25 °C Budapest
Súlyos: ennyi törlesztőt fizet devizahitelére a Neoton egykori csillaga

Súlyos: ennyi törlesztőt fizet devizahitelére a Neoton egykori csillaga

2019. január 12. 16:01

Megtarthatja otthonát a Neoton egykori sztárja. Pál Éva még 13 évvel ezelőtt vett fel devizahitelt, de hiába fizetett vissza a 10 millió forintból már 8,9-et, 13 millió forint felett jár az adósság. Most úgy tűnik, megállapodtak a bankkal, havi 170 ezret kell fizetniük, de már nem kopogtat minden hónapban a végrehajtó. Pál Éva kálváriája tehát úgy tűnik, hogy a végéhez közeledik, sokan azonban még mindig küszködnek. Olyannyira, hogy rengeteg magyar devizahiteles menekül külföldre a tartozásai elől. Sőt, friss jelenség, hogy külföldi állásokat már úgy hirdetnek, hogy a végrehajtó nem tud leemelni a fizetésekből.

Több mint 10 éve tartó kálvária után végre fellélegezhet Pál Éva, a Neoton egykori énekesnője. A Blikk értesülése szerint Éva és fia, Tamás (34), folyamatos tárgyalások és kérelmek benyújtása után, végre megállapodott a bankkal. Mint ismert, a sztár még 13 évvel ezelőtt vett fel svájci frank alapú devizahitelt.

Végül elfogadtuk a bank ajánlatát, vállaljuk a havi 170 ezer forint kifizetését, de afutamidőben még vannak kérdések, szeretnénk a 20 év töredéke alatt túl lenni rajta. Tíz millió vettem fel, abból 8,9-et törlesztettünk, tavaly januárra viszont így is 13 milliónál járt a tartozás, a nyáron pedig utolsó csapásként érkezett a végrehajtás, azzal együtt 21 millióra ugrott az összeg

- nyilatkozta a bulvárlapnak Pál Éva.

Mint arról tavaly a Pénzcentrum is beszámolt, Éva már évek óta a csepeli piacon dolgozik, a behajtók pedig mindössze havi 30 ezer forintot hagytak meg a fizetéséből. A bulvárlap írása szerint azonban a havi törlesztőt már fél éve a fia számlájáról emelik le, és úgy tűnik, hogy a végrehajtást is megúszták. Pál Éva abban bízik, hogy a bank is rábólint a végső megállapodásra, így nem kell majd attól tartaniuk, hogy elveszíthetik otthonukat.

Sokan menekülnek külföldre

Pál Éva kálváriája ugyan úgy tűnik, hogy a végéhez közeledik, épp a héten írtunk róla a Pénzcentrumon, hogy rengeteg magyar devizahiteles menekül külföldre a tartozásai elől. Egy mukaközvetítő cégnél például a jelentkezők java része a bedőlt hitel miatt vállalna munkát kint. Ennek hatására már úgy kezdték hirdetni az állásokat, hogy a kinti fizetésből nem tiltathat le a bank, nem vonnak a bedőlt hitel miatt sem.

Magyarországi banki fizetés letiltást, illetve ellehetetlenült devizahitel miatti levonásokat a német fizetésből NEM VONNAK!

- ezzel a szöveggel kecsegteti a jelentkezőket egy magyar nyelvű németországi álláshirdetés. Mivel sok visszaélés tapasztalható a külföldi munkaajánlatok kapcsán, és ez is amolyan "túl szép, hogy igaz legyen" ajánlatnak tűnt, felhívtuk a céget, hogy mi alapján ígérik a devizahiteleseknek az "eltűnés" lehetőségét.

A hirdetést feladó cégtől Szijj-Wieland Enikőt értük el, aki a magyarországi kapcsolattartó. Ő a Pénzcentrumnak azt mondta, tapasztalataik szerint bár a jogi lehetőség valóban megvan, ténylegesen nem vonják le az összegeket a német fizetésből.

Nyilván lenne rá lehetőség, nem tudom mi az oka, hogy ezeket a magyarországi végrehajtók nem viszik végig. A magyarok nagy része sajnos a bedőlt hiteleik miatt megy külföldre, rengetegen hívnak napi szinten pont erről érdeklődve, ezért gondoltam, hogy írjuk bele a hirdetésbe, mi történik, ha valakinek tartozása van - vagy pedig épp ellenkezőleg, sokan nem is tudnak erről a megoldásról

- mondta az Optimum Trend Bt. munkatársa. Úgy látják a munkaközvetítőnél, hogy sok magyar családnak sajnos ez az egyetlen kiút, "nincs mit árverezni, nincs miből letiltani, megélni pedig meg kell valahogy." Főleg a devizahitel áldozatai mennének külföldre dolgozni, a jelentkezők nagyjából 90 százaléka bedőlt devizahiteles.

Nem azért mennek el, mert ki akarják próbálni önmagukat, hanem ez egyfajta kényszer: egyáltalán ahhoz, hogy életben maradjanak, hogy egy család megéljen, nincs más lehetőségük. Ezért mennek külföldre dolgozni a kenyérkeresők, és küldik haza a pénzt.

Nem élnek a lehetőségekkel

Jogilag azért egy kicsit más a helyzet, bár Terdik Sándor jogász szerint  is van lehetőség megkerülni a végrehajtót: "a gyakorlatban nemigen alkalmazzák a nemzetközi végrehajtást, nem tudják, nincs meg a kiforrott gyakorlata. De például az egyik ügyfelünknek a hollandiai munkabérét is tiltották már le."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A banki ügyekkel foglalkozó jogtanácsos a Pénzcentrum megkeresésére elmondta, Magyarországon is meg lehet kerülni, hogy levonjanak a fizetésből banki tartozás miatt, például ha valaki a minimum öregségi nyugdíjnak megfelelő összeget, 28 500 forintot kap papíron: "ekkor végülis be van jelentve a dolgozó, de nem vonhatnak tőle, a többit megkapja zsebbe." A szakember szerint sem lehetetlen, hogy külföldi mukavállalásba meneküljenek a devizahitelesek:

aki ezt így ígéri, az biztosan tud valamit, vannak lehetőségek, amikkel ki lehet játszani a végrehajtást. Abban látok például fantáziát, hogy azt a munkavállalót hogyan, milyen gazdasági társaság foglalkoztatja külföldön, hogyan jelenti be.

Ugyanakkor Terdik Sándor aláhúzta: jogilag van lehetőség a végrehajtásra, és külföldön is megtalálják az embert, "ha minden törvényesen működik, és egy olyan vállalkozás jelenti be, ami például Németországban működik és rendelkezik EU-s adószámmal."

Bonyolult procedúra

Ahhoz, hogy a külföldön megkeresett pénzből is behajtható legyen a tartozás, ki kell állíttatni egy európai végrehajtási okiratot a közjegyzővel - erről már Németh Kinga gyakorló ügyvéd beszélt a Pénzcentrumnak. Szerinte az szokott a kiskapu lenni, hogy nehezen megfoghatóak ezek a munkavállalók, "egy ideig dolgozik valahol, majd továbbáll, lehet, hogy nincs is bejelentve. Nyilván külföldön nehezebb megtalálni ezeket az adósokat, és egy külföldi végrehajtónál is sokkal komplikáltabb egy itthoni ügyvédnek elérnie bármit."

A jogász nem tud bármiféle értékhatárról, amely alatt, vagy felett kezdik csak meg a külföldi eljárást: ha van egy magyar végrehajtható határozat, arra lehet kérni európai végrehajtást - ezt ugyanúgy a közjegyző készíti el, és így már nem kell egy újabb eljárást lefolytatni a másik EU-s országban.

Nekem az a tapasztalatom, hogy gyakorlatban ez nem nagyon működik, innen Magyarországról nagyon nehéz: más tagállamok végrehajtói csak az adott ország hivatalos nyelvén hajlandóak kommunikálni, így mindent le kell hitelesítve fordíttatni. Ezért én mostanában például azt is szoktam javasolni, hogy egy helyi ügyvédet keressenek meg, és az ő segítségével próbálják érvényesíttetni a végrehajtást

- vázolta Németh Kinga. Ugyanakkor ő is aláhúzta, pontosan attól, ha valakinek van külföldön bejelentett munkahelye, válik jogilag végrehajthatóvá a követelés.

"Igaz, hogy ez egy bonyolultabb, hosszabb procedúra, de van akkora összeg, amelynél már megéri ezt vállalnia például a bankoknak."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 16:31
Rendkívül jó idszakot zárt a Rupert Murdoch nevével fémjelzett médiaóriás, a News Corp: közel dupláj...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?