Eddig égés a magáncsőd: mégsem szabadulunk 5 év alatt?

Pénzcentrum
2015. október 15. 15:04

Az előzetes tervek szerint 20 ezer magyar családnak is segíthet a magáncsőd. Eddig viszont még 100-an sem igényelték a csődvédelmet. Ugyan még a kiegészítő rendeletek sem jelentek meg maradéktalanul, már a törvényt is módosította az országgyűlés, így az eredeti 5 év helyett hosszabb időt is kaphatnak az adósok a tartozás kifizetésére, az adósság egy része viszont ugyanúgy elengedésre kerül.

Kevesebb mint 100 család lépett be a magáncsőd rendszerébe és a további érdeklődők száma is mindössze 500 körül alakul annak ellenére, hogy az előzetes becslések szerint 20 ezer családnak segíthetne kikerülni az adósságspirálból. Az igényt egyébként szeptember 1-e óta nyújthatják be a bajba jutottak, de a törvényhez 17 kiegészítő rendelet egy része még mindig nem készült el, ráadásul a héten a törvény is módosult:

az első ütemben kezdeményezhető adósságrendezési eljárások (volt devizahitelesek) határidejét 2016. március 1-ig kitolta a módosítás.

Milyen módosítások voltak még a törvényben?

Egyértelművé tették, hogy csak magánszemélyek élhetnek a magáncsőddel, ez ugyanis az eredeti szövegben nem volt teljesen egyértelmű. Az igénylést ezentúl a főhitelezőnél és a Csődvédelmi Szolgálatnál egyaránt kérhetjük, ezzel terhet vehetünk le a bank válláról, így a folyamat is felgyorsulhat. Ez aztért lényeges, mert Harrach Péter a Kossuth rádióban ezt mondta:

A bankok "csak mérsékelten érdekeltek" a családi csődvédelmi programban való részvételben, és egy részük megpróbálja elhárítani a náluk jelentkező ügyfeleket.


Jelzáloghiteleknél a hitelező megtérülését nem a csődvédelem ideje alatt (5+2 év), hanem a korábbi futamidő alatt kell biztosítani. Ezáltal a csődvédelem ideje alatt alacsonyabb lehet a törlesztőrészlet. Felmondott szerződés esetén is ehhez igazíthatják a főhitelező megtérülését.

Ez egyébként azt jelenti, hogy nem biztos, hogy az adós minden tartozásától megszabadul 5 év után, sőt, egy 10-15 év hátralévő futamidejű (vagy hosszabb) jelzáloghitel esetén szinte biztos, hogy a tartozásokat a hitel lejáratáig törleszthetjük.

Ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy a lakás eredeti fogalmi értéke feletti főhitelezői tartzást a korábbiakhoz hasonlóan el fogják engedni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem a magáncsőd az egyetlen megoldás

Ha probléma van az adósságaink törlesztésével, akkor először érdemes a bankunkhoz fordulni, mivel a hitelünk átstruktúrálásával átmenetileg, vagy a kölcsön lejáratáig alacsonyabb lehet a törlesztőnk, cserébe viszont növekedhet a futamidő. Amennyiben többféle tartozásunk is van (pl: közüzemi, hitel stb.), akkor a bank hitelkiváltást is felajánlhat, ez sokszor kedvező kamatozású hitelt takar. Az előbbi esetekben mindenképp a bankunkat érdemes keresni, mivel akár egyedi ajánlatot is kaphatunk, ami kifejezetten a mi élethelyzetünkre szabott.

A magáncsőd alapvetően egy bizonyos jövedelemszint felett jelent kiutat az adósságspirálból. Ezt a szintet a mostani módosítás csökkentette, azonban előfordulhat, hogy még így is kevesebb a jövedelmünk, mint amivel be tudunk lépni a csődvédelembe. Ebben az esetben jelenthet megoldást a Nemzeti Eszközkezelő (NET). Amennyiben a NET-hez fordulunk, a lakásunkat megveszi az eszközkezelő, amit ezután kedvezmányes áron "visszabérelhetünk" ezután. Akinek nem fontos, hogy saját lakásban lakjon, annak is jó megoldás lehet a NET, hoszen ezzel a magáncsődnél 5 événél hamarabb is megszabadulhat az adósságaitól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm