Így trükköznek a hitelkártyával a magyar bankok: a 400 százalékos díjak titkai

Pénzcentrum
2016. május 9. 11:38

Sokan nem a visszatérítések miatt váltják ki a hitelkártyájukat, egész egyszerűen a hitel érdekli őket, illetve egyfajta tartalékként is szolgál számukra. Nekik viszont nem a visszatérítések mértékét érdemes szem előtt tartani a termék kiválasztásánál, hanem sokkal inkább a díjakat és kamatokat érdemes összehasonlítani, ebben akár négyszeres eltéréssel is találkozhatunk.

A hitelkártyákat sokan nem a visszatérítés miatt váltják ki elsősorban (igaz, a kedvezményeket így is élvezik), hanem a hitelfunkció vonzó számukra. Nekik viszont nem is a visszatérítések mértéke számít, hanem az, hogy mennyibe kerül a kártya és mennyi kamatot kell fizetni.

Melyik a legolcsóbb hitelkártya?

Mivel nem a visszatérítés a lényeges, ezért a hitelkártyák összehasonításánál az egyszerűbb termékeket vizsgáltuk meg (vagy azt, amelyiket a bank lényegesnek tartja kiemelni, illetve a legnépszerűbb számlacsomaghoz tartozik). A visszatérítések mértéke és széleskörűsége, illetve a költségek között van kapcsolat, így a drágább éves díjú kártyák jellemzően magasabb visszatérítéssel kecsegtetnek.

A legolcsóbb hitelkártya az FHB Extra kártyája, ez az egyetlen az összehasonlításunkban, amelynek az első és második éves összesített díja 5 ezer forint alatt van. Ebben egyébként jelentős eltéréseket tapasztalhatunk, mivel olyan kártyát is találhatunk, amelynél majdnem 18 ezer forintot fizethetünk az első két évben.

Ha a hitelcél miatt váltjuk ki a kártyánkat, akkor a kamat mértéke sem mindegy, összességében viszont érdemes inkább a teljes hiteldíj mutatót (THM) alapul venni ilyenkor. Ebből a szempontból az MKB EasyCard terméke a legkedvezőbb: 37,11 százalékos THM-mel igényelhetjük a kártyát.

Az igénylésnél a jövedelmünk is lényeges, a hitelkártyához nincs szükség a bankhoz érkező jövedelemre, azonban jövedelemigazolást kérnek, és egy minimális jövedelem elvárás jellemző a bankokra. Ebből a szempontból a Budapest Go! kártyája a legkedvezőbb, ennél ugyanis csupán 50 ezer forint havi rendszeres jövedelemre lesz szükségünk.

A minimális és maximális igényelhető keret sem mindegy:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A legalacsonyabb minimális keretet a Budapest Go! és a Raiffeisen OneCard adja, egyaránt 100 ezer forint a minimum.
  • A legmagasabb keret pedig a Raiffeisen termékéhez köthető, akár 3 millió forint is lehet a keretünk.

Mire figyeljünk a hitelkártya használatakor?

A hitelkártyánál két dologra érdemes kiemelten odafigyelni:

  • Ne csússzunk ki a kamatmentes időszakból (jellemzően 45 nap), mivel ilyenkor igen magas, havi három százalék körüli kamatot fizethetünk.
  • A kártyát ne használjuk készpénz felvételre, ennek ugyanis igen borsos költségei vannak. A legtöbb bank 3 százalék feletti díjat kér el ezért, ez 50 ezer forintnál átlagosan 1703 forintot tenne ki. Emellett ráadásul a készpénzként felvett összegnél jellemzően nincs kamatmentes időszak, vagyis azonnal kamatot számolnak fel utána.

Milyen visszatérítést kaphatunk?

A hitelkártyát sokan egyébként a visszatérítés miatt váltják ki, nekik nem feltétlenül a díjak alapján érdemes kiváltani a kártyájukat, ezeket viszont az egyedi lehetőségek miatt nehéz összehasonlítani, azonban alább összefoglaltuk a legfontosabbakat:

  • Az FHB Extra kártyája 1 százalékos visszatérítést ad. Emellett akciók keretében is kaphatunk extra visszatérítést (pl: magasabb visszatérítés időszakosan, vagy új ügyfelek extra kedvezménye).
  • Az OTP AMEX Blue kártyája 1 százalékot ad vissza, ami éves szinten legfeljebb 30 ezer forint lehet, azonban egyes üzletekben 3 százalékot kaphatunk vissza. Itt érdemes megemlíteni, hogy 140 ezer forintos POS kártyaforgalom felett nem kell megfizetni a kártyadíjat, az összehasonlításban ezzel számoltunk.
  • A CIB Café kártya nyolc üzlettípusban 1 százalékos jóváírást ad, plusz 300 forintos havidíjért cserébe extra akciókban részesülhetünk. Ha a folyószámlánk is a CIB-nél van, akkor nem kell megfizeni a kártyadíjat egyes számláknál.
  • A Budapest Go! 3 százalékos visszatérítést ad tankolásnál, és 1 százalékot egyéb üzletekben. Ha folyószámlánk is van náluk, akkor 5 ezer forint visszatérítést kapunk a kártyadíjból.
  • A Raiffeisen OneCard-ja szezonálisan 5 százalékot is visszaadhat vásárlásainkból, 3 százalékot kapunk az élelmiszerboltokban, a hiper- és szupermarketekben. Emellett az egyéb vásárlások 1 százalékot érnek náluk.
  • Az MKB EasyCard 1 százalékos visszatérítést biztosít, de ezt csak 30 ezer forintos vásárlás esetén kapjuk meg. Hátránya a kártyának, hogy a tranzakciós illetéket (0,3 százalék, maximum 6 ezer forint) vásárláskor is meg kell fizetni. Ez 100 ezer forintnál 300 forintos költséget jelent.
  • A Cetelem Klubkártya 1 százalékos visszatérítést ad, azonban egyes partnereknél nem ritka a 10 százalék körüli jóváírás sem.
  • A K&H MasterCard és Visa hitelkártyája feltételei megegyeznek, itt 2 százalékot kaphatunk vissza a vásárlásokból, azonban ez nem haladhatja meg a havi 3 ezer forintot.
  • Az Este Joker esetében nyolc területből hármat kell választani (pl: divat), ezek után 4 százalék, a többi öt területen pedig 2 százalékos visszatérítést kaphatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm