29 °C Budapest
Ezt a hitelt veszik fel a Csókosok: nem véletlenül

Ezt a hitelt veszik fel a Csókosok: nem véletlenül

2015. október 26. 14:05

Az új lakásvásárlási támogatás sokkal sikeresebb, mint azt előzetesen gondolták, 2015-re 4 ezer igénylővel számoltak, azonban már most több mint 5 ezren éltek a CSOK-kal. A legtöbb igénylőnek azonban nem elég a támogatás a céljaik megvalósításához, ezért hitelt is igényelnek a bankjuktól. Melyik kölcsönök a legnépszerűbbek a CSOK igénylők körében?

A korábban vártnál jóval népszerűbb a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), októberig közel ötezren, 5 milliárd forint értékben vették igénybe a támogatást. A siker elsősorban annak köszönhető, hogy a korábbi támogatási formával (szocpol) ellentétben már használt lakásra és egy gyerek után is lehet igényelni a CSOK-ot. Ez azonban önmagában nem elegendő ahhoz, hogy lakást vásároljunk belőle, így a legtöbb igénylő hitelt vesz fel a támogatás mellé.

Milyen hiteleket veszünk fel a CSOK mellé?

A fővárosban a magasabb lakásárak miatt az átlagos hitelösszeg is magasabb, nem ritka a 10-12 millió forintot meghaladó hiteligény. Vidéken, megyeszékhelyen és kisebb településeken összesítve átlagosan 6-8 milliós hiteligénnyel találkozhatunk

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Abban viszont nem különböznek az adósok, hogy országszerte jellemzően 15-20 éves futamidejű kölcsönt vesznek fel.

A jegybanki alapkamatnak köszönhetően a pici kamatozású kölcsönök sokkal népszerűbbek, ráadásul a kamattámogatáshoz extra dokumentumokat kell benyújtani. Emiatt a kamattámogatott hitelek helyett inkább a piaci kamatozású termékeket választják a lakásvásárlók.

Mekkora a hitel mérete a lakás árához képest?

Mivel törvényi előírás alapján a hitelösszeg nem haladhatja meg a vásárolandó lakás forgalmi értékének 80 százalékát, ezért ennél magasabb arányú finanszírozásra ritkán, kizárólag plusz ingatlanfedezet bevonása és megfelelő jövedelemfedezettség esetén kerülhet sor. Lényeges megemlíteni, hogy a CSOK-ot a bankok önerőként is beszámíthatják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján nagyjából 70 százalékos terheléssel igényeltek lakáshitelt az adósok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 13:54
Jubileumához érkezik a közmédia komolyzenei rádiója.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?