14 °C Budapest

Ennél hosszabb futamidőt már nem érdemes vállalni

2015. május 20. 14:35

Amikor lakáshitelt veszünk fel, általában évtizedekre elkötelezzük magunkat, ezért jól meg kell fontolni, melyik bankot választjuk. A kölcsön igénylésekor az egyik legfontosabb a futamidő kiválasztása. Milyen időtávra érdemes felvenni a lakáshitelünket, és mi az az időtáv, aminél már nem érdemes meghosszabbítani a kölcsön futamidejét?

Sok lakáshitelnél találkozhatunk azzal, hogy a hitel futamideje túlnyúlik 20 éven, de előfordulnak 35 éves futamidőre felvett kölcsönök is. A Pénzcentrum egy hitelszakértőt kérdezett meg arról, hogy miért érheti meg ilyen hosszú futamidőt vállalnunk.

Rövidebb futamidő = kevesebb visszafizetett pénz

Minél rövidebb futamidőre kötelezzük el magunkat, a futamidő végén összességében annál kevesebbet fizetünk vissza. Egy 5 milliós lakáshitelnél például 15 év alatt hozzávetőlegesen 7,9 millió forintot fizetünk vissza, ugyanakkor, ha 20 éves futamidőt választunk, a visszafizetett összeg megközelíti a 9 millió forintot

 - mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A futamidő lerövidítésével tehát jelentős mértékben csökkenthető a visszafizetett összeg. Lényeges figyelembe venni azt is, hogy a hitel futamideje ne tartson a nyugdíjas évekig. Nem érdemes 30-35 éves futamidőt választani, mivel 20 év felett a törlesztőrészletünk már alig csökken, míg a visszafizetett összeg tovább növekszik.

Törekedjünk a biztonságra!

A futamidő megválasztásánál nemcsak a minél rövidebb futamidőt kell szem előtt tartani, hanem mindenképpen olyan időtáv mellett kell dönteni, amelyre számolt törlesztő részletet biztonsággal tudunk vállalni. Az általunk választott törlesztő részletet hosszú távon kell, hogy tudjuk fizetni, így a döntéskor arra is gondolni kell, hogy esetleges átmeneti pénzügyi gondok esetén is szerződésszerűen tudjunk törleszteni.

A háztartás jövedelmi helyzetétől, a hitelösszegtől függően tehát vannak olyan esetek, amikor 15 évet meghaladó futamidő lehet ideális. Ha anyagi helyzetünk pozitívan alakul, az előtörlesztés lehetőségével minden pénzintézetnél élhetünk.

Meg kell felelni a központi szabályoknak is

A futamidőt az adós az életkori előírások figyelembevételével egy bizonyos szintig saját maga megválaszthatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vannak azonban korlátozások is. 2015. január elsejétől alkalmazzák a bankok a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) szabályt. Az ennek való megfelelés azt jelenti, hogy nettó 400 ezer forint alatti jövedelem esetén az adós összes havi törlesztő részletének bele kell férnie az igazolt jövedelem 50 százalékába, nettó 400 ezer forint feletti jövedelem esetén a 60 százalékába

- teszi hozzá Fitos. A JTM-nek való megfelelés viszont sok esetben csak a futamidő kitolásával érhető el.

Az ideális futamidő tehát egyénre szabott, egyrészt meg kell felelni a JTM-nek és a felső életkorhatárnak, másrészt azt a futamidőt kell választani, amely esetén az adott törlesztő részlet biztonsággal vállalható.

 Emellett viszont érdemes törekedni a minél rövidebb időtávra is, hiszen így jóval kevesebbet kell visszafizetni a banknak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm