13 °C Budapest

Roham indult a magyar bankokba: tömegek állnak sorba a kamatkedvezményért

2018. augusztus 13. 05:45

Egyelőre az idei évben is dinamikusan bővült a háztartási hitelezés, amely nemcsak a lakáscélú, hanem a fogyasztási hitelek, közelebbről nézve pedig a személyi kölcsönök terén is megnyilvánult. Míg a válságot követően évekig igen szerény mértékben vettek fel az emberek új hitelt, addig az utóbbi években egyre nagyobb és nagyobb mértékben teszik mindezt. De mennyi személyi hiteltartozása is van a magyaroknak, illetve mi is ez a termék egyáltalán?

A személyi hitel a legnépszerűbb banki termékek közé tartozik, hiszen gyorsan - sokszor már online - igényelhető, ugyancsak gyorsan - gyakran már napon belül - folyósítják, és a felhasználása is kényelmes, hiszen az esetek döntő többségében a hitelösszeg teljesen szabadon felhasználható. De a kényelmessége nem csak ebben merül ki, hanem abban is, hogy a hiteligénylőnek nincsen szüksége fedezet nyújtására, pontosabban szólva az adós jövedelme az egyetlen fedezet. Ráadásul az utóbbi időszakban relatíve olcsóbbá is váltak ezek a kölcsönök: míg néhány éve még gyakran 20 százalék körüli THM-mel igényelhették az ügyfelek ezeket a termékeket, addig mostanra már nem ritkaság a 10 százalék alatti THM sem.

A hitelek olcsóbbá válásából, a magyarországi bérek növekedéséből, illetve a korábbi évek visszafogott fogyasztásából is következik, hogy az utóbbi néhány évben jelentős mértékben emelkedett az újonnan kihelyezett személyi hitelek mértéke. 2017-ben ez a bővülés 47 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, ennek ellenére az idei emelkedés is dinamikus: a tavalyi év első fél évében 141,3 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, míg az idei év első felében 214,39 milliárd forintnyit. Tavaly végül az egész év folyamán vettek fel a magyarok 305,47 milliárd forintnyi személyi hitelt, amit - feltéve persze, hogy a kihelyezés lendülete nem torpan meg a következő hónapokban - feltehetőleg jócskán túlszárnyal majd az idei végeredmény.

Pozitív fejlemény, hogy - hasonlóan a jelzáloghitelekhez - a személyi kölcsönök esetében is egyre nagyobb arányban veszik fel a legalább 5 évre fixált kamatperiódusú hiteleket. A 2018 első félévében kihelyezett kölcsönök 44,75 százaléka, 95,94 milliárd forint értékű kölcsön már ilyen, miközben egy évvel ezelőtt még csak 35,7 százalékos két éve pedig még kisebb, 27,7 százalékos volt az arányuk.

A fixált hitelek arányának növekedése egyrészt betudható a lakosság növekvő pénzügyi tudatosságának is, de nyilván azon is múlik, hogy a bankok is egyre gyakrabban nyújtanak fix kamatozású személyi hiteleket. Ráadásul ezeknél a kölcsönöknél nem is túl nehéz megoldani a kamatok legalább 5 évre való fixálását, hiszen a személyi hitelek futamideje jellemzően 5-6 éves, vagy még ennél is rövidebb.

Egyszerűen igényelhető

A személyi hitelek igénylését sok hitelintézet már jelentős mértékben leegyszerűsítette: a kölcsön igénylése gyakran már online elindítható. Fedezetre nincs szükség - ezért is lehet olyan gyors az elbírálás -, pontosabban a fedezet az adós jövedelme.

A jövedelem meglétét többnyire elegendő bankszámlánk kivonatával igazolni, de saját banknál való hiteligénylés esetén jellemzően még erre sincsen szükség, hiszen a banki rendszerben látható a számlaforgalom.

A kihelyezett összeg szabadon felhasználható, többnyire ezzel kapcsolatban semmiféle igazolást, dokumentumot nem kérnek be a bankok. (Kivételek persze akadnak, van olyan bank, amely olcsóbban ad hitelt gépkocsi vásárlásra, ám cserébe igazolni kell, hogy az autó megvásárlása valóban megtörtént.)

Fontos, hogy az adósságfék szabályozásban lefektetett kritériumoknak a személyi kölcsön esetén is meg kell felelnie a hiteligénylőnek. Tehát az igénylő nem szerepelhet nem fizető adósként a KHR-ben, illetve a törlesztőrészlet(ek) nem haladhatja vagy haladhatják meg a jövedelem 50, 400 ezer forintos nettó jövedelem felett pedig a 60 százalékát.

Érdemes észben tartani, hogy a különböző hitelintézetek által kínált személyi kölcsönök között igen nagy eltérések lehetnek. Bár azt mondtuk, hogy jelenleg nem ritkaság a 10 százalék alatti THM-mel kínált hitel sem, ennek ellenére még mindig találhatunk olyan bankot, amely 20 százalék körüli THM-mel nyújt személyi kölcsönt. Érdemes tehát körbe nézni, mielőtt bankot váltunk, és egyáltalán nem biztos, hogy el kell fogadni az első szembejövő ajánlatot.

6 pontban arról, hogyan vegyél fel személyi kölcsönt:

  • 1. Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét!
  • 2. Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni.
  • 3. Mivel a személyi kölcsönt arra költhetjük el, amire csak akarjuk, így könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, melyeket akár nélkülözni is tudnánk. Ezt mindenképp mérlegeljük a felvétel előtt!
  • 4. A kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a hitelintézet, ezért alaposan tanulmányozzuk át a hitelszerződést még az aláírása előtt!
  • 5. Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között! Hasonlítsuk össze az ajánlatokat a THM segítségével, vagy használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.
  • 6. Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit rendszeresen fizessük, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem