0 °C Budapest

Hol igényeljünk CSOK-ot? Mutatjuk, hogy válassz bankot

2015. augusztus 14. 15:00

A CSOK segítségével könnyebben juthatnak lakáshoz a gyermekes családok, de mennyibe kerül, míg az ingyenmilliókhoz jutunk? A Pénzcentrum mutatja, hogyan fizethetsz kevesebbet az igénylésért.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) sok magyar családnak könnyebbé teheti a lakáshoz jutást, ráadásul az is előfordulhat, hogy a támogatásnak köszönhetően még hitelt sem kell felvenniük. De ilyenkor kihez kell fordulnia a fészekrakóknak?

Itt kérhetjük a CSOK-ot

A CSOK igénylését minden esetben a banknál lehet benyújtani, de nem minden banknál kérhetjük a támogatást. Azoknál a hitelintézeteknél igényelhető a CSOK, melyek a támogatás nyújtására vonatkozóan a lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a Magyar Államkincstárral erre szerződésük van.

Amennyiben a kívánt lakáscél megvalósításához kölcsönre is szükségünk van, akkor a CSOK-ot annál a hitelintézetnél érdemes igényelni, ahol a lakáshitelt is felvesszük. Ha hitel nélkül is meg tudjuk valósítani az otthonteremtést, akkor célszerű a számlavezető bankunkat választani, ha foglalkozik CSOK nyújtásával

- tanácsolta a Pénzcentrum olvasóinak Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A bankok között egyébként különbség abban lehet, hogy van, amely nemcsak a CSOK-ot, hanem a megelőlegező CSOK-ot is önerőként veszi figyelembe. Aki viszonylag kisebb arányú önerővel rendelkezik és nincsen gyermeke, annak ebből a szempontból nem mindegy a bankválasztás.

A költségek tekintetében viszont egységes szabályok szerint járnak el a hitelintézetek. Az igénylőtől a CSOK-ra való jogosultság elbírálásért a kedvezmény 1,5 százaléka, de legfeljebb 30 ezer forint bírálati díjat kérhetnek, ez azonban nem tartalmazza az értékbecslés, illetve a helyszíni szemle díját.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha viszont a CSOK mellé lakáshitelt is felveszünk, akkor a bank nem számíthat fel díjat a kedvezmény igényléséért.

Túl sok a CSOK?

Előfordulhat, hogy kevesebb pénzre van szükségünk, mint az igényelhető maximum kedvezmény. Ilyenkor a lakásvásárlás során a teljes vételárat le kell fednie az önerő, a CSOK és az esetleges hitel összegének.

Ha a lakásvásárlás önerőből és CSOK-ból megvalósítható, akkor érdemes az igénylő által maximálisan igénybe vehető támogatást kihasználni és inkább a saját erőt csökkenteni.

Amennyiben az igénylőnek volt 5 éven belül eladott lakása, s ebből kifolyólag továbbforgatási kötelezettsége van, s így az önerő és a CSOK összege meghaladná a vételárat, akkor nem tudja igénybe venni a támogatás teljes összegét.

Ha például a vételár 10 millió forint, a CSOK összege: 2 millió forint, akkor a korábbi lakáseladásból kötelezően továbbforgatandó összeg: 8,5 millió forint. Ebben az esetben 1,5 millió forint összegű CSOK igénybevételére jogosult a támogatott személy.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 12:25
A Deb24 néven indult új regionális hírportál azt ígéri, éjjel-nappal tájékoztat Debrecen és térsége...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06