5 °C Budapest
Így nőhetnek óriássá a magyar kisvállalkozások: ha nem esnek orra közben

Így nőhetnek óriássá a magyar kisvállalkozások: ha nem esnek orra közben

2018. november 28. 12:02

A növekedő hitelfelvételi kedv a kisvállalkozásokat is elérte. Hasít az Erste Bank áprilisban, kisvállalkozások részére bevezetett hitele is. A pénzintézet az 550 ezer kisvállalkozásból több mint 50 ezernek vezet már számlát, az évé végére pedig megduplázza kisvállalkozói hitelállományát. Noha a hitelihelyezés nő, a bank szerint a piaci hitelportfólió jellemzően egészséges. A kisvállalkozások bár szívesen vesznek fel hitelt, negatív mérleg esetén nem számíthatnak pozitív elbírálásra.

  • Ha érdekel a digitalizáció, az internet és a kkv-k világa, vagy
  • te is vállalkozó vagy, és kéne egy-két ötlet, hogy miképpen növelhetnéd bevételeidet az export piacokon, esetleg
  • szeretnél új, inspiráló, hozzád hasonló emberekkel megismerkedni,

akkor gyere el december 13-án a Marriott Hotelbe a Portfolio, "ÚT AZ EXPORT PIACOK FELÉ - Digitális fejlesztési programok KKV-k részére"  rendezvényére, ahol a szektor legjobb szakértőivel is találkozhatsz. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tudsz megtenni.

A hitelfelvételi láz a kisvállalkozási szektort is elérte. Az Erste Bank szabad felhasználású, fedezet nélküli hitelét áprilisban vezette be, a hitelkihelyezés azóta túl van a 10 milliárdon. A termék úgy néz ki, mint egy kisvállalkozói személyi hitel - mondta el sajtótájékoztatóján Erdei Zsuzsa, az Erste kisvállalkozási üzletágának vezetője. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználásához semmilyen kötöttség nem társul. A felvételhez csak a vállalat pénzügyeinek kell rendben lenni.

A termékkel együtt sok változást vezettek be a bankban is - ezek közül jelentős például az adminisztratív rendszerek átalakítása. A bank célja az ügyfélelégedettség elérése, hallhattuk. Az igényléssel egy kisvállalat akár több hitelterméket is igénybe vehet - éven belüli és éven túli konstrukciót is. Az éven túli hitel 10 éves futamidővel bír. 

A kisvállalkozások hiteléhségére remek példa, hogy az Erste a nevezett terméket a 6 hónapja vezette be, azóta túl van a 10 milliárdos hitelezésen. Az új hitelvolumenük megháromszorozódott, a szerződött hitelállomány 85 százalékkal volt magasabb, amely év végére duplázódni fog. 

A piacon is lendület van a vállalkozüói hitelek tekintetében - az Erste esetében a növekedés viszont a 22 százalékos piaci átlag felett van. Ennek előfeltétele egy nagy invesztíció végrehajtása volt. Az elektronikus adatbázisban szereplő adatokat mi lekérjük, ezzel megspóroljuk az ügyfeleknek, hogy dokumentumokat hozzanak be. Ha pozitív adós, akkor akár dokumentumot sem kell behozni, emiatt 10 nap alatt tudunk folyósítani, de volt, amit 3 napon belül sikerült. A beérkezett hitelek kétharmadát jóváhagytuk. Budapesten folyósított hitelek aránya 30%-a, volumen szerint 40, a többi vidék. Ez egészséges arány

 - mondta el Erdei Zsuzsa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A portfólió megoszlásáról is szó esett. A kisvállalati szegmens megítélése összességében kockázatosnak számít, Erdei azonban tapasztalatai alapján megbízhatónak tartja őket, a portfólió minősége sem romlott elmondásuk szerint. Az átlag hitelösszeg 12 millió forint az éven belülire és éven túlira egyaránt. Az Erste a hiteltermékkel csak 300 millió forint alatti cégek hitelezését vállalja. A tapasztalatok alapján megéri hitelt felvenni - a finanszírozott cégek esetén nagyobb a növekedési dinamika. Így a jól átgondolt hitelfelvétel a kisvállalati létből való kilépést is jelentheti. Nagyon fontos azonban a vállalat pénzügyi stabilitása. 

Kiderült az is, hogy 850 darab új hitelt helyeztek ki, az átlag futamidő 6-7 év körül van. A startupok is a bank célkeresztjében vannak - kisebb összegben. Előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy vállalat kérelme elutasításra kerül. Legfőbb problémák Erdei elmondása szerint a kapcsolt vállalkozások helyzetéből adódik, de a negatív mérlegű cégeket sem szívesen finanszírozzák. A hitel felvételéhez üzleti tervet sem kérnek, de egy lezárt évet mindenképpen. A portfólióban előfordulnak 2-3 éves működésű vállalatok is, de jellemzően ennél idősebb cégek teszik ki a portfólió nagy részét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01