27 °C Budapest
Biztos, hogy jól számolt a bank? Segítünk a devizahiteleseknek

Biztos, hogy jól számolt a bank? Segítünk a devizahiteleseknek

2015. április 19. 15:10

Nincs könnyű dolguk azoknak, akik saját maguk szeretnék kiszámolni, a helyes elszámolási összeget kapták-e meg a bankjuktól.

A számítás menete nagy vonalakban:

  • Kiszámítjuk a hiteltartozás kezdeti devizaértékét úgy, mintha az aktuális MNB-árfolyamon folyósította volna a bank az adott forintösszeget. Mivel az MNB-árfolyam magasabb a folyósítási (vételi) árfolyamnál, az így átszámított devizatartozás kisebb lesz az eddig hittnél.
  • Az így megkapott átszámított devizatartozásból az eredeti kamat, a költségek és a futamidő figyelembevételével kiszámítjuk az átszámított törlesztőrészletet, szintén devizában (ebben például az Excel RÉSZLET függvénye vagy egy internetes kalkulátor segítségünkre lehet).
  • A ténylegesen befizetett törlesztőrészletet az aktuális MNB-árfolyamon devizára számítjuk, majd ebből a fenti átszámított törlesztőrészletet kivonjuk. Így megkapjuk az aktuális túlfizetést, amelyet a (pl. PRÉSZLET függvény segítségével kiszámolt) normál, szintén devizában számított tőketörlesztéshez hasonlóan kivonunk az aktuális (előző hónapban megmaradt) devizatartozásból. Az új, átszámított törlesztőrészletet legközelebb már ez utóbbiból számoljuk ki.
  • Ha ezt az átszámítást mostanáig, minden törlesztési időszakra megismételve végrehajtjuk, akkor megkapjuk a jelenlegi átszámított, csökkentett devizatartozásunkat. A mostani és az átszámított devizatartozás különbözete nem más, mint az elszámolási összeg.
  • A számítás során a túlfizetésekkel ellentétesen, az elszámolási összeget csökkentő tételként kell figyelembe venni a banktól kapott kedvezményeket (pl. átmeneti kamatkedvezmény vagy az árfolyamgát során elengedett kamattartozás fele). A kiszámított összeg elsőként az esetleges elmaradásokat, majd a gyűjtőszámlát és az esetleges áthidaló kölcsönt, és csak legvégül az alap tőketartozást csökkenti.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?