Hitel 100 éves futamidővel? Ez mégis hogyan lehetséges?

Hitel 100 éves futamidővel? Ez mégis hogyan lehetséges?

2016. május 30. 14:52

A gazdasági válság alapvetően forgatta fel a lakáshitelezést hazánkban és a világon mindenütt. A válság lecsengésével viszont olyan, korábban nem látott szabályokat vezettek be, amelyek hamarosan mindenhol meghatározóak lehetnek. Svédországban akár 100 évre is felvehetünk lakáshitelt, de a legtöbb országban az egyre hosszabb futamidő a jellemző.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A hitelezés nemcsak hazánkban, hanem az egész világon átalakulóban van és sokszor a külföldi trendek gyűrűznek be Magyarországra is. A Telegraph összeszedte azokat a változásokat, amelyek hamarosan az egész világ hitelfelvételét meghatározhatják.

Egyre hosszabbak a futamidők

Ugyan a 20 évnél hosszabb futamidejű kölcsönöknél a kamatos kamat miatt már alig csökken a törlesztőrészlet a futamidő növelésével. Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően sokszor annyira alacsony a hitelkamat, hogy megéri akár 30-40 évre is felvenni a kölcsönt. Ez persze csak akkor jó választás, ha a teljes futamidő alatt rögzített kamatokat kapunk a banktól, ezek viszont (20 évnél hosszabb futamidőnél) egyelőre nem elérhetők hazánkban. Ez alól egy kivétel van, a 10 milliós CSOK mellé felvehető 10 milliós hitel, ahol akár 25 év is lehet a rögzített kamat, azonban ez állami támogatás, amely csak a lakásvásárlók töredékének elérhető.

A nyugdíjasok fizetik a hiteleket?

Egyre inkább elterjedt, hogy a lakáshitel visszafizetése belenyúlik a nyugdíjas évekbe. Ez a megnövekedett futamidő és a várható élettartam meghosszabbodása miatt lehet így. Ugyan a klasszikus hitelezési gyakorlat törekszik arra, hogy a nyugdíjba vonulás idejére már lejárjon a kölcsön, azonban már több külföldi banknál van olyan termék, amelynek a futamideje akár 80-85 éves korig is eltarthat. Hazánkban egyelőre ilyennel a gyakorlatban nem találkozhatunk, de a nemzetközi gyakorlat hamarosan Magyarországon is megjelenhet.

Az idősebbek is kölcsönt vesznek fel

Hazánkban a válság alatt lett elterjedt a késleltetett tőkefizetésű hitel. Ennek lényege, hogy a szerződéskötés első két-három, esetleg öt évében csupán a kamatokat fizetjük, így átmenetileg jelentősen alacsonyabb a törlesztőrészletünk, mint a hagyományos kölcsönnek. Arra azonban nem árt figyelni, hogy a halasztás után ezt a lemaradást be kell pótolni, így magasabb lesz a havi részletünk, mintha a hagyományos kölcsönt választjuk.

Kombinált hitelek

Magyarországon a kombinált hitelek már a devizahitelezés időszakában is igen népszerűek voltak, akkor életbiztosításokkal együtt értékesítették a termékeket. Külföldön ezek a termékek most kezdenek elterjedni, azonban az életbiztosítás helyett inkább magas kockázatú részvény-befektetéssel kombinálják ezeket. Magyarországon is érdemes megtakarítást indítani a lakáshitel mellé, azonban a kockázatmentes lakástakarék pénztári befizetést célszerű választani. Ezt ugyanis később felhasználhatjuk előtörlesztésre a hitelünknél, így hosszú évekkel rövidülhet le a hitelünk futamideje.

Az önerő csökkentése

Egyre elterjedtebb, hogy a szülők teremtik elő az önerőt, azonban azt nem adják oda a gyerekeknek, hanem letétbe helyezik a banknál, így az ingatlan teljes értékére kaphatnak kölcsönt. Ez ugyan hazánkban nem lehetséges, azonban adóstárs vagy további ingatlan jelzálogba vonásával megkerülhető a 20 százalékos önerő szabály.

Generációkon átívelő kölcsön

Svédországban már 100 éves futamidővel is felvehetünk hitelt, vagyis generációkon keresztül tarthat, amíg visszafizetjük a lakásunk vételárát. Erre többek között a magas ingatlanárak miatt van szükség, ugyanis egy átlagos fizetésből sokan egy élet alatt sem tudnák kifizetni a lakásuk árát. Ez persze csak akkor lehet jó megoldás, ha alacsony kamatokkal számolhatunk, ez viszont nem biztos, hogy a hosszú futamidő alatt végig tartható lesz.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?