2 °C Budapest
Így nőhetnek óriássá a magyar kisvállalkozások: ha nem esnek orra közben

Így nőhetnek óriássá a magyar kisvállalkozások: ha nem esnek orra közben

2018. november 28. 12:02

A növekedő hitelfelvételi kedv a kisvállalkozásokat is elérte. Hasít az Erste Bank áprilisban, kisvállalkozások részére bevezetett hitele is. A pénzintézet az 550 ezer kisvállalkozásból több mint 50 ezernek vezet már számlát, az évé végére pedig megduplázza kisvállalkozói hitelállományát. Noha a hitelihelyezés nő, a bank szerint a piaci hitelportfólió jellemzően egészséges. A kisvállalkozások bár szívesen vesznek fel hitelt, negatív mérleg esetén nem számíthatnak pozitív elbírálásra.

  • Ha érdekel a digitalizáció, az internet és a kkv-k világa, vagy
  • te is vállalkozó vagy, és kéne egy-két ötlet, hogy miképpen növelhetnéd bevételeidet az export piacokon, esetleg
  • szeretnél új, inspiráló, hozzád hasonló emberekkel megismerkedni,

akkor gyere el december 13-án a Marriott Hotelbe a Portfolio, "ÚT AZ EXPORT PIACOK FELÉ - Digitális fejlesztési programok KKV-k részére"  rendezvényére, ahol a szektor legjobb szakértőivel is találkozhatsz. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tudsz megtenni.

A hitelfelvételi láz a kisvállalkozási szektort is elérte. Az Erste Bank szabad felhasználású, fedezet nélküli hitelét áprilisban vezette be, a hitelkihelyezés azóta túl van a 10 milliárdon. A termék úgy néz ki, mint egy kisvállalkozói személyi hitel - mondta el sajtótájékoztatóján Erdei Zsuzsa, az Erste kisvállalkozási üzletágának vezetője. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználásához semmilyen kötöttség nem társul. A felvételhez csak a vállalat pénzügyeinek kell rendben lenni.

A termékkel együtt sok változást vezettek be a bankban is - ezek közül jelentős például az adminisztratív rendszerek átalakítása. A bank célja az ügyfélelégedettség elérése, hallhattuk. Az igényléssel egy kisvállalat akár több hitelterméket is igénybe vehet - éven belüli és éven túli konstrukciót is. Az éven túli hitel 10 éves futamidővel bír. 

A kisvállalkozások hiteléhségére remek példa, hogy az Erste a nevezett terméket a 6 hónapja vezette be, azóta túl van a 10 milliárdos hitelezésen. Az új hitelvolumenük megháromszorozódott, a szerződött hitelállomány 85 százalékkal volt magasabb, amely év végére duplázódni fog. 

A piacon is lendület van a vállalkozüói hitelek tekintetében - az Erste esetében a növekedés viszont a 22 százalékos piaci átlag felett van. Ennek előfeltétele egy nagy invesztíció végrehajtása volt. Az elektronikus adatbázisban szereplő adatokat mi lekérjük, ezzel megspóroljuk az ügyfeleknek, hogy dokumentumokat hozzanak be. Ha pozitív adós, akkor akár dokumentumot sem kell behozni, emiatt 10 nap alatt tudunk folyósítani, de volt, amit 3 napon belül sikerült. A beérkezett hitelek kétharmadát jóváhagytuk. Budapesten folyósított hitelek aránya 30%-a, volumen szerint 40, a többi vidék. Ez egészséges arány

 - mondta el Erdei Zsuzsa.

A portfólió megoszlásáról is szó esett. A kisvállalati szegmens megítélése összességében kockázatosnak számít, Erdei azonban tapasztalatai alapján megbízhatónak tartja őket, a portfólió minősége sem romlott elmondásuk szerint. Az átlag hitelösszeg 12 millió forint az éven belülire és éven túlira egyaránt. Az Erste a hiteltermékkel csak 300 millió forint alatti cégek hitelezését vállalja. A tapasztalatok alapján megéri hitelt felvenni - a finanszírozott cégek esetén nagyobb a növekedési dinamika. Így a jól átgondolt hitelfelvétel a kisvállalati létből való kilépést is jelentheti. Nagyon fontos azonban a vállalat pénzügyi stabilitása. 

Kiderült az is, hogy 850 darab új hitelt helyeztek ki, az átlag futamidő 6-7 év körül van. A startupok is a bank célkeresztjében vannak - kisebb összegben. Előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy vállalat kérelme elutasításra kerül. Legfőbb problémák Erdei elmondása szerint a kapcsolt vállalkozások helyzetéből adódik, de a negatív mérlegű cégeket sem szívesen finanszírozzák. A hitel felvételéhez üzleti tervet sem kérnek, de egy lezárt évet mindenképpen. A portfólióban előfordulnak 2-3 éves működésű vállalatok is, de jellemzően ennél idősebb cégek teszik ki a portfólió nagy részét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16