16 °C Budapest

Hitel 100 éves futamidővel? Ez mégis hogyan lehetséges?

2016. május 30. 14:52

A gazdasági válság alapvetően forgatta fel a lakáshitelezést hazánkban és a világon mindenütt. A válság lecsengésével viszont olyan, korábban nem látott szabályokat vezettek be, amelyek hamarosan mindenhol meghatározóak lehetnek. Svédországban akár 100 évre is felvehetünk lakáshitelt, de a legtöbb országban az egyre hosszabb futamidő a jellemző.

A hitelezés nemcsak hazánkban, hanem az egész világon átalakulóban van és sokszor a külföldi trendek gyűrűznek be Magyarországra is. A Telegraph összeszedte azokat a változásokat, amelyek hamarosan az egész világ hitelfelvételét meghatározhatják.

Egyre hosszabbak a futamidők

Ugyan a 20 évnél hosszabb futamidejű kölcsönöknél a kamatos kamat miatt már alig csökken a törlesztőrészlet a futamidő növelésével. Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően sokszor annyira alacsony a hitelkamat, hogy megéri akár 30-40 évre is felvenni a kölcsönt. Ez persze csak akkor jó választás, ha a teljes futamidő alatt rögzített kamatokat kapunk a banktól, ezek viszont (20 évnél hosszabb futamidőnél) egyelőre nem elérhetők hazánkban. Ez alól egy kivétel van, a 10 milliós CSOK mellé felvehető 10 milliós hitel, ahol akár 25 év is lehet a rögzített kamat, azonban ez állami támogatás, amely csak a lakásvásárlók töredékének elérhető.

A nyugdíjasok fizetik a hiteleket?

Egyre inkább elterjedt, hogy a lakáshitel visszafizetése belenyúlik a nyugdíjas évekbe. Ez a megnövekedett futamidő és a várható élettartam meghosszabbodása miatt lehet így. Ugyan a klasszikus hitelezési gyakorlat törekszik arra, hogy a nyugdíjba vonulás idejére már lejárjon a kölcsön, azonban már több külföldi banknál van olyan termék, amelynek a futamideje akár 80-85 éves korig is eltarthat. Hazánkban egyelőre ilyennel a gyakorlatban nem találkozhatunk, de a nemzetközi gyakorlat hamarosan Magyarországon is megjelenhet.

Az idősebbek is kölcsönt vesznek fel

Hazánkban a válság alatt lett elterjedt a késleltetett tőkefizetésű hitel. Ennek lényege, hogy a szerződéskötés első két-három, esetleg öt évében csupán a kamatokat fizetjük, így átmenetileg jelentősen alacsonyabb a törlesztőrészletünk, mint a hagyományos kölcsönnek. Arra azonban nem árt figyelni, hogy a halasztás után ezt a lemaradást be kell pótolni, így magasabb lesz a havi részletünk, mintha a hagyományos kölcsönt választjuk.

Kombinált hitelek

Magyarországon a kombinált hitelek már a devizahitelezés időszakában is igen népszerűek voltak, akkor életbiztosításokkal együtt értékesítették a termékeket. Külföldön ezek a termékek most kezdenek elterjedni, azonban az életbiztosítás helyett inkább magas kockázatú részvény-befektetéssel kombinálják ezeket. Magyarországon is érdemes megtakarítást indítani a lakáshitel mellé, azonban a kockázatmentes lakástakarék pénztári befizetést célszerű választani. Ezt ugyanis később felhasználhatjuk előtörlesztésre a hitelünknél, így hosszú évekkel rövidülhet le a hitelünk futamideje.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az önerő csökkentése

Egyre elterjedtebb, hogy a szülők teremtik elő az önerőt, azonban azt nem adják oda a gyerekeknek, hanem letétbe helyezik a banknál, így az ingatlan teljes értékére kaphatnak kölcsönt. Ez ugyan hazánkban nem lehetséges, azonban adóstárs vagy további ingatlan jelzálogba vonásával megkerülhető a 20 százalékos önerő szabály.

Generációkon átívelő kölcsön

Svédországban már 100 éves futamidővel is felvehetünk hitelt, vagyis generációkon keresztül tarthat, amíg visszafizetjük a lakásunk vételárát. Erre többek között a magas ingatlanárak miatt van szükség, ugyanis egy átlagos fizetésből sokan egy élet alatt sem tudnák kifizetni a lakásuk árát. Ez persze csak akkor lehet jó megoldás, ha alacsony kamatokkal számolhatunk, ez viszont nem biztos, hogy a hosszú futamidő alatt végig tartható lesz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem