0 °C Budapest

Ilyen ajándékokat adnak a hitelekhez a magyar bankok

2015. július 9. 05:47

Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkoztunk a személyi kölcsönökkel és a hitelkiváltással. Mindkettő fontos, aktuális téma, sokakat érint. Sokan vannak azonban olyanok is, akik kimondottan távol tartják magukat mindenféle hitelterméktől - részben azért, mert az elmúlt években a devizahitelek miatt megugrott a tartozásuk, részben pedig azért, mert mindig is hitelek nélküli családi gyarapodásban gondolkoztak.

A hitel azonban nem ördögtől való dolog, hanem világszerte az egyik legnépszerűbb banki termék: megvan a haszna a nemzetgazdaságban, a vállalatok működésében, és a családok életében egyaránt. Persze csak akkor, ha okosan, felelősen, felkészülten használjuk őket - és alaposan elolvassuk az apróbetűs részeket. A hitelkiváltásnál és a személyi kölcsönnél is vannak ilyen apróbetűk - de persze sok a kedvezményes lehetőség is.

Tablet vagy pénzvisszatérítés a személyi kölcsönhöz

A személyi kölcsön legfontosabb jellemzője, hogy általában szabad felhasználású, azaz nem célhoz kötött, vagyis bármilyen célra - például rendkívüli kiadások fedezése, nagyobb események, esküvő lebonyolítása - felhasználható. Vannak azonban olyan személyi kölcsönök, amelyeknek célja előre meghatározott. Ezek leggyakrabban valamely tartós fogyasztási cikk vásárlására, vagy például utazásra szólnak.

A kölcsön forintban igényelhető. Összege jellemzően százezertől ötmillió forintig terjed.

A futamidő rugalmas, általában 12-72 hónap. A kölcsön a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető, a THM (teljes hiteldíj mutató) pedig nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.

Érdemes alaposan elolvasni a hitel felvételének feltételeit: sok személyi kölcsön kínál első látásra rendkívül kedvező kamatokat: van, ahol szuperalacsony, 10 százalék alatti kamatokat is találunk. Fontos azonban, hogy hasonlítsuk össze a különböző bankok által kínált konstrukciók jellemzőit: a kamat mellett a THM-et, és kérdezzünk rá az egyéb felmerülő költségekre, vagy akár az előtörlesztésre is.

A pénzintézetek - természetesen csak a szabályokban meghatározott keretek között - sokat tesznek azért, hogy az általuk kínált személyi kölcsönt válasszuk.

Különféle kedvezményeket, ajándékokat kínálnak ügyfeleiknek.

Jelenleg is találunk olyan kölcsönt, ahol például tabletet adnak ajándékba, van, amelyiknél évente egyszer elhalaszthatunk egy havi törlesztést, van, ahol online regisztrálásnál kamatkedvezményt adnak. De találunk olyan pénzintézetet, ahol konkrétan pénzvisszatérítést kaphatunk: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kölcsön összegétől és a futamidőtől függően visszatérítik a kölcsönösszeg egy részét. Erre jellemzően a kamatperiódus végén kerül sor, persze csak akkor, ha mindig pontosan törlesztettünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hitelkiváltásból adósságcsökkentés

A legtöbb hitelintézet kínál kedvezményes lehetőséget hitelkiváltásra, adósságcsökkentésre. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása szerint akkor érdemes kiváltani a hitelünket, ha hosszú távra kedvező feltételeket kapunk. Ilyen lehet például, ha

  • azonos futamidő alatt alacsonyabb kamatozás mellett kisebb lesz a törlesztőrészletünk,
  • ha tudunk magasabb törlesztőt vállalni, így rövidíteni a futamidőt, így összességében kevesebb kamatot, díjat kell fizetnünk,
  • ha tudjuk csökkenteni a hitel költségeit (például a kezelési költséget).

Természetesen itt sem érdemes az első szembejövő ajánlatot választani: ha saját bankunk kínál ilyen lehetőséget, akkor is nézzünk körül más pénzintézeteknél, keressük a legkedvezőbb ajánlatot - havonta több ezer forint is múlhat ezen.

Ugyanakkor - ahogy arra az MNB is felhívja a figyelmet - egyes hitelközvetítők látványosan kedvezőnek tűnő konstrukciókkal és a hitelkiváltás gyors rendezésével hitegetnek. Ezek a személyek vagy vállalkozások gyakran további, jelentős díjakat felszámolva vállalják a hitelkiváltást: érdemes megbízható hitelintézettel szerződni, engedélyét leellenőrizni, illetve olyan hiteltanácsadó céghez fordulni, amely díjmentesen dolgozik.

Adósságcsökkentésnél gondoljuk át, mennyit tudunk/szeretnénk megtakarítani a hitelkiváltással, hogyan változik a futamidőnk, mennyi lesz az új törlesztőrészletünk, az új kamatunk és THM-ünk. És persze itt is figyeljünk az apróbetűs részekre: mindig kérdezzünk rá, hogy milyen egyéb feltételeket kell teljesítenünk (a legtöbbször például az új banknál nyitott számlánkra kell utaltatnunk fizetésünket), és azt is tudjuk meg, milyen költséggel jár a hitelkiváltás (van-e például folyósítási díj, vagy más "rejtett" költségek).

Ahogy a személyi kölcsönnél, itt is éles a verseny az ügyfelekért - így a bankok különféle kedvezményeket kínálnak.
A kedvező - akár már 10% körüli - kamatok mellett a hitelintézetek jellemzően biztosítják az egyszerű és gyors elbírálás, a könnyű igénylés lehetőségét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
MEDIA1  |  2023. február 5. 12:22
Februártól a TV2 Csoport sportcsatornái közvetítik a Coupe de France mérkőzéseit. A most megkötött h...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?