11 °C Budapest

Ilyen ajándékokat adnak a hitelekhez a magyar bankok

2015. július 9. 05:47

Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkoztunk a személyi kölcsönökkel és a hitelkiváltással. Mindkettő fontos, aktuális téma, sokakat érint. Sokan vannak azonban olyanok is, akik kimondottan távol tartják magukat mindenféle hitelterméktől - részben azért, mert az elmúlt években a devizahitelek miatt megugrott a tartozásuk, részben pedig azért, mert mindig is hitelek nélküli családi gyarapodásban gondolkoztak.

A hitel azonban nem ördögtől való dolog, hanem világszerte az egyik legnépszerűbb banki termék: megvan a haszna a nemzetgazdaságban, a vállalatok működésében, és a családok életében egyaránt. Persze csak akkor, ha okosan, felelősen, felkészülten használjuk őket - és alaposan elolvassuk az apróbetűs részeket. A hitelkiváltásnál és a személyi kölcsönnél is vannak ilyen apróbetűk - de persze sok a kedvezményes lehetőség is.

Tablet vagy pénzvisszatérítés a személyi kölcsönhöz

A személyi kölcsön legfontosabb jellemzője, hogy általában szabad felhasználású, azaz nem célhoz kötött, vagyis bármilyen célra - például rendkívüli kiadások fedezése, nagyobb események, esküvő lebonyolítása - felhasználható. Vannak azonban olyan személyi kölcsönök, amelyeknek célja előre meghatározott. Ezek leggyakrabban valamely tartós fogyasztási cikk vásárlására, vagy például utazásra szólnak.

A kölcsön forintban igényelhető. Összege jellemzően százezertől ötmillió forintig terjed.

A futamidő rugalmas, általában 12-72 hónap. A kölcsön a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető, a THM (teljes hiteldíj mutató) pedig nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.

Érdemes alaposan elolvasni a hitel felvételének feltételeit: sok személyi kölcsön kínál első látásra rendkívül kedvező kamatokat: van, ahol szuperalacsony, 10 százalék alatti kamatokat is találunk. Fontos azonban, hogy hasonlítsuk össze a különböző bankok által kínált konstrukciók jellemzőit: a kamat mellett a THM-et, és kérdezzünk rá az egyéb felmerülő költségekre, vagy akár az előtörlesztésre is.

A pénzintézetek - természetesen csak a szabályokban meghatározott keretek között - sokat tesznek azért, hogy az általuk kínált személyi kölcsönt válasszuk.

Különféle kedvezményeket, ajándékokat kínálnak ügyfeleiknek.

Jelenleg is találunk olyan kölcsönt, ahol például tabletet adnak ajándékba, van, amelyiknél évente egyszer elhalaszthatunk egy havi törlesztést, van, ahol online regisztrálásnál kamatkedvezményt adnak. De találunk olyan pénzintézetet, ahol konkrétan pénzvisszatérítést kaphatunk: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kölcsön összegétől és a futamidőtől függően visszatérítik a kölcsönösszeg egy részét. Erre jellemzően a kamatperiódus végén kerül sor, persze csak akkor, ha mindig pontosan törlesztettünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hitelkiváltásból adósságcsökkentés

A legtöbb hitelintézet kínál kedvezményes lehetőséget hitelkiváltásra, adósságcsökkentésre. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása szerint akkor érdemes kiváltani a hitelünket, ha hosszú távra kedvező feltételeket kapunk. Ilyen lehet például, ha

  • azonos futamidő alatt alacsonyabb kamatozás mellett kisebb lesz a törlesztőrészletünk,
  • ha tudunk magasabb törlesztőt vállalni, így rövidíteni a futamidőt, így összességében kevesebb kamatot, díjat kell fizetnünk,
  • ha tudjuk csökkenteni a hitel költségeit (például a kezelési költséget).

Természetesen itt sem érdemes az első szembejövő ajánlatot választani: ha saját bankunk kínál ilyen lehetőséget, akkor is nézzünk körül más pénzintézeteknél, keressük a legkedvezőbb ajánlatot - havonta több ezer forint is múlhat ezen.

Ugyanakkor - ahogy arra az MNB is felhívja a figyelmet - egyes hitelközvetítők látványosan kedvezőnek tűnő konstrukciókkal és a hitelkiváltás gyors rendezésével hitegetnek. Ezek a személyek vagy vállalkozások gyakran további, jelentős díjakat felszámolva vállalják a hitelkiváltást: érdemes megbízható hitelintézettel szerződni, engedélyét leellenőrizni, illetve olyan hiteltanácsadó céghez fordulni, amely díjmentesen dolgozik.

Adósságcsökkentésnél gondoljuk át, mennyit tudunk/szeretnénk megtakarítani a hitelkiváltással, hogyan változik a futamidőnk, mennyi lesz az új törlesztőrészletünk, az új kamatunk és THM-ünk. És persze itt is figyeljünk az apróbetűs részekre: mindig kérdezzünk rá, hogy milyen egyéb feltételeket kell teljesítenünk (a legtöbbször például az új banknál nyitott számlánkra kell utaltatnunk fizetésünket), és azt is tudjuk meg, milyen költséggel jár a hitelkiváltás (van-e például folyósítási díj, vagy más "rejtett" költségek).

Ahogy a személyi kölcsönnél, itt is éles a verseny az ügyfelekért - így a bankok különféle kedvezményeket kínálnak.
A kedvező - akár már 10% körüli - kamatok mellett a hitelintézetek jellemzően biztosítják az egyszerű és gyors elbírálás, a könnyű igénylés lehetőségét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm