3 °C Budapest
Hatalmas tortúra: gyerek nélkül is lehet kamatmentes az Orbán-hitel

Hatalmas tortúra: gyerek nélkül is lehet kamatmentes az Orbán-hitel

2019. február 21. 11:01

Sok dolgot nem tudunk még a kamatmentes, szabad felhasználású hitelről. Azt viszont Novák Katalin tegnap elmondta, hogy meddőség esetén nem szükséges visszafizetni a kamattámogatást. Ennek kapcsán most megnéztük, hogy a CSOK esetén milyen szabályok vonatkoznak a meddőségre. Az akkori szabályozás szerint elég egy orvosi igazolás, ennek megszerzése azonban nem egyszerű.

Sokak fantáziáját megmozgathatta a kormány által bejelentett új, kamatmentes, szabad felhasználású hitel. Noha sok dolgot csak a bejelentés után pontosítottak, és számtalan dolgot még most sem tudunk, annyi biztos, hogy meglévő gyermekre nem igényelhető majd a támogatás. A programba 2019 júliusától számítva 3 éven belül lehet majd belépni, és a hitelfelvétel gyerekvállaláshoz kötött.Ha megérkezik az első gyerek, 3 évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyerek után szintén, ekkor azonban a tartozás 30 százalékát is elengedik. Ha a harmadik gyerek is megérkezik, akkor pedig a teljes tartozást elengedik.

Ha azonban nem születik gyerek 5 éven belül, vissza kell fizetni a kamattámogatást is, és a hitel piaci kamattal kamatozik tovább.

Mi történik azonban meddőség esetén?

Novák Katalin tegnap elmondta, hogy abban az esetben nem kell visszafizetni a kamattámogatást, ha a pár önhibáján kívül nem születik meg a gyermek. Azaz abban az esetben, ha a meddőség orvosilag igazolható, akkor nincs retorziója a kamatmentes hitel felvételének. Hogy ennek miképp alakul majd a jogi kivitelezése, azt egyelőre - sok más dologgal együtt - nem látjuk.

Van azonban előttünk precedens, hogy is nézhet majd ki a meddőség szabályozása. A CSOK bevezetésekor megfogalmazta a jogalkotó, hogy mely esetekben tekinthető a meddőség elfogadható indoknak ahhoz, hogy ne kelljen retorzióval együtt visszafizetni a felvett hitelt és támogatást. Fontos kihangsúlyozni, hogy a részletek a kamatmentes hitel esetén még nem ismertek, könnyen elképzelhető, hogy a CSOK-hoz hasonló szabályozással találkozhatunk majd a meddőségre vonatkozóan.

Ha a meddőség orvosilag igazolható, akkor a CSOK esetén csak a tőkét kell visszafizetni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kamatmentes hitelnél is hasonló lenne a szabályozás, milliós tételeket jelenthet a párnak, ha orvosilag igazolni tudja a meddőséget ahelyett, hogy ezt elmulasztaná. A szabad felhasználású kamatmentes hitel vélhetően nem kamatmentes lesz, hanem kamattámogatott - azaz a bank kamatbevételét az állam vállalja át. A szabad felhasználású hitelek kamatai magasabbak, mint a lakáshiteleké.

Ez azt jelenti, hogy egy alacsony, 10 százalékos kamattal, 20 éves futamidővel is 13 millió forintot tesz ki csak a kamatköltség.

Ha tehát nem születik meg a gyerek 5 éven belül, ezt az összeget biztosan ki kell csengetni. Nem biztos azonban, hogy csak ennyit. A CSOK esetén ugyanis van egy büntetőkamat is, amely a mindenkori alapkamat ötszöröse. Jelenleg ez 0,9 százalék, azaz az alapkamat 4,5 százalékos lenne. Noha a változás mértékét nem tudjuk, de szemléletes, hogy egy 3 százalékos alapkamat már 15 százalékos büntetőkamatot jelentene a piaci kamat felett. Ez így már nagyon sok, a felvett 10 milliós hitel többszörösét jelentő összeg lenne.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy már egy gyermek esetén sem kell majd kamatköltségeket fizetnünk, így aztán - jelenlegi ismereteink szerint - a szabályoknak való megfelelés némileg egyszerűbb lesz, mint a CSOK esetén.

Hogyan kell igazolni a meddőséget?

A CSOK esetén a szabályozás szerint egy terméketlenségi igazolást kell leadni a banknál, akinél igényeltük a hitelt. Ennek igazolnia kell, hogy mesterséges megtermékenyítési eljáráson legalább ötször részt vettünk. Ha ezt a pár nem szerzi be a vállalt határidő vége előtt, akkor annak letelte után már csak 60 napja lesz azt beszerezni. Azaz könnyen lehet, hogy fennáll a meddőség, a büntetést mégis meg kell fizetni, mert a pár kicsúszik a határidőből.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a meddőség gyanúja fennáll, akkor egy termékenységi központhoz kell fordulni, ahol a feleség egy alaphormon és átjárhatósági vizsgálaton esik át, a férfinál pedig andrológiai spermavizsgálat történik. Ezeket ingyen is igényelhetjük, ha olyan intézményhez fordulunk, amelyet a társadalombiztosításunk fizet. Költségvonzata persze így is lehet a dolognak, hiszen a gyógyszeres kezelést nem minden esetben finanszírozza a társadalombiztosítás.

Az OEP orvosi indikáció alapján finanszírozza a mesterséges megtermékenyítést is, az inszeminációt, a mesterséges peteérést például ingyen is igénybe lehet venni, csakúgy, mint a lombikbébi kezelést. Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben nem az OEP által finanszírozott vizsgálatokon és kezelésen veszünk részt, akkor csak az igazolás megszerzése százezer forintos tétel lehet. Az pedig nem kérdés, hogy akár állami, akár magánintézményt választunk, a procedúra időigényes és macerás lesz.

Visszaélések történhetnek

Természetesen az állam - akárcsak a CSOK esetén - minden bizonnyal itt is igyekszik majd biztosítani, hogy ne történhessenek csalások. Ennek ellenére könnyen megtörténhet, hogy elszaporodnak majd a kamumeddőségi igazolások. Természetesen a kamuigazolás megszerzése illegális, és szükség van hozzá a kiállító orvos együttműködésére is.

Az nem kérdéses, hogy büntetőjogi felelősség terheli azt, aki így ügyeskedik. Más kérdés, ha valaki előtt már feltételezhető a meddősége, és ennek ellenére igényli a hitelt. Ha az igazolás az igénylés után kerül kiállításra, ebben az esetben megúszható a kamattámogatás visszafizetése. Ha azonban orvosilag is ismert a meddőség már az igénylés előtt, és ez kiderül, annak következményei lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?