7 °C Budapest

Durván elszálltak a lakásárak: megéri még vásárolni?

2017. május 22. 05:46

Régen látott lendület jellemzi most a magyar ingatlanpiacot, nem véletlen, hogy egyre többen gondolkodnak el azon, hogy most vágjanak bele a lakásvásárlásba. Mutatjuk, merre tartanak pontosan a lakásárak és kitérünk a finanszírozási lehetőségekre is.

A korábbi évek negatív tapasztalatainak ellenére a lakáspiac fellendülésével együtt a lakáshitelek vonzereje is megnövekedett. Manapság már 20 év helyett 15 év körül alakul az új lakáshitelek átlagos futamideje.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint márciusban összesen 46 milliárd forintnyi lakáshitelt kötöttünk, ami 42 százalékos emelkedést jelent egy év alatt és nagyobb növekedést mutat a tavalyi átlagnál. Az új lakáshitelek átlagos THM-e pedig,

5,14 százalék volt márciusban.

A lakáshiteleken belül egyébként a rövid kamatperiódusú hiteleknél volt megfigyelhető a legnagyobb kamatcsökkenés, ezeket már az egy évvel korábbinál 94 bázisponttal alacsonyabb, 3,42 százalékos átlagkamattal kínálták a bankok. Jelenleg a legkedvezőbb lakáshitelek kamatai 3 százalék körül mozognak.

A pénztárca kímélő kamatokat azonban némileg ellensúlyozzák az emelkedő lakásárak, ez pedig különösen Budapestre igaz. Az alacsony kamatkörnyezet és a kedvező hitelköltségek miatt azonban a befektetési céllal vásárolt ingatlanok száma is megemelkedhet. Ráadásul a lakásárak emelkedése meghaladta az építési költségek emelkedését, így ez kedvezően hat a fejlesztésekre, a bejelentett lakásprojektek többségét azonban csak 2018-ben adják majd át.

A tranzakciószámok tekintetében a KSH 2016-ban 131 300 adásvételt számolt össze, amiből 127 200 volt a használt és mindössze bő 4 ezer volt az új építésű lakás. A használt lakások esetében ez néhány százalékos csökkenést jelent a 2015-ös évhez képest. Az előző évekhez képest azonban jóval több, összesen 5 200 lakást építettek a fejlesztők kifejezetten értékesítési céllal, de ez a szám még így is jóval elmarad a válság előtti értékektől.

Mit, mennyiért?

Bár jelentős területi eltérések vannak, a hazai lakásárak országos átlagban 15,4 százalékkal nőttek a tavalyi évben. Az eddigi áremelkedés üteme azonban a jövőben valamelyest lelassulhat, de a csökkenés ellenére továbbra is kétszámjegyű maradhat az árnövekedés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy átlagos használt lakás 2016-ban Magyarországon 12,4 millió forintba került.

Ennyiből Budapesten azonban csak egy 36 négyzetmétereset lehetett csak megvenni. Ellenben ugyanezért az összegért egy nyugat-dunántúli megyeszékhelyen 56, egy észak-magyarországiban 94, míg egy észak-alföldi kisvárosban 144 négyzetmétert lehetett kapni. Míg a kedvezőtlenebb helyzetű régiók községeiben ez az összeg akár több lakás megvételére is elegendő lehetett.

Az MNB számításai szerint a fővárosban a lakásvásárlás elérhetőségére vonatkozó index folyamatosan emelkedés után már el is érte az egészségesnek mondható határt. Ez egy elméleti számítás, ami azt mutatja meg, hogy egy átlagos családnak a kereseteikhez képest mennyire megterhelő ma lakást venni. Az index kiszámításához azt nézték meg, hogy két átlagkeresettel rendelkező háztartás milyen lehetőségekkel tud most 70 százalékos hitelből megvásárolni egy átlagos 65 négyzetméteres lakást. Mindazonáltal a fővárosi lakások elérhetősége még így is jobb, mint a válság előtti időszakban, ami részben a háztartási jövedelmek emelkedésének, részben pedig az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető.

A fővárosi piac mellett kiemelkedőnek számít még a balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca is, bár a lakásárak ebben a régióban kisebb változékonyságot mutatnak. A válság alatt kisebb ütemben veszítettek értékükből a balatoni ingatlanok, de jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál erősebb áremelkedés. Egyedül a vízparti ingatlanok esetében volt megfigyelhető az országos átlagnál nagyobb növekedés.

Használt vagy új?

Egyes becslések szerint a használt családi házak országos kínálati átlagára tavalyhoz képest négyzetméterenként 3 százalékkal 135 ezer forintra, a lakásoké 6 százalékkal 424 ezer forintra nőtt. Persze az emelkedés Budapesten még nagyobb volt, ott a lakások átlagos négyzetméter ára 19 százalékkal emelkedett, összesen 483 ezer forintra, a családi házaké pedig 11 százalékkal 328 ezer forintra nőtt.

Az új családi házak esetében tavalyhoz képest 7 százalékkal, 300 ezer forintra emelkedett országos szinten az átlagos négyzetméter ár. A lakások átlagára pedig 8 százalékkal, 496 ezer forintra emelkedett a kínálati piacon. A fővárosban természetesen más a helyzet, ott az új családi házak négyzetméter ára 6 százalékkal 435 ezer forintra emelkedett, az új lakások 8 százalékkal kerülnek most többe, itt 618 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Mindezek után persze jogosan merülhet fel a lakásvásárlókban az a kérdés, hogy a mosatni árak mellett érdemes-e belevágni a lakásvásárlásba. Ezért érdemes tudnunk, hogy a jelenleg tapasztalat magas árak nem nyújtanak garanciát arra, hogy a közeljövőben hirtelen jelentősen csökkenjenek is a lakásárak. A szakértők azonban egyértelműen a lakásárak emelkedésének lassulását várják, de egyelőre még nem beszélhetünk stagnáló piacról

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem