12 °C Budapest
Mi történt? Elképesztő mértékben veszik a magyarok az új kocsikat

Mi történt? Elképesztő mértékben veszik a magyarok az új kocsikat

2018. május 30. 10:39

Tovább folytatódik a lízingpiac növekedése - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján. 2018 első negyedévében nyolcéves csúcsot ért el a finanszírozott összeg, a teljes piacon továbbra is 1300 milliárd forint felett jár a tőkekintlévőség. A növekedés várhatóan egész évben folytatódni fog.

Jelentős volt a magyar lízingpiac növekedése az első negyedévben, amely többek között a járműeladásoknak köszönhető. Az új kihelyezések mértéke meghaladta a 147 milliárd forintot, amely 16 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, illetve ez a legmagasabb érték 2010 óta - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján.

A bővülést többek között az olcsó lízingkonstrukciók, a jelentősen bővülő magyar járműpiac, valamint a kis- és középvállalkozások fokozódó beruházási és eszközbeszerzési kedve okozza. A kihelyezés 16 százalékos - mintegy 20 milliárd forintos - növekedése még a piaci várakozásokat is jelentősen felülmúlta, hiszen a növekedés a tavalyi évben is jelentős, mintegy 18 százalékos volt, amely nagyjából az európai átlag kétszerese.

A személyautók viszik a prímet

A lízingpiac egyik legfontosabb pillére a járműfinanszírozás, amely rendkívül dinamikusan kezdte az idei évet: az újautó-eladások 30, a kishaszon-gépjárművek eladásai pedig 18 százalékkal nőttek az első három hónap során. Ezáltal a lízingcégek 37 százalékkal, 53,3 milliárd forintra növelhették az új kihelyezéseket. 

Áprilisban még jelentősebb, 39 százalékos volt az újautó-értékesítés növekedése, ami a legmagasabb adat Európában.

2008-ban, a válság előtt egyébként még 148 milliárd forinttal növekedtek az új kihelyezések, tehát még továbbra is lehet tere a bővülésnek.

A növekedés kétharmada a vállalkozásokhoz köthető, tehát továbbra is a céges vásárlások a meghatározók

 - mondta el Pfandler Tamás, a Lízingszövetség elnökségi tagja.

Szerényebb, 3 százalékos volt a növekedés a flottaszegmensben. Ezen a piacon a Lízingszövetség a tavalyi szint elérését várta, ami teljesült.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nagyteherautók és a buszok értékesítése is megugrott az idei évben, itt 48 százalékos volt a növekedés. A lízingpiaci kihelyezések növekedés ennél kisebb, bár még így is jelentősnek mondható 12 százalékos mértékben emelkedtek, elérve ezzel a 44 milliárd forintot.

A gépek és a berendezések terén 18 százalékkal 12,1 milliárd forintra csökkent a kihelyezett összeg, ugyanakkor ez a volumen még így is meghaladja a 2017 előtti években tapasztalt szinteket.

Jelentős a kkv-k szerepe

A magyar kkv-k számára a támogatások után a lízing a legfontosabb finanszírozási forma, az elmúlt 6 hónap folyamán ezek a vállalkozások lízinget vettek igénybe a legnagyobb arányban. Ezen a téren hasonló a helyzet az Európai Unióban is: a hitelkeret-jellegű termékek után a lízingkonstrukciók a legnépszerűbbek.

A Lízingszövetség adatai szerint az idei első negyedévben az újonnan kihelyezett több mint 147 milliárd forint 75 százalékát a kkv-k igényelték, ami több mint 110 milliárd forint. A kkv-k aránya 83 százalékos volt a gépek finanszírozásánál, míg a tehergépkocsik esetében 77 százalékos.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06