7 °C Budapest

Tele vagy hitelekkel? Így váltsd ki őket olcsón

2015. április 13. 16:52

A jelenlegi hitelkamatokhoz foghatót Magyarországon évtizedek óta nem tapasztalhattunk, így akinek régi hitele vagy adóssága van most érdemes rendeznie. Emellett az elszámolás miatt csökkennek a devizahiteles tartozások, így nekik is érdemes lehet elgondolkodni a hitel lecserélésében, különösen, ha a kölcsönt nem forintosították automatikusan. Milyen kölcsönt válasszunk az adósságrendezéshez?

A jegybanki alapkamat csökkenése és az elszámolások miatti tartozáscsökkenés miatt sok adós keres olcsóbb hitelt a jelenleginél. A lakáshitelesek számára (akár devizahitel akár forinthitel) egyértelmű a hitelkiváltás típusa, ugyanis lakás célra felhasználható kölcsönt vehetnek fel. Azonban vannak olyan adósságok, amiket érdemes lehet egy új hitelből kifizetni.

Milyen hitelt vehetünk fel?

A nem lakáscélra felhasznált kiváltáson felül is több célból vehetünk fel kölcsönt. Erre két hiteltípus a leginkább alkalmas:

  • A szabad felhasználású jelzáloghitel
  • Személyi kölcsön

A legnagyobb különbség a két konstrukció között az, hogy míg a személyi kölcsön mögött nincs fedezet, addig a jelzáloghitel mögött (jellemzően ingatlan) fedezet van. Emiatt egyébként ez utóbbit már jóval alacsonyabb kamatok mellett is elérhetjük.

További eltérés, hogy a személyi kölcsönre az 1 millió forint alatti, míg a jelzáloghitelre az e feletti hitelösszeg jellemző, igaz, ez alól lehetnek kivételek. A hitel tartama szintén eltérő, személyi kölcsönöknél 3 és 5 év közötti, míg jelzálog alapú társaiknál akár 10 éves futamidő a jellemző. Emellett mind a két kölcsönt szabadon, bármire felhasználhatjuk, vagyis bármilyen fajta adósságunkat, hitelünket kifizethetjük belőle.

Melyik a jobb kölcsön adósságrendezésre?

Szabad felhasználású jelzáloghitellel történő hitelkiváltás esetén az elsődleges cél a törlesztőrészlet mérséklése, de emellett az ügyfél szabadon felhasználható összeghez is hozzájuthat

 - mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Sokan ugyanis a korábbi adósságaik (hitel, közüzemi stb.) összevonása mellet egyéb célra is felhasználják a hitelkeretüket, például ebből mennek el nyaralni, vagy az esküvőjüket fizetik ki a felvett hitelből.

Akinek van lehetősége ingatlanfedezet bevonására, az zömmel korábbi, fedezet nélkül felvett hiteleit, általában személyi kölcsönt, hitelkártya-tartozást vált ki, hiszen ingatlan bevonásával nagymértékben csökkenthető a havi törlesztési kötelezettség

 - tette hozzá a hitelszakértő. A korábbi adósságok így nagymértékben csökkenthetőek, hiszen egy személyi kölcsön teljes hiteldíj mutatója (THM) akár 20 százalék körül is alakulhat, sőt a hitelkártyák THM-je 40 százalék körül mozog. Ezzel szemben szabad felhasználású jelzáloghitelt már 10 százalék körüli THM mellett is találunk a bankok ajánlatai között.

A személyi kölcsönök kamata magasabb, mint a szabad felhasználású jelzáloghiteleké, hiszen nagyobb a bank kockázata. A jelzáloghitelnél a tartozás visszafizetésének biztosítéka az adós jövedelme mellett a fedezetül bevont ingatlan is, míg a személyi kölcsönnél csupán az igénylő jövedelme a visszafizetés biztosítéka.

Ezt a hitelt válasszuk adósságrendezésre

Ha 1 millió forint alatti hitelre van szükségünk, akkor a személyi kölcsön lehet a jó megoldás számunkra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha viszont lehetőségünk van ingatlan fedezetet adni a banknak, akkor érdemes lehet elgondolkodni nagyobb hitelösszegben és a szabad felhasználású jelzáloghitelt választani, hiszen jóval kedvezőbb kamatokat kínálnak ezek a konstrukciók.

Természetesen csak akkor érdemes nagyobb hitelösszeget választani, ha a törlesztőrészletek kifizetése nem okoz nehézséget, illetve a felvett összeget hasznosan tudjuk elkölteni.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy jelzáloghitel felvétele esetén számolnunk kell értékbecslési és közjegyzői díjakkal, illetve földhivatali költségekkel, míg a személyi kölcsön esetében ezek nem merülnek fel. Ha viszont kellő körültekintéssel választjuk ki a bankunkat, akkor ezeket a díjakat megúszhatjuk, ugyanis több hitelező elengedheti a díjak egy részét vagy egészét hitelkiváltás vagy bizonyos egyéb feltételek teljesülése esetén.

Kivárnám, amíg lejjebb megy az alapkamat

A fair bank törvény bevezetésével a hitelkamatok átláthatóságát vezették be, ennek köszönhetően a hitelkamatok java referenciához kötött. Ha pedig ez a referencia rövid futamidejű (3, 6 vagy 12 hónapos), akkor a kamatunk le fogja követni az alapkamat változását, akkor is, ha csökken, és akkor is ha növekszik.

Ha viszont a fix kamatozású kölcsönt választunk, akkor ezzel rögzíthetjük a törlesztőrészletünket, ami kiszámíthatóságot ad kamattöbbletért cserébe. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem