5 °C Budapest

Ennél hosszabb futamidőt már nem érdemes vállalni

2015. május 20. 14:35

Amikor lakáshitelt veszünk fel, általában évtizedekre elkötelezzük magunkat, ezért jól meg kell fontolni, melyik bankot választjuk. A kölcsön igénylésekor az egyik legfontosabb a futamidő kiválasztása. Milyen időtávra érdemes felvenni a lakáshitelünket, és mi az az időtáv, aminél már nem érdemes meghosszabbítani a kölcsön futamidejét?

Sok lakáshitelnél találkozhatunk azzal, hogy a hitel futamideje túlnyúlik 20 éven, de előfordulnak 35 éves futamidőre felvett kölcsönök is. A Pénzcentrum egy hitelszakértőt kérdezett meg arról, hogy miért érheti meg ilyen hosszú futamidőt vállalnunk.

Rövidebb futamidő = kevesebb visszafizetett pénz

Minél rövidebb futamidőre kötelezzük el magunkat, a futamidő végén összességében annál kevesebbet fizetünk vissza. Egy 5 milliós lakáshitelnél például 15 év alatt hozzávetőlegesen 7,9 millió forintot fizetünk vissza, ugyanakkor, ha 20 éves futamidőt választunk, a visszafizetett összeg megközelíti a 9 millió forintot

 - mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A futamidő lerövidítésével tehát jelentős mértékben csökkenthető a visszafizetett összeg. Lényeges figyelembe venni azt is, hogy a hitel futamideje ne tartson a nyugdíjas évekig. Nem érdemes 30-35 éves futamidőt választani, mivel 20 év felett a törlesztőrészletünk már alig csökken, míg a visszafizetett összeg tovább növekszik.

Törekedjünk a biztonságra!

A futamidő megválasztásánál nemcsak a minél rövidebb futamidőt kell szem előtt tartani, hanem mindenképpen olyan időtáv mellett kell dönteni, amelyre számolt törlesztő részletet biztonsággal tudunk vállalni. Az általunk választott törlesztő részletet hosszú távon kell, hogy tudjuk fizetni, így a döntéskor arra is gondolni kell, hogy esetleges átmeneti pénzügyi gondok esetén is szerződésszerűen tudjunk törleszteni.

A háztartás jövedelmi helyzetétől, a hitelösszegtől függően tehát vannak olyan esetek, amikor 15 évet meghaladó futamidő lehet ideális. Ha anyagi helyzetünk pozitívan alakul, az előtörlesztés lehetőségével minden pénzintézetnél élhetünk.

Meg kell felelni a központi szabályoknak is

A futamidőt az adós az életkori előírások figyelembevételével egy bizonyos szintig saját maga megválaszthatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vannak azonban korlátozások is. 2015. január elsejétől alkalmazzák a bankok a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) szabályt. Az ennek való megfelelés azt jelenti, hogy nettó 400 ezer forint alatti jövedelem esetén az adós összes havi törlesztő részletének bele kell férnie az igazolt jövedelem 50 százalékába, nettó 400 ezer forint feletti jövedelem esetén a 60 százalékába

- teszi hozzá Fitos. A JTM-nek való megfelelés viszont sok esetben csak a futamidő kitolásával érhető el.

Az ideális futamidő tehát egyénre szabott, egyrészt meg kell felelni a JTM-nek és a felső életkorhatárnak, másrészt azt a futamidőt kell választani, amely esetén az adott törlesztő részlet biztonsággal vállalható.

 Emellett viszont érdemes törekedni a minél rövidebb időtávra is, hiszen így jóval kevesebbet kell visszafizetni a banknak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?