5 °C Budapest

Eddig égés a magáncsőd: mégsem szabadulunk 5 év alatt?

Pénzcentrum
2015. október 15. 15:04

Az előzetes tervek szerint 20 ezer magyar családnak is segíthet a magáncsőd. Eddig viszont még 100-an sem igényelték a csődvédelmet. Ugyan még a kiegészítő rendeletek sem jelentek meg maradéktalanul, már a törvényt is módosította az országgyűlés, így az eredeti 5 év helyett hosszabb időt is kaphatnak az adósok a tartozás kifizetésére, az adósság egy része viszont ugyanúgy elengedésre kerül.

Kevesebb mint 100 család lépett be a magáncsőd rendszerébe és a további érdeklődők száma is mindössze 500 körül alakul annak ellenére, hogy az előzetes becslések szerint 20 ezer családnak segíthetne kikerülni az adósságspirálból. Az igényt egyébként szeptember 1-e óta nyújthatják be a bajba jutottak, de a törvényhez 17 kiegészítő rendelet egy része még mindig nem készült el, ráadásul a héten a törvény is módosult:

az első ütemben kezdeményezhető adósságrendezési eljárások (volt devizahitelesek) határidejét 2016. március 1-ig kitolta a módosítás.

Milyen módosítások voltak még a törvényben?

Egyértelművé tették, hogy csak magánszemélyek élhetnek a magáncsőddel, ez ugyanis az eredeti szövegben nem volt teljesen egyértelmű. Az igénylést ezentúl a főhitelezőnél és a Csődvédelmi Szolgálatnál egyaránt kérhetjük, ezzel terhet vehetünk le a bank válláról, így a folyamat is felgyorsulhat. Ez aztért lényeges, mert Harrach Péter a Kossuth rádióban ezt mondta:

A bankok "csak mérsékelten érdekeltek" a családi csődvédelmi programban való részvételben, és egy részük megpróbálja elhárítani a náluk jelentkező ügyfeleket.


Jelzáloghiteleknél a hitelező megtérülését nem a csődvédelem ideje alatt (5+2 év), hanem a korábbi futamidő alatt kell biztosítani. Ezáltal a csődvédelem ideje alatt alacsonyabb lehet a törlesztőrészlet. Felmondott szerződés esetén is ehhez igazíthatják a főhitelező megtérülését.

Ez egyébként azt jelenti, hogy nem biztos, hogy az adós minden tartozásától megszabadul 5 év után, sőt, egy 10-15 év hátralévő futamidejű (vagy hosszabb) jelzáloghitel esetén szinte biztos, hogy a tartozásokat a hitel lejáratáig törleszthetjük.

Ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy a lakás eredeti fogalmi értéke feletti főhitelezői tartzást a korábbiakhoz hasonlóan el fogják engedni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem a magáncsőd az egyetlen megoldás

Ha probléma van az adósságaink törlesztésével, akkor először érdemes a bankunkhoz fordulni, mivel a hitelünk átstruktúrálásával átmenetileg, vagy a kölcsön lejáratáig alacsonyabb lehet a törlesztőnk, cserébe viszont növekedhet a futamidő. Amennyiben többféle tartozásunk is van (pl: közüzemi, hitel stb.), akkor a bank hitelkiváltást is felajánlhat, ez sokszor kedvező kamatozású hitelt takar. Az előbbi esetekben mindenképp a bankunkat érdemes keresni, mivel akár egyedi ajánlatot is kaphatunk, ami kifejezetten a mi élethelyzetünkre szabott.

A magáncsőd alapvetően egy bizonyos jövedelemszint felett jelent kiutat az adósságspirálból. Ezt a szintet a mostani módosítás csökkentette, azonban előfordulhat, hogy még így is kevesebb a jövedelmünk, mint amivel be tudunk lépni a csődvédelembe. Ebben az esetben jelenthet megoldást a Nemzeti Eszközkezelő (NET). Amennyiben a NET-hez fordulunk, a lakásunkat megveszi az eszközkezelő, amit ezután kedvezmányes áron "visszabérelhetünk" ezután. Akinek nem fontos, hogy saját lakásban lakjon, annak is jó megoldás lehet a NET, hoszen ezzel a magáncsődnél 5 événél hamarabb is megszabadulhat az adósságaitól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?