Nincs szükségük ezekre a magyar családoknak januárban

Nincs szükségük ezekre a magyar családoknak januárban

2015. január 31. 07:01

Kevésbé szorulunk anyagi segítségre az év első hónapjaiban. Legalábbis így tűnik az alapán, hogy általánosságban csökken ilyenkor a gyorskölcsönöket igénylők és a zálogházba betérők száma. A szakemberek nem is nagyon számítottak másra, évek óta inkább a karácsonyi időszak az egyik legforgalmasabb.

Egy átlagos magyar család 25-30 ezer forintot költ karácsonykor, de van, akinek ennél jóval nagyobbak az ünnepi kiadásai. A korábbi évek tapasztalatai szerint az év végi ünnepi költekezést sokan fogyasztási hitelekből oldják meg, így november-decemberben megugrik az e hiteltípusok iránti érdeklődés. Úgy tűnik azonban, hogy a megnövekedett karácsonyi pénzigény nincs hatással az új évre, és nem kell utólag pótolni a családi kasszabeli hiányt. A Pénzcentrum által megkérdezett gyors kölcsönökre specializálódott hitelintézetek, illetve a Magyar Zálogházak Szövetsége nem igazán tudott megemelkedett januári forgalomról beszámolni.

Ugyan nem beszélhetünk rohamszerű hiteligénylésről, de az év eleje mindig kiemelt időszak a Cofidis számára. Ebben az időszakban némi növekedést tapasztalunk a beérkező kérelmek tekintetében - ebben valószínűleg komoly szerepet játszik az év végi költekezés

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt évekhez hasonló mértékben nőtt idén is az ügyfeleik száma, azaz nincs érezhető roham ebben az évben. Ezzel szemben a Providentnél pont fordított gyakorlat mutatkozik, mint ahogy azt a Pénzcentrum megkeresésére elmondták:

Januárban nem tapasztalható nagyobb számú hitelérdeklődés, mint az év más részében, sőt, az év első hónapja inkább az átlaghoz képest is kissé visszafogottabb időszaknak számít.

Hasonló a helyzet a zálogpiacon is.

Az ünnepek előtti és a két ünnep közötti időszak, ahogyan a kereskedelmi forgalomban, úgy a zálogpiacon is általánosan erősnek mondható. Az ünnepek utáni, kiemelten a januári forgalom jellemzően nem tartozik a legerősebb hónapok közé.

- mondta el a Pénzcentrumnak Szabó Szabina, a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetségének elnöke.

Sokkal inkább az aranyár alakulása és az egyéb finanszírozási formák elérhetősége határozza meg a zálogkölcsönök iránti keresletet. Korábban az év végi ünnepekhez, az év elejéhez, a nyaralási időszakhoz, az iskolakezdéshez kapcsolódó időszakok számítottak a legforgalmasabbnak. Mára azonban a szezonalitás egyre kevésbé van jelen a zálogforgalomban. Az elmúlt években a zálogpiacra komoly, kétszámjegyű szűkülés a jellemző, mely nehéz helyzetbe hozta a piac kisebb szereplőit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zálogfiókok nagy része Magyarországon csak nemesfém ékszerekre - aranyra, ezüstre, nemesfém tárgyakra nyújt kölcsönt, a zálogkölcsönöket finanszírozó bankok, takarékszövetkezetek, pénzügyi vállalkozások is a nemesfém tárgyakat tekintik az értéküket legjobban tartó zálogba vehető tárgyaknak.

Néhány speciális képességgel rendelkező vállalkozás más zálogtárgyakra is nyújt kölcsönt, értékes műtárgyak mellett a műszaki cikkek, szőrme-bőráruk és a hangszerek is szóba jöhetnek.

Az elmúlt évekhez képest a zálog kölcsön biztosítékául felajánlott nemesfém tárgyak körében az ezüst aránya mutat némi növekedést, azonban a forgalomban továbbra is a meghatározó szerep az arany ékszereké. Az arany ékszerek tekintetében sajnos a minőség folyamatos csökkenése figyelhető meg és egyre kisebb értékű tárgyakat ajánlanak fel zálogkölcsön fedezeteként - egészítette ki Szabó Szabina.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?