20 °C Budapest

Így nőhetnek óriássá a magyar kisvállalkozások: ha nem esnek orra közben

2018. november 28. 12:02

A növekedő hitelfelvételi kedv a kisvállalkozásokat is elérte. Hasít az Erste Bank áprilisban, kisvállalkozások részére bevezetett hitele is. A pénzintézet az 550 ezer kisvállalkozásból több mint 50 ezernek vezet már számlát, az évé végére pedig megduplázza kisvállalkozói hitelállományát. Noha a hitelihelyezés nő, a bank szerint a piaci hitelportfólió jellemzően egészséges. A kisvállalkozások bár szívesen vesznek fel hitelt, negatív mérleg esetén nem számíthatnak pozitív elbírálásra.

  • Ha érdekel a digitalizáció, az internet és a kkv-k világa, vagy
  • te is vállalkozó vagy, és kéne egy-két ötlet, hogy miképpen növelhetnéd bevételeidet az export piacokon, esetleg
  • szeretnél új, inspiráló, hozzád hasonló emberekkel megismerkedni,

akkor gyere el december 13-án a Marriott Hotelbe a Portfolio, "ÚT AZ EXPORT PIACOK FELÉ - Digitális fejlesztési programok KKV-k részére"  rendezvényére, ahol a szektor legjobb szakértőivel is találkozhatsz. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tudsz megtenni.

A hitelfelvételi láz a kisvállalkozási szektort is elérte. Az Erste Bank szabad felhasználású, fedezet nélküli hitelét áprilisban vezette be, a hitelkihelyezés azóta túl van a 10 milliárdon. A termék úgy néz ki, mint egy kisvállalkozói személyi hitel - mondta el sajtótájékoztatóján Erdei Zsuzsa, az Erste kisvállalkozási üzletágának vezetője. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználásához semmilyen kötöttség nem társul. A felvételhez csak a vállalat pénzügyeinek kell rendben lenni.

A termékkel együtt sok változást vezettek be a bankban is - ezek közül jelentős például az adminisztratív rendszerek átalakítása. A bank célja az ügyfélelégedettség elérése, hallhattuk. Az igényléssel egy kisvállalat akár több hitelterméket is igénybe vehet - éven belüli és éven túli konstrukciót is. Az éven túli hitel 10 éves futamidővel bír. 

A kisvállalkozások hiteléhségére remek példa, hogy az Erste a nevezett terméket a 6 hónapja vezette be, azóta túl van a 10 milliárdos hitelezésen. Az új hitelvolumenük megháromszorozódott, a szerződött hitelállomány 85 százalékkal volt magasabb, amely év végére duplázódni fog. 

A piacon is lendület van a vállalkozüói hitelek tekintetében - az Erste esetében a növekedés viszont a 22 százalékos piaci átlag felett van. Ennek előfeltétele egy nagy invesztíció végrehajtása volt. Az elektronikus adatbázisban szereplő adatokat mi lekérjük, ezzel megspóroljuk az ügyfeleknek, hogy dokumentumokat hozzanak be. Ha pozitív adós, akkor akár dokumentumot sem kell behozni, emiatt 10 nap alatt tudunk folyósítani, de volt, amit 3 napon belül sikerült. A beérkezett hitelek kétharmadát jóváhagytuk. Budapesten folyósított hitelek aránya 30%-a, volumen szerint 40, a többi vidék. Ez egészséges arány

 - mondta el Erdei Zsuzsa.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A portfólió megoszlásáról is szó esett. A kisvállalati szegmens megítélése összességében kockázatosnak számít, Erdei azonban tapasztalatai alapján megbízhatónak tartja őket, a portfólió minősége sem romlott elmondásuk szerint. Az átlag hitelösszeg 12 millió forint az éven belülire és éven túlira egyaránt. Az Erste a hiteltermékkel csak 300 millió forint alatti cégek hitelezését vállalja. A tapasztalatok alapján megéri hitelt felvenni - a finanszírozott cégek esetén nagyobb a növekedési dinamika. Így a jól átgondolt hitelfelvétel a kisvállalati létből való kilépést is jelentheti. Nagyon fontos azonban a vállalat pénzügyi stabilitása. 

Kiderült az is, hogy 850 darab új hitelt helyeztek ki, az átlag futamidő 6-7 év körül van. A startupok is a bank célkeresztjében vannak - kisebb összegben. Előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy vállalat kérelme elutasításra kerül. Legfőbb problémák Erdei elmondása szerint a kapcsolt vállalkozások helyzetéből adódik, de a negatív mérlegű cégeket sem szívesen finanszírozzák. A hitel felvételéhez üzleti tervet sem kérnek, de egy lezárt évet mindenképpen. A portfólióban előfordulnak 2-3 éves működésű vállalatok is, de jellemzően ennél idősebb cégek teszik ki a portfólió nagy részét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm