18 °C Budapest
Készpénzben fog fürdeni az ország, ha így folytatjuk

Készpénzben fog fürdeni az ország, ha így folytatjuk

2016. március 18. 18:43

Egyetlen év alatt negyedével nőtt a magyar kártyákkal bonyolított fizetési forgalom, és több mint ötödével többször fizettünk a plasztikunkkal a boltokban vagy az internetes elfogadóhelyeken. Elég jól hangzik, ugye? Csak az a baj, hogy közben mindig több készpénzt is veszünk fel a bankkártyánkkal, ezért összességében csak csigalassúsággal araszolunk egy átláthatóbb, nemzetgazdasági szinten akár még költséghatékonyabban is működni képes pénzforgalmi rendszer felé. Ugyanis még mindig közel kétszer több készpénzt veszünk fel a bankkártyánkkal, mint amennyit elköltünk vele.

Megjelentek az MNB friss, tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó adatai a hazai pénzforgalom állapotáról, amelyből kiderül, hogy:
Éves alapon kicsit több mint negyedével, 25,3 százalékkal nőtt a hazai kibocsátású bankkártyákkal bonyolított fizetési forgalom, a kártyás vásárlások darabszáma pedig 21 százalékkal emelkedett.

Egy kicsit hosszabb távra kitekintve is az látszik, hogy a magyarok egyre többet és többet fizetnek a plasztikjukkal, hiszen öt év alatt több mint 2-szeresére nőtt a kártyás fizetések értéke és darabszáma is. Egy főre 2015-ben havi 3,6 darab, összesen közel 27 ezer forintnyi kártyás vásárlás jutott Magyarországon. Összesen közel 430 millió darab tranzakciót hajtottunk végre 3205 milliárd forint értékben.

A kártyás fizetési forgalom alakulásának dinamikáját azonban mindig ahhoz képest érdemes értékelni, hogy mindeközben készpénzzel, esetleg más készpénz-helyettesítő eszközökkel mennyit fizetnek az emberek, hogyan alakulnak az arányok.

A plasztikokkal a tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékkal több pénzt vettünk fel, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, mindeközben a készpénzfelvételek darabszáma minimálisan csökkent.

A fentiekből adódik a kártyás vásárlások és a készpénzfelvételek értékének aránya, amely a kártyás fizetések javára ugyan folyamatosan javul, de azért még így is 1,9-szer több készpénzt veszünk fel a plasztikokról, mint amennyit költünk velük.

Ha ahogyan az MNB tervezi, az azonnali átutalást is bevezetik pár éven belül Magyarországon, akkor ez az elektronikus fizetési forma is megjelenhet akár a bolti fizetéseknél, vagyis a készpénz helyettesítője is lehet ezen a fronton is. Addig minden esetre marad főleg a számlák befizetésére, cégek közötti elszámolásra, egymástól távol lévő személyek közötti fizetésre vagy éppen nagyobb összeg mozgatására különösen alkalmas elektronikus pénzküldési módozat. A forint átutalások összértéke 4 százalékkal, darabszáma 2 százalékkal emelkedett éves alapon.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2014 negyedik negyedévéhez viszonyítva 9 százalékkal nőtt a csoportos beszedések értéke 2015 negyedik negyedévére, a darabszámot tekintve ugyanakkor csak 3 százalékos volt a bővülés. Tavaly egész évben még mindig csak 67,7 millió darab csoportos beszedésre került sor egész évben, vagyis háztartásonként nagyjából havi 1,4 ilyen tranzakciót bonyolítottak. Ebből arra lehet következtetni, hogy valószínűleg sok az olyan háztartás, ahol a rendszeres befizetéseket leginkább sárga csekken (készpénzzel) vagy átutalással fizetik be.

De ezek mellett a tipikusan rendszeres beszedéseket bonyolító szolgáltatókat (telekom cégek, közmű-szolgáltatók stb.) egy helyre gyűjtő szolgáltatók (pl. Díjnet, vagy az épp most ide beolvadó Távszámla) is sok ügyfelet vonzanak, ezeknél pedig a tranzakciónként tulajdonképpen ingyenes kártyás fizetési módot is lehet használni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?