzemmód mindenképpen lesz. Az MNB szeretné tartani, de nem mindenáron az évekkel korábban betervezett időpontot. Elmondásuk szerint figyelik a piacot, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?