Roham indult a magyar bankokba: tömegek állnak sorba a kamatkedvezményért

Roham indult a magyar bankokba: tömegek állnak sorba a kamatkedvezményért

2018. augusztus 13. 05:45

Egyelőre az idei évben is dinamikusan bővült a háztartási hitelezés, amely nemcsak a lakáscélú, hanem a fogyasztási hitelek, közelebbről nézve pedig a személyi kölcsönök terén is megnyilvánult. Míg a válságot követően évekig igen szerény mértékben vettek fel az emberek új hitelt, addig az utóbbi években egyre nagyobb és nagyobb mértékben teszik mindezt. De mennyi személyi hiteltartozása is van a magyaroknak, illetve mi is ez a termék egyáltalán?

A személyi hitel a legnépszerűbb banki termékek közé tartozik, hiszen gyorsan - sokszor már online - igényelhető, ugyancsak gyorsan - gyakran már napon belül - folyósítják, és a felhasználása is kényelmes, hiszen az esetek döntő többségében a hitelösszeg teljesen szabadon felhasználható. De a kényelmessége nem csak ebben merül ki, hanem abban is, hogy a hiteligénylőnek nincsen szüksége fedezet nyújtására, pontosabban szólva az adós jövedelme az egyetlen fedezet. Ráadásul az utóbbi időszakban relatíve olcsóbbá is váltak ezek a kölcsönök: míg néhány éve még gyakran 20 százalék körüli THM-mel igényelhették az ügyfelek ezeket a termékeket, addig mostanra már nem ritkaság a 10 százalék alatti THM sem.

A hitelek olcsóbbá válásából, a magyarországi bérek növekedéséből, illetve a korábbi évek visszafogott fogyasztásából is következik, hogy az utóbbi néhány évben jelentős mértékben emelkedett az újonnan kihelyezett személyi hitelek mértéke. 2017-ben ez a bővülés 47 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, ennek ellenére az idei emelkedés is dinamikus: a tavalyi év első fél évében 141,3 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, míg az idei év első felében 214,39 milliárd forintnyit. Tavaly végül az egész év folyamán vettek fel a magyarok 305,47 milliárd forintnyi személyi hitelt, amit - feltéve persze, hogy a kihelyezés lendülete nem torpan meg a következő hónapokban - feltehetőleg jócskán túlszárnyal majd az idei végeredmény.

Pozitív fejlemény, hogy - hasonlóan a jelzáloghitelekhez - a személyi kölcsönök esetében is egyre nagyobb arányban veszik fel a legalább 5 évre fixált kamatperiódusú hiteleket. A 2018 első félévében kihelyezett kölcsönök 44,75 százaléka, 95,94 milliárd forint értékű kölcsön már ilyen, miközben egy évvel ezelőtt még csak 35,7 százalékos két éve pedig még kisebb, 27,7 százalékos volt az arányuk.

A fixált hitelek arányának növekedése egyrészt betudható a lakosság növekvő pénzügyi tudatosságának is, de nyilván azon is múlik, hogy a bankok is egyre gyakrabban nyújtanak fix kamatozású személyi hiteleket. Ráadásul ezeknél a kölcsönöknél nem is túl nehéz megoldani a kamatok legalább 5 évre való fixálását, hiszen a személyi hitelek futamideje jellemzően 5-6 éves, vagy még ennél is rövidebb.

Egyszerűen igényelhető

A személyi hitelek igénylését sok hitelintézet már jelentős mértékben leegyszerűsítette: a kölcsön igénylése gyakran már online elindítható. Fedezetre nincs szükség - ezért is lehet olyan gyors az elbírálás -, pontosabban a fedezet az adós jövedelme.

A jövedelem meglétét többnyire elegendő bankszámlánk kivonatával igazolni, de saját banknál való hiteligénylés esetén jellemzően még erre sincsen szükség, hiszen a banki rendszerben látható a számlaforgalom.

A kihelyezett összeg szabadon felhasználható, többnyire ezzel kapcsolatban semmiféle igazolást, dokumentumot nem kérnek be a bankok. (Kivételek persze akadnak, van olyan bank, amely olcsóbban ad hitelt gépkocsi vásárlásra, ám cserébe igazolni kell, hogy az autó megvásárlása valóban megtörtént.)

Fontos, hogy az adósságfék szabályozásban lefektetett kritériumoknak a személyi kölcsön esetén is meg kell felelnie a hiteligénylőnek. Tehát az igénylő nem szerepelhet nem fizető adósként a KHR-ben, illetve a törlesztőrészlet(ek) nem haladhatja vagy haladhatják meg a jövedelem 50, 400 ezer forintos nettó jövedelem felett pedig a 60 százalékát.

Érdemes észben tartani, hogy a különböző hitelintézetek által kínált személyi kölcsönök között igen nagy eltérések lehetnek. Bár azt mondtuk, hogy jelenleg nem ritkaság a 10 százalék alatti THM-mel kínált hitel sem, ennek ellenére még mindig találhatunk olyan bankot, amely 20 százalék körüli THM-mel nyújt személyi kölcsönt. Érdemes tehát körbe nézni, mielőtt bankot váltunk, és egyáltalán nem biztos, hogy el kell fogadni az első szembejövő ajánlatot.

6 pontban arról, hogyan vegyél fel személyi kölcsönt:

  • 1. Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét!
  • 2. Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni.
  • 3. Mivel a személyi kölcsönt arra költhetjük el, amire csak akarjuk, így könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, melyeket akár nélkülözni is tudnánk. Ezt mindenképp mérlegeljük a felvétel előtt!
  • 4. A kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a hitelintézet, ezért alaposan tanulmányozzuk át a hitelszerződést még az aláírása előtt!
  • 5. Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között! Hasonlítsuk össze az ajánlatokat a THM segítségével, vagy használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.
  • 6. Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit rendszeresen fizessük, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
MEDIA1  |  2022. június 30. 18:20
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács j...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?