19 °C Budapest
Ennyire szálltak el a devizás autóhitelesek törlesztői

Ennyire szálltak el a devizás autóhitelesek törlesztői

2015. február 4. 13:02

Február 1-jén végleg megszabadultak az árfolyamkockázatoktól a jelzáloghitelesek és a lakáslízinggel rendelkezők. Az autóhitelesek, autólízingesek, személyi kölcsönösök és vállalkozások azonban a svájci jegybank január 15-ei döntése és a forintosítás elmaradása miatt rosszul jártak. Mutatjuk, jelen állás szerint mennyire.

A február 1-jei fordulónappal megtörtént a konverzió, amelyről a pénzügyi intézmények március-április folyamán tájékoztatják ügyfeleiket, az elszámolási információkhoz hasonlóan. A törvény szerint az alábbiakat érinti a forintosítás:

  • Deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződések: ide tartoznak a jelzálog fedezete mellett nyújtott lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek is
  • Ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződések: ide leginkább a lakáslízingek tartoznak
  • A felmondott szerződések esetében a hitelnyújtó által késedelmesként még nyilvántartott, jelzáloghitelből vagy ingatlanlízingből eredő devizatartozások
Az autóhitelekre, autólízing-szerződésekre és a fedezetlen fogyasztási hitelekre tehát nem vonatkozik a forintosítás, mint ahogy a vállalkozók, vállalatok hiteleire sem.

Ez azt jelenti, hogy e szerződések esetében a törlesztőrészlet a piaci (pontosabban az árfolyamrés megszűnése miatt az aktuális hivatalos jegybanki) árfolyamot követi továbbra is, rugalmas futamidejű konstrukciók esetében pedig a futamidő hosszabbodik.

Az alábbiakban egy átlagosnak mondható, 2008 februárjában, fixen 8 évre felvett 2 millió forintos, változatlanul 10%-os kamatozású frankalapú autóhitel törlesztőrészletét mutatjuk.

A kezdeti 30 ezer forintról 77%-kal, csaknem 54 ezer forintra nőtt mára a törlesztőrészlet (a jelenlegi árfolyam alapján). A svájci jegybank döntése előtt, decemberben ez még "csak" 48 ezer forint volt, vagyis 11%-os a növekedés a frank legújabb elszállása miatt decemberhez képest (szerencsére január második feléhez képest viszont kicsit lejjebb jött az árfolyam).

Öröm az ürömben, hogy az autóhitelesek terheit az alábbiak csökkentik:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Az üzemanyagárak eddigi esése
  • Az elszámolás (átlagosan náluk valószínűleg 10-15 százalékkal) 

Ha valakinek e két kedvező hatást figyelembe véve is elviselhetetlen az új törlesztőrészlet, annak érdemes felkeresnie a hitelezőjét valamilyen könnyítésért (átmeneti törlesztőrészlet-fixálás, kamatelengedés, futamidő-hosszabbítás stb.).

Futamidő-hosszabbítás esetén kamatfeltételektől, a fennálló hátralévő futamidőtől és a frank árfolyammozgásaitól függően néhány hónappal vagy akár 1-2 évvel is hosszabbodhat a futamidő, cserébe viszont szinten marad a törlesztőrészlet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30