5 °C Budapest

Van rá esély? Kiderült, melyik bank veheti meg az MKB-t

2015. szeptember 23. 18:30

Ami 2014-ben nem sikerült a legnagyobb magyar banknak, az 2016-ban összejöhet neki: úgy tudjuk, ismét komolyan érdeklődik az OTP az MKB Bank iránt, és nőtt az esélye a vásárlásra a kormányzati döntéshozóknál is.

A korábban tervezett 2-3 éves állami tulajdon helyett másfél év után, már 2016 elején értékesítené a magyar állam az MKB Bankot - közölte idén augusztusban Balog Ádám MNB-alelnök, aki azóta éppen a bank vezérigazgatói székébe került. Mióta tavaly szeptemberben állami tulajdonba, majd decemberben az MNB közvetlen szanálási hatáskörébe került a hitelintézet, értesüléseink szerint több lehetőség is felmerült a sorsára vonatkozóan, ezeket azonban "a legfelső kormányzati szinten" mára elvetették:

  • Voltak olyan piaci pletykák, amelyek szerint a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Bank (NHB) is szívesen megvásárolta volna az MKB-t. Az ügylet a 2014 elején elmaradt Széchenyi-Raiffeisen tranzakcióhoz hasonlított volna, hiszen az MKB mérlegfőösszege 47-szerese a kisbankénak. Valószínűleg az NHB mint ambiciózus hazai bank dinamikus növekedési céljaira hivatkozva "adták" volna el" a terveket a nagyközönségnek.
  • Folyamatosan lebegtette a kormány és a jegybank az idén szintén állami tulajdonba került, de sokkal jobb állapotban lévő Budapest Bankkal történő összevonást is, ez azonban elsősorban az informatikai rendszerek és a két szervezet inkompatibilitása miatt lekerült a napirendről.
  • A bank állami megvételekor Varga Mihály, majd utána Balog Ádám is több alkalommal nyilatkozott arról, hogy idővel akár tőzsdére vinnék az MKB-t. Ehhez kapóra jött volna az a terv, amely szerint az MNB megvásárolná a Budapesti Értéktőzsdét, de állítólag nem önállóan, hanem csak a legnagyobb magyar bank részeként lenne tőzsdei az MKB.
A Portfolio értesülése szerint az OTP ismét komolyan érdeklődik az MKB iránt, és nőtt az esélye a tranzakcióra a kormány döntéshozóinál is. A cikk megjelentetése előtt nem sokkal az OTP-t is megkereste a portál, a bank később közölte, hogy cáfolják a pletykákat, nem kívánják megvenni az MKB-t.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?