Nem is gondolnád, mennyien járnak jól ezzel a hitellel

Nem is gondolnád, mennyien járnak jól ezzel a hitellel

2015. június 4. 16:35

Az alacsony piaci kamatok miatt az állami támogatott lakáshitelek népszerűsége visszaesett az elmúlt években. Ennek ellenére érdemes lehet ebben a konstrukcióban gondolkozni, mivel a törlesztőrészlet túlzott megugrásától részben megvédhet, ha kamattámogatást veszünk igénybe. Kinek éri meg ilyen kölcsönt felvennie?

Az állami kamattámogatású lakáshitelek mára veszítettek korábbi népszerűségükből, ami annak köszönhető, hogy piaci kamatozású lakáshiteleiket a bankok egyre alacsonyabb kamatláb mellett kínálják. A különböző kamatkedvezmények igénybevételével több hitelkonstrukció is a támogatott hitel alatti kamatszinten érhető el, ráadásul lényegesen több jogszabályi feltételnek kell megfelelni, mint piaci kamatozású hitel igénylésénél.

Kinek éri meg a kamattámogatott hitel?

Az Otthonteremtési kamattámogatást (OTK) annak éri meg igényelni, aki piaci kamatozású lakáshitel felvétele esetén nem érne el olyan kedvező kamatszintet, mint amit az OTK biztosít. Tipikusan ilyen eset, amikor az ügyfél nem tudja teljesíteni a kamatkedvezményhez szükséges munkabér jóváírást

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Emellett azt is érdemes lehet mérlegelni, hogy a piaci kamatozású kölcsönök kamatai megnövekedhetnek, erre figyelmeztetett a napokban a jegybank tanácsadója, Vonnál Balázs is. Amikor ez megtörténik, a törlesztőrészlet akár nagyobb mértékben is megugorhat, ez ellen nyújthat részleges védelmet a kamattámogatás.

Hogyan változhat a törlesztőrészlet?

A kamattámogatott hitelek kamatozását a törvény határozza meg, ennek köszönhetően a bankok között nem találunk eltérést ebből a szempontból. Az egy éves kamatperiódusú kölcsön kamatozásának alapját a 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek hozamának 130 százaléka adja. Ehhez fixen 3 százalékpontos többlet adódik.

Az öt éves kamatperiódusú hitel kamatait is hasonlóan határozzák meg, ebben az esetben az öt éves állampapírok átlaghozamának 130 százalékához kell 3 százalékpontot adni, hogy megkapjuk az aktuális kamatozás mértékét.

A referenciahozamokhoz köthető a támogatás mértéke is, új lakás vásárlásakor, építésekor legfeljebb két gyermek esetén a referencia 60 százaléka, kettőnél több gyermek esetén pedig 70 százalékára rúg. Használt lakás vásárlása, korszerűsítése, bővítése, stb. esetén a támogatás mindössze a referenciakamat felét teszi ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fentiek mellett lényeges szabály, hogy a kamattámogatás csak akkor jár, ha az ügyleti kamat mértéke legalább 6 százalékos.

Ha a kamat adós által fizetett része 6 százalék alá csökkenne, úgy azon időszakra a kamattámogatás olyan mértékben csökken, hogy a támogatott személy által fizetett ügyleti kamat mértéke a 6 százalékot elérje. Amennyiben az ügyleti kamat 6 százalék alá csökken, úgy az adós a teljes ügyleti kamatot fizeti

- teszi hozzá Fitos Szilárd.

Ennyi lehet a maximum összeg

A lakásra fordított összeg maximum 30 millió forint lehet új lakás vásárlásakor és 20 millió forint az egyéb esetekben (használt lakás, felújítás stb.). Lényeges azonban, hogy ennek maximum a felét kaphatjuk meg kamattámogatásként (15, illetve 10 millió forint).

Ezeket a feltételeket kell teljesíteni az igényléshez

  • Az OTK igénybevételével épített vagy vásárolt lakásban az igénylőknek együttesen legalább 50 százalékos tulajdonjoggal kell rendelkezniük, amit a hitelcél megvalósulása után igazolnak.
  • Korszerűsítés vagy bővítés esetén a támogatott személyeknek már a kérelem benyújtásának időpontjában legalább 50 százalékos tulajdonjoggal kell rendelkezniük a célingatlanban.
  • Az OTK-val finanszírozott lakóingatlanban lakóhelyet kell létesíteniük legalább a kamattámogatás időszakára, s ugyanezen időpontig a lakást haszonélvezeti, használati jog nem terhelheti.
  • Vásárlás esetén az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozói.
  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása.
  • Igazolni kell, hogy legalább 180 napja társadalombiztosításra jogosultak vagyunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?