17 °C Budapest
Okosabb vagy mint az átlagmagyar? Tízezreket spórolhatsz ezzel a hiteltrükkel

Okosabb vagy mint az átlagmagyar? Tízezreket spórolhatsz ezzel a hiteltrükkel

2018. szeptember 28. 20:00

Gyorsuló ütemben nő a magyar lakosság személyi kölcsön tartozása, idén július végén már 40 százalékkal több szabad felhasználású fedezetlen hitellel tartoztunk a bankoknak, mint egy évvel korábban. A lakosság pedig jellemzően 14 százalékos átlagkamattal vesz fel személyi kölcsönt, egy 3 milliós személyi kölcsön felvétele során ehhez képest havi 10 ezret is spórolhatunk a törlesztőrészleten, ha jó terméket választunk.

Több mint 614 milliárd forint a magyar lakosság banki személyi kölcsön tartozása az MNB július végi adatai szerint, amivel ostromoljuk a 2009 eleji 676 milliárdos csúcsot. Egy évvel korábban ez mindössze 442 milliárd forint volt. Elmondható, hogy a személyi kölcsönök piaca nem egyszerűen növekszik, hanem egyre gyorsabba növekszik.

Nemcsak a teljes hitelállomány nagyságáról, hanem a havi új kihelyezésekről is ez mondható el. Az év első 7 hónapjában 257 milliárd forintnyi személyi kölcsönre kötött szerződést a lakosság, ami 25%-kal több, mint az eddigi csúcsot jelentő 2008-as év azonos időszakában.

Elsősorban az átlagos tartozás összege és nem a hitelszerződések száma nőtt meg ennyivel. A 2011 őszi szinthez képest még mindig harmadával kevesebb személyi kölcsön szerződés van ma Magyarországon. Számításunk szerint az átlagos aktuális tartozás viszont jelentősen megnőtt: a 2011 őszi 556 ezer forintról és a 2016 tavaszi 692 ezer forintról 963 ezer forintra (teljes állományi adat). 

Nagyjából megállt viszont a személyi kölcsönök árának a csökkenése: az átlagos személyi kölcsönre 14,1 százalékos kamattal és 14,3 százalékos THM-mel kötöttek szerződést a bankok júliusban. A teljes személyi kölcsön állomány átlagkamata 15,2 százalék körül alakul. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tudatos hitelfelvevők azonban jóval alacsonyabb kamat mellett is pénzhez juthatnak. A Pénzcentrum kalkulátora és a Bank360.hu gyűjtése alapján megnéztük, hogy a jövedelemátutalásnak az adott hitelezőhöz való átirányításával (bankváltással vagy ha szerencsénk van, a "jó" banknál maradással) milyen kamatozás, törlesztőrészlet és teljes visszafizetendő összeg mellett juthatunk személyi kölcsönhöz. Ezúttal is 600 ezres és 2 éves, valamint 3 milliós és 5 éves személyi kölcsönöket néztünk meg 250 ezer forint feletti és alatti nettó jövedelem mellett. A bankok közül ezúttal is a CIB Bank, a pénzügyi vállalkozások közül pedig a Cofidis emelkedik ki a mezőnyből, övék a legalacsonyabb kamatozású személyi kölcsön.

  • Kis összeg, rövid futamidő és magas jövedelem mellett a CIB Bank mellett a Sberbank és az UniCredit Bank személyi kölcsöne rendelkezik még 9 százalék alatti THM-mel.
  • Nagy összeg, hosszú futamidő és magas jövedelem mellett a Coifidisé az egyetlen 7 százalék alatti THM-mel bíró személyi kölcsön, 8 százalék alá a Sberbank és a Budapest Bank is kölcsöne néz még be. 
  • Kis összeg, rövid futamidő és alacsony jövedelem mellett a CIB Bank, a Sberbank és az Oney kínál 13 százalék alatti THM-et, utóbbihoz jövedelemátutalás sem kell. 
  • Nagy összeg, hosszú futamidő és alacsony jövedelem esetén szintén a Cofidis terméke a nyerő, de a Takaréknál és az Oney-nál is elérhetők 9 százalék alatti THM-mel bíró személyi kölcsönök. 

Ha tehát az átlagmagyarokra jellemző 14 százalékos kamattal veszünk fel személyi kölcsönt, akkor egy 3 milliós személyi kölcsön esetében 69 ezer forintos törlesztőrészlettel számolhatunk. A legjobb ajánlatokat bemutató mérés tanúsága szerint ez 59 ezer forintra is levehető, ha okosan választunk terméket.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?