20 °C Budapest

Még most téliesítenél? Ezekre figyelj oda feltétlenül (x)

Pénzcentrum
2018. december 14. 20:01

Ugyan a jelentős fagyok és a lehűlés még elkerülte az autósokat, nem érdemes spórolni a biztonságon.

A téliesítés idén sem maradhat el, hiszen a látási körülmények egyre rosszabbak, és szinte biztos, hogy a jég, a hó és a latyak hármasa sem kerüli már el sokáig az utakat.

Akár egy vadiúj járgányról, akár a jól szolgáló, használt családi autóról van szó, mindenképpen érdemes belekezdeni a téliesítésbe, ha nem akarjuk veszélyeztetni magunk és környezetünk épségét az utakon.

Természetesen a legfontosabb ilyenkor a téli gumiabroncsok beszerzése, ha a régi már elhasználódott. Az árajánlat teljesen változó, attól függően, hogy milyen típusra mekkorát és milyen márkát keresünk. A megbízhatóbb és még stabilabb mintázatot, a jól bevált brandeket meg kell fizetni, így a határ a csillagos ég lehet, de alsó hangon is 50 000 forint egy garnitúra. A gumicsere után is érdemes odafigyelni az abroncsok állapotára és a megszokottnál gyakrabban ellenőrizni a guminyomást.

Szintén kihagyhatatlan feladat a fagyvédelem: töltsük fel a szélvédőmosót fagyálló folyadékkal, és érdemes a hűtőfolyadékot is ellenőrizni, hogy ellenáll-e a nagyobb fagynak, ha pedig nem, akkor juttassunk fagyálló folyadékot a rendszerbe, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.

Ne feledjük a fékek ellenőrzését sem, illetve szerezzünk be kontakt spary-t és kezeljük a korrodálódott, szennyeződött elemeket, alkatrészeket. Az akkumulátort se hagyjuk ki, ha szükséges, cseréljük!

Van kinél szervizelni?

Hasznos tanács, ha az egész téliesítést és az autó ellenőrzését szakemberre bízzuk, igaz, ez a munkaerőhiány miatt nem biztos, hogy olyan egyszerű. Már tavaly is több hetes, hónapos várakozási idő volt a legtöbb szerelőnél országszerte, ráadásul áremelkedéssel is találkozhattunk.

A szakemberhiány azóta sem oldódott meg: aki csak a gumicserére készül áldozni, annak nagyjából 5 000 - 10 000 forint körüli összegre kell számítania, vidéken olcsóbb a szolgáltatás, míg a fővárosban drágább, de a minőség is nagyban meghatározza a költségeket.

Ha valaki a teljes téliesítést és az autó átvizsgálását rábízná a szakemberre, alaposan a zsebébe kell nyúlnia: minden anyag beszerzésével együtt könnyedén több százezer forintra is rúghatnak a költségek, ami kifejezetten kellemetlen lehet az ünnepek közeledtével.

Hova nyúlhatunk segítségért?

Az átmeneti pénzügyi nehézségekre segítséget jelenthet egy személyi kölcsön is. A Bank360 pénzügyi szakportál összesítéséből kiderül: a mai termékek többsége szabad felhasználású, azaz bátran költhetjük az autóra. Az ajánlatok legtöbbje ma már fix kamatozású, azaz nem kell tartanunk a törlesztőrészlet emelkedésétől sem. De melyiket érdemes választani a tucatnyi ajánlat közül?

“Különbözőképpen árazzák kölcsöneiket a bankok, így lehet, hogy ugyanazért a hitelösszegért többet kell fizetnünk az egyik pénzintézetben, mint a másikban" - árulta el Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Egy hitelkalkulátorral azonban gyorsan meggyőződhetünk arról, hogy melyik pénzintézet kínálja a legkedvezőbb személyi kölcsönt. A feltételek teljesítésével és a kamatkedvezmények igénybevételével a kalkuláció szerint akár 8 százalék alatti THM-mel is vehetünk fel hitelt, ami az elmúlt évekhez képest hihetetlen olcsónak számít.

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem