17 °C Budapest

Elromlott a mosógéped, hűtőd? Inkább ezt válaszd, mint az áruhitelt!

Pénzcentrum
2016. április 25. 05:47

Ha elromlik egy háztartási gép, sokszor egyből a boltba sietünk újat vásárolni áruhitelből, pedig akár féláron megjavítható lenne a rossz berendezés, ha lenne rá pénzünk. A váratlan élethelyzetekre találták ki a folyószámlahiteleket, ezeknél a hitelkeret felállítása után már nincs szükség hiteligénylésre, így azonnal hozzájuthatunk a szükséges pénzhez. Az persze nem mindegy, hogy milyen feltételekkel kérjük a hitelkeretünk beállítását és az sem, hogy mennyivel csökkenti a további hitelfelvételi lehetőségünket.

Amikor elromlik a mosógépünk, akkor sokszor egyből a boltba rohanunk, ahol áruhitelből vesszük meg az új berendezést, pedig javítani is lehetne a régit, persze arra nem kapnánk hitelt. Pedig ezek az áruhitelek nemcsak drágák lehetnek, a fizetési ütemezésbe sincs beleszólásunk, arról nem is beszélve, hogy jövedelemigazolást kell kérnünk a munkahelyünkről, ami több napig is tarthat.

Mi lehet ennél jobb?

A magyarok körében népszerűek a hitelkeretek. A lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek után a harmadik legnagyobb tartozásunk ezekben a termékekben van. Ezek közül az egyik tipikus kölcsön a folyószámlahitel, amely elsősorban arra szolgál, hogy ha gyorsan van szükségünk egy kisebb összegre, akkor ne kelljen megvárni, amíg a hitelfelvétel folyamatán átesünk, hanem azonnal ki tudjuk fizetni azt.

Áruhitelnél vagy gyorskölcsönnél egyébként a szolgáltató által megadott keretek között kell visszafizetni a részleteket, a folyószámlahiteleknél azonban lehetőségünk van arra is, hogy eldöntsük: milyen ütemezés mellett "törlesztünk". A folyószámlahitelt ugyanis olyan bankszámlához tudjuk igényelni, amire a jövedelmünk érkezik, és a beérkező bér akár egésze tulajdonképpen a törlesztésnek felel meg.

Mire érdemes figyelni?

A folyószámlahiteleknél arra érdemes figyelni, hogy a hitelkártyákkal ellentétben itt jellemzően nincs kamatmentes időszak, így amint mínuszba kerül a számlaegyenlegünk, attól a naptól fogva fizethetjük a kamatokat. Ezért cserébe viszont alacsonyabb kamatokkal számolhatunk, így három-négy hónapos időtávon már a folyószámlahitellel járhatunk jobban.

A számlakeret beállításánál érdemes néhány dologra odafigyelnünk, mindenképpen kérdezzük meg:

  • A kamat,
  • A teljes hiteldíj mutató (THM),
  • A kamaton kívül felszámolt költségek,
  • A keret minimális és maximális összege.

A bankok termékei ugyanis merőben eltérnek egymástól, mégis, a lényege az összes terméknek azonos. A minimális keret 20 és 100 ezer forint között mozog, a maximális keret pedig 500 ezer és 2 millió forint között változhat. Ami viszont a legtöbb esetben meghatározza a maximális keretet, az a jövedelmünkhöz viszonyított maximális keret. Ez jellemzően 200 és 300 százalék között mozog, ha például a havi jövedelmünk 150 ezer forint és a bank legfeljebb 300 százalékos keretet engedélyez, akkor a mi keretünk 450 ezer forint lehet.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne kerüljünk adósságspirálba, mivel a kamatok 20 százalék környékén mozognak, ezt a legkönnyebben úgy előzhetjük meg, ha legfeljebb akkora keretet kérünk a banktól, amennyi a havi jövedelmünk.

Melyik a legolcsóbb hitel?

Ha kizárólag a teljes hiteldíj mutatókat (THM) vesszük figyelembe, akkor a legolcsóbb az MKB terméke, azonban a hitelkeret összege miatt ez változó lehet. Ha a jövedelmünkhöz képest nagyobb keretre lenne szükségünk, akkor a Budapest és a CIB ajánlata lehet a nyerő, mivel itt a jövedelmünk háromszorosa is lehet a hitelkeretünk.

Ha aránylag alacsony a jövedelmünk, akkor olyan bankot válasszunk, ahol kevesebb fizetés után is igényelhető ez a hitel. Az FHB és a CIB a minimálbérnek megfelelő jövedelemtől teszi elérhetővé ezeket a termékeit, de ennél alacsonyabb havi beérkező összegtől is kérhetünk hitelkeretet:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • A Raiffeisennél már 70 ezer forinttól,
  • A Budapestnél már 60 ezer forinttól,
  • Az OTP-nél 40 ezer frointtól,
  • Az Ersténél 25 ezer forinttól,
  • Az UniCreditnél pedig akár 12 500 forinttól kérhetők ezek a termékek.

Milyen költségekkel számoljunk?

A kamaton felül egyéb költségek is felmerülnek, ezekről érdemes a keret kérvényezésekor tájékozódnunk, ugyanis bankonként eltérő, hogy milyen címen számítanak fel költségeket nekünk.

A banknak lehetősége van arra, hogy egyoldalúan felmondja a szerződést, erre szolgáltatónként eltérő szabályok lehetnek, azonban jellemzően ezek miatt mondhatják fel a hitelünket:

  • A hitelhez kötött folyószámla megszűnésekor,
  • Ha jövedelem beérkezés megszűnése miatt nem "törlesztjük" a hitelt,
  • Van olyan bank, ahol időről időre felülvizsgálják a feltételeket, ha ezeket valamilyen okból nem teljesítjük, akkor a szerződést felmondhatják.

Ha a szerződésünket felmondják, vagy már nem szeretnénk tovább fenntartani a hitelkeretet, de negatív egyenlegünk van, akkor érdemes lehet elgondolkodni a hitelkiváltáson. Erre adósságrendező hiteleket és személyi kölcsönöket vehetünk fel, ezek kamata ugyanis jellemzően alacsonyabb, mint a folyószámlahiteleké.

Hogyan befolyásolja a folyószámlahitel a hitelképességünket?

Mint minden kölcsönfelvétel, így a folyószámlahitel is befolyásolja a későbbi hitelfelvételünket. Egyrészről bekerülünk a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) pozitív adóslistájára. Emiatt a bankok (amennyiben hozzájárulunk a közzétételhez) látni fogják a pozitív adósbesorolásunkat. A negatív listára akkor kerülhetünk át, ha

  • A folyószámlahitelünket felmondják,
  • A tartozás meghaladja a minimálbér mértékét és
  • A lejárt tartozűs több mint 90 napos lesz.

A hitelkeret miatt elsőre nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű, hogyan számítható be a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) esetében a folyószámlahitel, hiszen nem havi törlesztőrészletről beszélhetünk. A JTM szabály azonban így határozza meg a törlesztőrészletet:

A hitelkártya-szerződés vagy fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret esetén a hitelkeret 5 százaléka.

Ez azt jelenti, hogy egy 400 ezer forintos hitelkeretnél 20 ezer forintos törlesztőrészletként számíthatjuk be a folyószámlahitelt a JTM-nél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm