31 °C Budapest
Szabadulnál a hiteledtől? Több százezret is lehúzhatnak rólad

Szabadulnál a hiteledtől? Több százezret is lehúzhatnak rólad

Pénzcentrum
2016. július 11. 05:48

A jegybanki alapkamat csökkentésével jelentősen olcsóbbak lettek a lakáshitelek is. Nem árt viszont azzal kalkulálni, hogy amennyiben előtörlesztjük a kölcsönt, akkor nemcsak díjat, hanem egyéb költségeket is ki kell fizetnünk. Ez viszont azt jelenti, hogy akár százezreket is kifizethetünk azért, hogy előbb szabaduljunk az adósságtól.

A jegybanki alapkamat csökkenése jótékony hatással volt a hitelkamatok és a lakáskölcsönök kamatainak csökkenésére, májusban (ez a legfrissebb adat) már csupán 5,11 százalék volt az átlagos ügyleti kamatláb. Érdemes azonban megnézni, honnan indultunk, 2013 végén ugyanis közel nyolc százalékot fizethettünk a kamat után, vagyis harmadával kevesebb kamatot fizetünk a bankunknak, ha most kötünk szerződést, mint két és fél évvel ezelőtt.

Nem mindegy, milyen hitelt veszünk fel

A hitelfelvételt két okból is nagyon meg kell fontolni:

 • A hitelünket nem olyan egyszerű lecserélni, mint korábban, emelkedett ugyanis a felszámolható elő/végtörlesztési díj és egyéb költségekkel is számolnunk kell néhány banknál, ha korán visszafizetjük (akár hitelkiváltással) a kölcsönt.
 • Az esetleges jegybanki alapkamat emelés miatt a mi hitelkamatunk is nőhet.

Mennyit fizethetünk a hitel felmondásakor?

Néhány hónapja változott a hitelek visszafizetésekor felszámolható díjak, míg korábban kamatfordulókor ingyen mondhattuk fel a kölcsönünket, addig mostantól a bankok minden esetben felszámolhatnak díjat ezért (erről részletesen EBBEN a korábbi cikkünkben írtunk). Ez egyébként jellemzően 1-2 százalék körül alakul,

ha tehát 8 millió forint tőketartozást szeretnénk előtörleszteni, akkor 80-160 ezer forintos díjjal kalkulálhatunk.

Persze előfordulhat, hogy a bankunk nem számol fel ilyen költséget, ezzel ilyenkor sokat nyerhetünk. A díj mértékét egyébként több tényező is befolyásolja:

 • Mikor kötöttük a szerződést,
 • Jelzáloglevél-fedezet van-e a szerződés mögött,
 • Kamatperiódus fordulókor vagy közben előtörlesztünk,
 • Ha bankon kívüli hitelkiváltásról van szó,
 • Az előtörlesztés összege,
 • Egyes esetekben pedig azt is figyelembe veszik, hogy a tartozás mekkora részét fizetjük vissza.

Persze vannak olyan jellemző esetek, amikor az előtörlesztés díjmentes:

 • Ha hitelfedezeti (vagy a hitellel együtt kötött) életbiztosításból törlesztünk,
 • Ha utólag született gyermek után járó lakásépítési kedvezményből (CSOK) törlesztünk,
 • Kombinált hitelek esetén a megtakarítás futamidejének lejáratakor,
 • Bankon belüli hitelkiváltásnál.

A bankok egyébként arra is adhatnak kedvezményt, ha az előtörlesztést előre bejelentjük, az általunk kérdezett bankok közül az FHB-nál például ha kamatfordulókor előtörlesztünk és ezt 60 nappal előre bejelentjük, akkor a díjat elengedik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem az előtörlesztés az egyetlen, amit ki kell fizetni

Nemcsak az előtörlesztési díjat számolhatják fel nekünk a bankok, hanem más költségeink is felmerülhetnek. Ha bizonyos futamidőn belül mondjuk fel a szerződésünket (ez jellemzően 3-5 év), akkor a szerződéskötéskor elengedett díjakat a bank visszakérheti, ami akár százezres nagyságrendű kiadás is lehet. Tipikusan az ügyvédi, közjegyzői díj, a földhivatallal kapcsolatos költségek és az értékbecslői díj az, amit ilyenkor (részben) el szoktak engedni a pénzintézetek, de ezen felül más költségeket is megúszhatunk.

Ha az előtörlesztési díjat és a korábban elengedett költségeket is ki kell fizetni, akkor akár 200-300 ezer forintba is kerülhet a lakáshitelünk előtörlesztése.

Persze ezekről a költségekről minden esetben érdemes előre tájékozódni a bankunknál, előfordulhat, hogy aktuális akció keretein belül például olcsóbban vagy ingyenesen előtörleszthetünk. Emellett az eltérő hátralévő tartozás és a szerződés aláírásának időpontja miatt is jelentős eltérés lehet, hiába van a szomszédnak is ugyan attól a banktól hitele, az eltérő aláírási időpont miatt előfordulhat, hogy más díjakat számítanak fel nekünk. Arról sem árt megfeledkezni, hogy a kamatperiódus és ezzel a kamatforduló is más lehet.

Az alapkamat miatt a hitel is drágulhat

Ugyan 2017 végéig alacsony szinten tarthatja az MNB az alapkamatot Matolcsy György ígérete szerint, azonban hosszútávon valószínűleg magasabb kamatkörnyezettel kell kalkulálni. Ez elsősorban a hosszabb futamidejű kölcsönöket, így többek között a lakáshiteleket érintheti hátrányosan, mivel ezek kamatszintje akár meg is emelkedhet. A kamatok fixálásával egyébként a törlesztőrészletünket is rögzíthetjük, ennek viszont az lesz az ára, hogy a kezdeti kamatok magasabbak lesznek. Így viszont hosszútávon is kiszámíthatók lesznek.

A Pénzcentrumnak válaszoló bankok közül a legolcsóbb ajánlat a CIB-nél található, itt egy 10 millió forintos hitelt 20 évre 59 ezer forintos törlesztőrészlettel vehetünk fel, ennek 3,94 százalék lesz a THM-je. Az 5 évre fixált hiteleknél viszont az Erste ajánlata a legolcsóbb, amely 68 ezer forintos törlesztőrészletet jelent, 5,53 százalékos THM-mel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10