27 °C Budapest
Durván elszálltak a lakásárak: megéri még vásárolni?

Durván elszálltak a lakásárak: megéri még vásárolni?

2017. május 22. 05:46

Régen látott lendület jellemzi most a magyar ingatlanpiacot, nem véletlen, hogy egyre többen gondolkodnak el azon, hogy most vágjanak bele a lakásvásárlásba. Mutatjuk, merre tartanak pontosan a lakásárak és kitérünk a finanszírozási lehetőségekre is.

A korábbi évek negatív tapasztalatainak ellenére a lakáspiac fellendülésével együtt a lakáshitelek vonzereje is megnövekedett. Manapság már 20 év helyett 15 év körül alakul az új lakáshitelek átlagos futamideje.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint márciusban összesen 46 milliárd forintnyi lakáshitelt kötöttünk, ami 42 százalékos emelkedést jelent egy év alatt és nagyobb növekedést mutat a tavalyi átlagnál. Az új lakáshitelek átlagos THM-e pedig,

5,14 százalék volt márciusban.

A lakáshiteleken belül egyébként a rövid kamatperiódusú hiteleknél volt megfigyelhető a legnagyobb kamatcsökkenés, ezeket már az egy évvel korábbinál 94 bázisponttal alacsonyabb, 3,42 százalékos átlagkamattal kínálták a bankok. Jelenleg a legkedvezőbb lakáshitelek kamatai 3 százalék körül mozognak.

A pénztárca kímélő kamatokat azonban némileg ellensúlyozzák az emelkedő lakásárak, ez pedig különösen Budapestre igaz. Az alacsony kamatkörnyezet és a kedvező hitelköltségek miatt azonban a befektetési céllal vásárolt ingatlanok száma is megemelkedhet. Ráadásul a lakásárak emelkedése meghaladta az építési költségek emelkedését, így ez kedvezően hat a fejlesztésekre, a bejelentett lakásprojektek többségét azonban csak 2018-ben adják majd át.

A tranzakciószámok tekintetében a KSH 2016-ban 131 300 adásvételt számolt össze, amiből 127 200 volt a használt és mindössze bő 4 ezer volt az új építésű lakás. A használt lakások esetében ez néhány százalékos csökkenést jelent a 2015-ös évhez képest. Az előző évekhez képest azonban jóval több, összesen 5 200 lakást építettek a fejlesztők kifejezetten értékesítési céllal, de ez a szám még így is jóval elmarad a válság előtti értékektől.

Mit, mennyiért?

Bár jelentős területi eltérések vannak, a hazai lakásárak országos átlagban 15,4 százalékkal nőttek a tavalyi évben. Az eddigi áremelkedés üteme azonban a jövőben valamelyest lelassulhat, de a csökkenés ellenére továbbra is kétszámjegyű maradhat az árnövekedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy átlagos használt lakás 2016-ban Magyarországon 12,4 millió forintba került.

Ennyiből Budapesten azonban csak egy 36 négyzetmétereset lehetett csak megvenni. Ellenben ugyanezért az összegért egy nyugat-dunántúli megyeszékhelyen 56, egy észak-magyarországiban 94, míg egy észak-alföldi kisvárosban 144 négyzetmétert lehetett kapni. Míg a kedvezőtlenebb helyzetű régiók községeiben ez az összeg akár több lakás megvételére is elegendő lehetett.

Az MNB számításai szerint a fővárosban a lakásvásárlás elérhetőségére vonatkozó index folyamatosan emelkedés után már el is érte az egészségesnek mondható határt. Ez egy elméleti számítás, ami azt mutatja meg, hogy egy átlagos családnak a kereseteikhez képest mennyire megterhelő ma lakást venni. Az index kiszámításához azt nézték meg, hogy két átlagkeresettel rendelkező háztartás milyen lehetőségekkel tud most 70 százalékos hitelből megvásárolni egy átlagos 65 négyzetméteres lakást. Mindazonáltal a fővárosi lakások elérhetősége még így is jobb, mint a válság előtti időszakban, ami részben a háztartási jövedelmek emelkedésének, részben pedig az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető.

A fővárosi piac mellett kiemelkedőnek számít még a balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca is, bár a lakásárak ebben a régióban kisebb változékonyságot mutatnak. A válság alatt kisebb ütemben veszítettek értékükből a balatoni ingatlanok, de jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál erősebb áremelkedés. Egyedül a vízparti ingatlanok esetében volt megfigyelhető az országos átlagnál nagyobb növekedés.

Használt vagy új?

Egyes becslések szerint a használt családi házak országos kínálati átlagára tavalyhoz képest négyzetméterenként 3 százalékkal 135 ezer forintra, a lakásoké 6 százalékkal 424 ezer forintra nőtt. Persze az emelkedés Budapesten még nagyobb volt, ott a lakások átlagos négyzetméter ára 19 százalékkal emelkedett, összesen 483 ezer forintra, a családi házaké pedig 11 százalékkal 328 ezer forintra nőtt.

Az új családi házak esetében tavalyhoz képest 7 százalékkal, 300 ezer forintra emelkedett országos szinten az átlagos négyzetméter ár. A lakások átlagára pedig 8 százalékkal, 496 ezer forintra emelkedett a kínálati piacon. A fővárosban természetesen más a helyzet, ott az új családi házak négyzetméter ára 6 százalékkal 435 ezer forintra emelkedett, az új lakások 8 százalékkal kerülnek most többe, itt 618 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Mindezek után persze jogosan merülhet fel a lakásvásárlókban az a kérdés, hogy a mosatni árak mellett érdemes-e belevágni a lakásvásárlásba. Ezért érdemes tudnunk, hogy a jelenleg tapasztalat magas árak nem nyújtanak garanciát arra, hogy a közeljövőben hirtelen jelentősen csökkenjenek is a lakásárak. A szakértők azonban egyértelműen a lakásárak emelkedésének lassulását várják, de egyelőre még nem beszélhetünk stagnáló piacról

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
Holdblog  |  2022. június 25. 06:57
(Archívumunkból 2017)   Vicces vagy szomorú, de a brit (magánkézben lévő) vezetékes víz szolgáltató...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?