8 °C Budapest

Lidl, Aldi, Tesco, Spar: ezért húzzák ki alóluk a talajt - a 47. hét hírei

2014. november 23. 17:37

Ezek voltak a 47. hét legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes cikk elolvasásához kattints a címekre.

Segíts egy játékkal, lepj meg egy gyereket karácsonykor (x)
Idén a Pénzcentrum is csatlakozott a Polgár Alapítvány karácsonyi játékgyűjtő akciójához. Használt, megunt játékokat gyűjtünk, hogy sok gyerek életében először végre igazi ajándékot kapjon.

Erre vártak a devizahitelesek: itt a törvényjavaslat
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a forintosításról szóló törvényjavaslatot. Szinte minden fontos kérdés eldőlt:

  • a jelzálogfedezetű hiteleket forintosítják a korábban megismert (CHF esetében 256,5 forintos) árfolyamon,
  • bár az ügyfelek március-április folyamán, az elszámolással együtt kapják meg az értesítést, a forintosítás február 1-jével lesz hatályos,
  • a hitelek csak 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozásúak lehetnek,
  • a forintosított devizahitelek kezdeti kamatfelára nem lehet magasabb a hitelek eredeti kamatfeláránál,
  • ha valakinek még így is nőne a kamatszintje, az kérheti a devizában maradást 30 napon belül,
  • rajtuk kívül csak a nagyon magas jövedelműek és a jövő év végéig lejáró hitellel rendelkezők maradhatnak devizában.

Meglepetés a forintosításnál: ennyivel csökkenhet a törlesztőd
Lassan az utolsó részletek is ismertek lesznek a devizahitelesek megmentéséről, hétfőn a forintosítási törvény tervezetének benyújtásával tudtunk meg újabb információkat arról, hogyan segítik meg az adósokat. De hogyan történik az elszámolás, hogyan forintosítják a devizahiteleinket, de legfőképp: mennyi lesz a törlesztőrészlet?

Változhat még a forintosítás: új ötleteket dobtak be
A devizahitelek forintosításáról szóló törvény szigorítását kezdeményezi a Fidesz-frakció, hogy a bankok ne tudjanak kibújni az elszámoltatási kötelezettség alól - mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön.

A 6 éven belül lejáró devizahiteleket nem lenne kötelező forintosítani
A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

Cafetéria: lesznek, akik mégis nagyot buknak 2015-ben
Kedden elfogadták a 2015-ös adócsomag cafeteriára vonatkozó fejezetét (is). A könnyebb eligazodás kedvéért összeszedtük az egyes cafetéria-elemeket érintő legfontosabb változásokat. Habár az eredeti terveket visszavonták, sok munkavállaló járhat pórul a kormány kapkodása miatt.

Az 5 legdurvább áremelkedés, ami jövőre jöhet
Minden jel szerint többet fizetünk majd a 2015-ös húsvéti nagybevásárlásnál, mint a 2014-es karácsony előttinél. Az adóváltozások és az áruházláncokat érintő megszorítások jelentős áremelkedéssel járhatnak: bár nagy a verseny, valószínűleg több terhet is áthárítanak majd a boltok a vásárlókra. A Pénzcentrum most öt olyan terméket mutat, ami nagyon megdrágulhat 2015-ben.

Megtudtuk: ezért húzzák ki a Tesco, a SPAR alól a talajt
Emelt összegű élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell majd fizetnie a legnagyobb hazai áruházláncoknak, mint például a Tescónak, az Auchannak, vagy a SPAR-nak. Az így befolyt összeget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (NÉBIH) költik. A kormány kommunikációja szerint a hivatal Európa egyik legjobbja, mégis milliárdokat költenének fejlesztésre. Ilyen nagy lenne a gond a magyar élelmiszerekkel? A Pénzcentrum megtudta, mire költik jövőre a megsokszorozódó bevételeket.

Tízezreket simán kirúghatnak, ha bejön a jóslat
Az elmúlt napokban sorra jelentek meg hírek arról, milyen nehéz helyzet elé állították a külföldi tulajdonú üzletláncokat Magyarországon. Elemzők szerint az is benne van a pakliban, hogy lesz olyan áruházlánc, amelyik kivonul Magyarországról. Sőt, még maguk a boltosok is számolnak azzal, hogy lesz olyan cég, amelykik bezárja üzleteit. A Pénzcentrum gyűjtése alapján bármelyik lánc is döntsön így, az komoly elbocsátásokkal járhat.

Jól odacsaptak a diszkontoknak és a hipermarketeknek
Még tovább szorul a hurok a Magyarországon működő kiskereskedelmi cégek körül (az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a vasárnapi boltbezárás mellett) egy, Varga Mihály által kedden beterjesztett törvényjavaslattal. A tervezet megtiltja bizonyos üzlettípusok (diszkont, nagyméretű szupermarket és hipermarket) világörökségi terület nagyvárosi lakóterületén történő üzemeltetését. Emellett a napi fogyasztási cikket értékesítő vállalatok esetében bevezetésre kerül az a szabályozás, hogy ha az adott társaság a megelőző két évben veszteséges volt, vagy nem ért el mérleg szerinti eredményt, akkor nem árusíthat napi fogyasztási cikkeket.

Kifakadt a SPAR: "Békében szeretnénk dolgozni"
"Békében szeretnénk dolgozni" - feliratú táblán fejezte ki véleményét az üzletláncokat érintő intézkedésekről Erwin Schmuck, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kereskedelmi Szövetség: üzletláncok vonulhatnak ki Magyarországról
Az Országos Kereskedelmi Szövetség félelmei szerint több nemzetközi kiskereskedelmi lánc esetében is felmerülhet a Magyarországról történő kivonulás a legutóbbi kormányzati csapások ismeretében - számol be a Reuters.

Örülhetnek a H&M magyar vásárlói: itt a nagy bejelentés
Óriásszereplő lép az online piacra Magyarországon jövőre: a H&M kedden bejelentette, hogy Magyarországon is elindítja ruházati webshopját.

Hatalmas bukta az Extreme Digital akciója
Hatalmas bukta eddig az Extreme Digital karácsonyi akciója. Éjféltől él a Black Friday névre keresztelt akció, óriási árengedményekkel, csak vásárolni nem lehet. Az online felület ugyanis elérhetetlen. Az áruház Facebook-oldalán panaszkodnak a vásárlók.

Varga: nem drágul a busszal utazók élete
Nem terjesztik ki a buszokra a megtett úttal arányos díjfizetést - szögezte le tegnap este Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, és a működési költségek támogatásáról is beszélt.

Még az is lehet, hogy megéri gyereket vállalni jövőre
Igencsak átalakítja a családok életét a héten elfogadott új adócsomag. Az csak egy apróság, hogy a friss házasok havi 5000 forintos adókedvezményt kapnak. Számos családi támogatás változik, mutatjuk a részleteket.

Nagy változás jön a családi pótléknál
A kormány jövő szeptembertől az óvodalátogatáshoz fogja kötni a családi pótlék folyósítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

Meglepetés az Ötöslottón: hova tűntek a játékosok?
A korábbi halmozódási időszakokhoz viszonyítva jelentősen visszaesett az Ötöslottó népszerűsége. A Szerencsejáték Zrt. szerint nincs gond.

Ezt kevesen tudták a magyar forintról: miből készül pontosan?
Elképzelhető, hogy a magyar pénzérmék is tartalmaznak elektronikai hulladékot - tudta meg a Pénzcentrum. Világszerte egyre több helyen használnak ugyanis újrahasznosított alapanyagokat a pénz/érmegyártásban, például a 2016-os olimpia érmeit is így gyártja a Brazil Pénzverde. A mi pénztárcánkban lapuló pénzek alapját egyébként a dél-koreai Daewoo cégtől szerzi be a jegybank.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem