28 °C Budapest
Így trükköznek a hitelkártyával a magyar bankok: a 400 százalékos díjak titkai

Így trükköznek a hitelkártyával a magyar bankok: a 400 százalékos díjak titkai

Pénzcentrum
2016. május 9. 11:38

Sokan nem a visszatérítések miatt váltják ki a hitelkártyájukat, egész egyszerűen a hitel érdekli őket, illetve egyfajta tartalékként is szolgál számukra. Nekik viszont nem a visszatérítések mértékét érdemes szem előtt tartani a termék kiválasztásánál, hanem sokkal inkább a díjakat és kamatokat érdemes összehasonlítani, ebben akár négyszeres eltéréssel is találkozhatunk.

A hitelkártyákat sokan nem a visszatérítés miatt váltják ki elsősorban (igaz, a kedvezményeket így is élvezik), hanem a hitelfunkció vonzó számukra. Nekik viszont nem is a visszatérítések mértéke számít, hanem az, hogy mennyibe kerül a kártya és mennyi kamatot kell fizetni.

Melyik a legolcsóbb hitelkártya?

Mivel nem a visszatérítés a lényeges, ezért a hitelkártyák összehasonításánál az egyszerűbb termékeket vizsgáltuk meg (vagy azt, amelyiket a bank lényegesnek tartja kiemelni, illetve a legnépszerűbb számlacsomaghoz tartozik). A visszatérítések mértéke és széleskörűsége, illetve a költségek között van kapcsolat, így a drágább éves díjú kártyák jellemzően magasabb visszatérítéssel kecsegtetnek.

A legolcsóbb hitelkártya az FHB Extra kártyája, ez az egyetlen az összehasonlításunkban, amelynek az első és második éves összesített díja 5 ezer forint alatt van. Ebben egyébként jelentős eltéréseket tapasztalhatunk, mivel olyan kártyát is találhatunk, amelynél majdnem 18 ezer forintot fizethetünk az első két évben.

Ha a hitelcél miatt váltjuk ki a kártyánkat, akkor a kamat mértéke sem mindegy, összességében viszont érdemes inkább a teljes hiteldíj mutatót (THM) alapul venni ilyenkor. Ebből a szempontból az MKB EasyCard terméke a legkedvezőbb: 37,11 százalékos THM-mel igényelhetjük a kártyát.

Az igénylésnél a jövedelmünk is lényeges, a hitelkártyához nincs szükség a bankhoz érkező jövedelemre, azonban jövedelemigazolást kérnek, és egy minimális jövedelem elvárás jellemző a bankokra. Ebből a szempontból a Budapest Go! kártyája a legkedvezőbb, ennél ugyanis csupán 50 ezer forint havi rendszeres jövedelemre lesz szükségünk.

A minimális és maximális igényelhető keret sem mindegy:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • A legalacsonyabb minimális keretet a Budapest Go! és a Raiffeisen OneCard adja, egyaránt 100 ezer forint a minimum.
 • A legmagasabb keret pedig a Raiffeisen termékéhez köthető, akár 3 millió forint is lehet a keretünk.

Mire figyeljünk a hitelkártya használatakor?

A hitelkártyánál két dologra érdemes kiemelten odafigyelni:

 • Ne csússzunk ki a kamatmentes időszakból (jellemzően 45 nap), mivel ilyenkor igen magas, havi három százalék körüli kamatot fizethetünk.
 • A kártyát ne használjuk készpénz felvételre, ennek ugyanis igen borsos költségei vannak. A legtöbb bank 3 százalék feletti díjat kér el ezért, ez 50 ezer forintnál átlagosan 1703 forintot tenne ki. Emellett ráadásul a készpénzként felvett összegnél jellemzően nincs kamatmentes időszak, vagyis azonnal kamatot számolnak fel utána.

Milyen visszatérítést kaphatunk?

A hitelkártyát sokan egyébként a visszatérítés miatt váltják ki, nekik nem feltétlenül a díjak alapján érdemes kiváltani a kártyájukat, ezeket viszont az egyedi lehetőségek miatt nehéz összehasonlítani, azonban alább összefoglaltuk a legfontosabbakat:

 • Az FHB Extra kártyája 1 százalékos visszatérítést ad. Emellett akciók keretében is kaphatunk extra visszatérítést (pl: magasabb visszatérítés időszakosan, vagy új ügyfelek extra kedvezménye).
 • Az OTP AMEX Blue kártyája 1 százalékot ad vissza, ami éves szinten legfeljebb 30 ezer forint lehet, azonban egyes üzletekben 3 százalékot kaphatunk vissza. Itt érdemes megemlíteni, hogy 140 ezer forintos POS kártyaforgalom felett nem kell megfizetni a kártyadíjat, az összehasonlításban ezzel számoltunk.
 • A CIB Café kártya nyolc üzlettípusban 1 százalékos jóváírást ad, plusz 300 forintos havidíjért cserébe extra akciókban részesülhetünk. Ha a folyószámlánk is a CIB-nél van, akkor nem kell megfizeni a kártyadíjat egyes számláknál.
 • A Budapest Go! 3 százalékos visszatérítést ad tankolásnál, és 1 százalékot egyéb üzletekben. Ha folyószámlánk is van náluk, akkor 5 ezer forint visszatérítést kapunk a kártyadíjból.
 • A Raiffeisen OneCard-ja szezonálisan 5 százalékot is visszaadhat vásárlásainkból, 3 százalékot kapunk az élelmiszerboltokban, a hiper- és szupermarketekben. Emellett az egyéb vásárlások 1 százalékot érnek náluk.
 • Az MKB EasyCard 1 százalékos visszatérítést biztosít, de ezt csak 30 ezer forintos vásárlás esetén kapjuk meg. Hátránya a kártyának, hogy a tranzakciós illetéket (0,3 százalék, maximum 6 ezer forint) vásárláskor is meg kell fizetni. Ez 100 ezer forintnál 300 forintos költséget jelent.
 • A Cetelem Klubkártya 1 százalékos visszatérítést ad, azonban egyes partnereknél nem ritka a 10 százalék körüli jóváírás sem.
 • A K&H MasterCard és Visa hitelkártyája feltételei megegyeznek, itt 2 százalékot kaphatunk vissza a vásárlásokból, azonban ez nem haladhatja meg a havi 3 ezer forintot.
 • Az Este Joker esetében nyolc területből hármat kell választani (pl: divat), ezek után 4 százalék, a többi öt területen pedig 2 százalékos visszatérítést kaphatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 13:25
Milkovics Pál, a 168 Órát is kiadó Michaeli, Schwartz & Brit Media vezérigazgatója lett a koráb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 12:27
Arról már rengeteget hallhattunk, olvashattunk, hogy a mai fiatalokat a jelenlegi nyugdíjrendszer ne...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?